Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Sándor Csikar Makón

Szomorúsággal tölt el és emlékezésre késztet Csikar elhunyta.
Szomorúsággal tölt el és emlékezésre késztet Csikar elhunyta. Az emlékezés időskori tulajdonság, mellettem él, kísér utamon.

Városom egykori focicsapata, a Munkás TE, a MAK utódja a bajnokság délkerületi csoportjában a nagy rivális, a szegedi Móraváros csapatának fogadására készült. A Maros-parti pályán a visszavágóra került sor az évad tavaszán, 1949 májusában egy vasárnap délelőtt. A szurkolók százai kerékpárral érkeztek, és a pálya körül helyezkedtek el. Mi, ifjúságiak közöttük foglaltunk helyet, és kíváncsian vártuk a nagy eseményt.

Szép napsütéses időben, talán a Délvidék egyik legjobb talajú pályájára futottak ki a csapatok. A vendégek a város felőli kaput választották, a Maros felé hajtottak. Játékosai közül név szerint csak a rutinos Ördög centert ismertük, néhány társát csak látásból. A Munkás a legerősebb összeállításában készült a játékra. A közvetlen védelem erősségét Fodor Pili, a kapus jelentette, előtte Juhász és Kovács Sándor, Inas bekkelt. A half sor, Csorba, Mező, Baróczi, szintén jó nevekből állt. Elöl Varga Jenő, a gólveszélyes csatár.

Az első negyedórában egyenlő erők küzdelme bontakozott ki. Azután fokozatosan az ellenfél mezőnyfölényét lehetett tapasztalni, Ördög mesterien osztogatott, irányította csatárait. Közülük kitűnt a kis jobbszélső mozgékonyságával, gyorsaságával. Nevét is hamar megtanultuk, mert az ügyes Csikar a bekket sokszor átjátszotta, pedig Kovács Inas is kerületi válogatott a maga posztján. Félidőben a döntetlen állás Makónak kedvezett. Szünet után fokozódott a szegediek mezőfölénye, Csikar nem fáradt, továbbra is elemében volt Egy gyors elfutás, majd pontos beadás után Ördögnek csak bólintani kellett, és a hálóban táncolt a labda. Ezután Inas, a bekkünk keménykedni kezdett, ezért a játékvezetőtől figyelmeztetést kapott. Megjegyzem, hogy a Cserepes soron sem lányfocit játszottak, ők sem mentek a szomszédba egy kis keménységért. Csikar az eszköztárából még bemutatott néhány trükköt, cselt, elfutást. Sajnálatunkra nem játszotta végig a mérkőzést, mert idő előtt edzője lecserélte, az okot nem érdemes kutatni. Sajnos a Munkás szépíteni nem tudott, az eredmény nem változott.

A meccs után még sokáig beszélgettünk a vendégjátékról, Csikar szerepéről. Már akkor sokan szép jövőt jósoltunk pályafutásához, igazunk lett. Hamarosan hallottunk a nagy leigazolásról, további sikere, eredménye maga a sporttörténelem.


Siket István László, Makó

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbeveszi a fát a Zöld Ház Makón

Makó - Nem vágták ki, hanem körbeépítették az egyik nyárfát a makói Maros-parton, így készült el,… Tovább olvasom