Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ford T-modell pöfögött Makón

Makó - Az elmúlt évszázad autójává megválasztott Ford T-modell főkonstruktőrére, Galamb Józsefre emlékeztek tegnap szülővárosában – éppen 130 esztendeje látta meg a napvilágot Makón.
Délelőtt a nevét viselő szakképző tagintézményben tartottak előadásokat a tiszteletére, délután pedig a József Attila Múzeumban. Itt őriznek egy 1919-ben gyártott Ford T Touringot, de a bejárat előtt azt az egyelőre csak vázként meglévő kocsit is láthatták az érdeklődők, amelynek felújítását a szakmunkásképző diákjai kezdték el. Bár a veteránjárművek menete elmaradt, a felújításra váró kocsi motorját sikerült beindítani.

A József Attila Múzeum bejáratánál sokan megcsodálták a félig felújított makói Ford T-modellt. A szerző felvétele
A József Attila Múzeum bejáratánál sokan megcsodálták a félig felújított makói Ford T-modellt.
A szerző felvétele

A múzeum igazgatója, Halmágyi Pál lapunknak elmondta: Amerikát leszámítva a világ nem igazán tudja, hogy az évszázad autóját tervező mérnökcsoportot egy makói születésű ember vezette, pedig Galamb József valóban forradalmasította az autóipart. Olyan kocsit álmodott meg, amely egyszerre strapabíró és olcsó, ráadásul futószalagon, nagy tömegben is gyártható. A makói múzeumban egyébként számos hozzá köthető emléket őriznek. Többek között látható itt jó néhány levele, amelyet itthon maradt testvéreinek írt Amerikából – ők nyitották meg a Deák Ferenc és a Vásárhelyi utca sarkán az 1922-től 1944-ig működött Ford-kereskedést.

Az épület falán egyébként emléktábla is látható. Ezt tegnap Kubatov Gábor és Mágori Józsefné parlamenti képviselő, Magyar Anna közgyűlési elnök, valamint Galamb József egykori alma matere, az Óbudai Egyetem és a megyei mérnökkamara képviselői koszorúzták meg.

Olvasóink írták

 • 7. makovaros 2011. február 07. 16:19
  „már csak azért minden évben van róla cikk meg kép galéria uyganez vonatkozik a suli honlapjára is pont most nincsa hogy mi kaptunk szalagot”
 • 6. makovaros 2011. február 07. 15:25
  „Szomrú hogy az újság mindenről cikkez csak épp a galambos szalagavatóról nem bír galéria meg ilyenekre gondoltam, Se az iskolai honlapon nincsenek képek róla szomorú pedig nagyon jó volt”
 • 5. Egyolvasó 2011. február 06. 07:38
  „Sajnos ez az ország megmaradt a régi rendszer szárnyai alatt, nem vagyok öreg azt azomban nem értem, hogy miért nem éri meg ennek az országnak megtartani itthon marasztalni az olyan embereket mint amilyen pl.: Galamb József is volt, miért éri (érte) meg külföldnek megfizetni azokat a mérnököket, szakembereket felkarolni, és magyarországnak miért nem éri (érte) meg. Réges régen kint lennénk a szarból, ha ezeknek az embereknek a tudása itthon marad és a mindenkori politika nem kényszeríti távozásra őket.”
 • 4. szabozoli22 2011. február 05. 22:18
  „Sajnos nem ez az igazi T-modell ami van a sulinak. Ami az iskoláé volt eredetlig annak szinte megvolt mindene csak volt valami balhé a közlekedési múzeummal mondván hogy az az övéké és ezt a mondhatni majdnem csak alvázat adták helyette.”
 • 3. Black&Red 2011. február 05. 21:55
  „Nem a cikkhez tartozik, de azért érdemes figyelni erre a dologra! Makón mikor lesz ilyen? Úgy tudom az országban ez már a harmadik település aki így gondolkozik!:)

  "Nem kell iparűzési adót fizetni Tápszentmiklóson, mert a falu 6-7 millió forintot szed be cégautóadóból és megéri lemondani az ipáról.
  Az idei évtől eltörölte az iparűzési adót Tápszentmiklós, mert annyi bevétele van a cégautóadóból, hogy már nincs szüksége rá. A Győr-Moson-Sopron megyei településnek 6-7 millió forintos bevétele van abból, hogy a cégek itt fizetik a gépjárműadót, így az iparűzési adó miatt kieső 4 millió forintot már pótolni tudják. Cégek tucatjai érdeklődnek Tápszentmiklóson, hogyan tehetik át székhelyüket a településre az iparűzési adó eltörlése után. Eddig hét vállalkozással állapodott meg az önkormányzat, amelyek autóik után ezentúl itt fizetik a gépjárműadót. Ezért éri meg a településnek, hogy lemond az évi 4 millió forint iparűzési adóról.

  Kovács József polgármester elmondta, reményei szerint idén 20-30 vállalkozással tudnak megállapodni. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a cégeknek idővel plusz szolgáltatásokat is tudnak majd nyújtani, egyebek mellett pályázatfigyelő rendszer felállítását tervezik.

  Bejött az iparűzési adó eltörlése Rábacsécsénynek is. Ott mióta másfél éve eltörölték az adót, kétszer annyi cég székhelye van a településen. Autóik után tavaly 11 millió forint folyt be az önkormányzatnak, előtte a gépjármű és az iparűzési adó együttesen alig érte el az 5 milliót. Kovács Teodóra polgármester elmondta: a plusz bevételek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly több száz méternyi járdát tudtak felújítani és az intézmények működésének egy részét is ezekből fedezték."”
 • 2. makovaros 2011. február 05. 16:00
  „ez kb. mikor készül el arra nem tér ki a cikk”
 • 1. Tony_Soprano 2011. február 04. 12:04
  „Felújítását a szakmunkásképző diákjai kezdték el.Ez tényleg így van még 1984-ben Bakaity Imre és Joó Sándor szakoktató közreműködésével, azóta nem sokat változott az autó:) Bár annyit igen hogy le van porfestékezve az alváz.Szerintem ez ilyen öröm jelképe, mi még annak örültünk hogy láthatjuk, most meg hogy lassan hozzá is nyúlhatnak a diákok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefognak a csatornázásért a makói gazdák

Makó - 82 fővel alakult meg a napokban a városi és térségi gazdakör – tájékoztatta lapunkat a… Tovább olvasom