Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Fociálom vált valóra Makón

Makó - Évtizedek óta a makói fociért dobog Pápay Józsefnek, azaz Göndörnek és barátainak a szíve. A klub fennállása óta ekkora sikert – bronzérmesek lettek az NB II-ben – még sohasem ért el. A csapat törzsszurkolóival, akik egykoron maguk is rúgták a bőrt, beszélgettünk a múltról, a jelenről és az esetleg még szebb jövőről.
Finom hallé illata töltötte be tegnap dél körül a Foci büfé hátsó traktusát: mondhatni ős-Makó drukkerek főzték a vacsorát a bronzlábú fiúknak. Ugyanis a helyi labdarúgócsapat fennállása óta legnagyobb sikerét érte el, az NB II-ben a harmadik helyet szerezte meg, s a Maros-partiakat csak két, NB I-es múlttal is rendelkező csapat, a Ferencváros és a Debrecen II. tudta megelőzni.

– Harminc esztendeje a makói foci az egyik legnagyobb szerelmem, s ezt a feleségem is megérti, akivel már négy évtizede házas vagyok – mondta mosolyogva Pápay József, azaz Göndör, aki saját bevallása szerint a csapat mindenese.

A most már nyugdíjas férfi is ott volt, amikor 1989-ben a Makói Vasutasból megalakult a Makó FC. A csapat ennél jóval idősebb, hiszen már az ötvenes évek óta jegyzik a helyi labdarúgást. Göndör 1961-ben kezdett focizni Nagylakon, aztán amikor Vásárhelyen bevonult, a Honvédba került. A Makói Spartacusban pedig egy évet játszott.

Lelkes makói szurkolók a Vác elleni meccsen. Idegenben, drámai küzdelemben is győzni tudott a makói csapat. Fotó: Segesvári Csaba
Lelkes makói szurkolók a Vác elleni meccsen. Idegenben, drámai küzdelemben is győzni tudott a makói csapat. Fotó: Segesvári Csaba

– Mikor a drámai meccsen megvertük idegenben 2–1-re a Vácot, el se tudtam hinni, hogy sikerült. Örömömben az összes ismerősömet végigtelefonáltam, s mindenkivel közöltem a jó hírt – folytatta Göndör, miközben vágta a csípős paprikát a hallébe.

Barna György szinte mindennap kijár az Erdei Ferenc téri focipályára. Most már nem játszik, hanem feleségének segít, aki a csapat szertárosa. Így a Barna család életét kitölti a labdarúgás. A nyugdíjas férfi szerint is óriási ez az eredmény, azonban följebb nem nagyon van út, mivel nem tudják megszerezni az NB I-es induláshoz szükséges pénzt.

Hallével fogadták a bronzérmes makói focistákat. Akik készítették: Pápay József, vagyis Göndör (balról) és Pőcze László. A szerző felvétele
Hallével fogadták a bronzérmes makói focistákat. Akik készítették: Pápay József, vagyis Göndör (balról) és Pőcze László. A szerző felvétele

A helyi rendőrség közrendvédelmi osztályának egykori vezetője, Pöcze László egykoron maga is sűrűn lépett pályára. A Makó FC elődjének, a Vasutasnak az ifijébe 10 évesen került, majd 1971-ben lett tagja a nagy csapatnak. Miután megnősült, abbahagyta a focit, így az NB III-ban már nem futhatott ki a zöld gyepre.

– Csodálatos élmény ez az eredmény. A fiúk már régóta rágták a fülem, hogy főzzek nekik hallevet. Most aztán igazán megérdemlik – mondta, miközben óvatosan forgatta a bográcsot a tűzön.

Egykoron a szurkolók adták a pénzt

Mikor 1989-ben megalakult a Makó FC, egy baráti kör is létesült. Ennek Busa Mihály volt a pénztárosa. A helyi labdarúgás egyik elkötelezett híve elárulta: akkoriban a magánszemélyek úgy 5 ezer forint körüli összeget fizettek be. Ebből a tagdíjból jutalmazták a játékosokat, illetve fedezték útiköltségüket egy-egy vidéki mérkőzésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen utasként a helyi autóbuszon

Makó – Maga szeretne eljutni a Maféghez? Jöjjön, elviszem – szólított le tegnap kora… Tovább olvasom