Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kér még táblákat a sztrádára Makó

Makó - 1,8 millió forintot költött Makó tavaly arra, hogy saját tervezésű reklámtáblákkal hívja fel az autózók figyelmét a városra, miután az M43-as átadását követően sok autós panaszkodott, hogy nehéz megtalálni a sztráda végpontját. Ez azonban sokak szerint még mindig kevés.
Keserű tapasztalatok állnak annak hátterében, hogy a makói önkormányzat jó előre jelezte: az M43-as második, Makótól a román határig tartó szakaszára megfelelő számú tájékoztató táblát kér a városba tartóknak. Mint megírtuk, a sztráda Makóig tartó szakaszának 2011-es átadása után még a képviselő-testület ülésén is szóba került, hogy a Maros-parti városba tartók eltévednek, illetve nem merik az autópályát használni, mert a fővárosból Szegedig csak néhány helyen jelzi tábla, hogy az M43-as végpontján Makóhoz ér az utazó. A képviselő-testület levélben, Mágori Józsefné parlamenti képviselő pedig személyesen kért intézkedést az illetékesektől.

Az eredmény felemás. Mint arról beszámoltunk, az M43-as autópályán két helyen, az 5. és a 9. kilométerszelvénynél kihelyeztek ugyan útvonal-megerősítő, illetve térképes táblát, az M5-ösön azonban egyet sem. Völner Pál államtitkár lapunkat úgy tájékoztatta, az addig kihelyezett táblák megfelelnek a vonatkozó előírásoknak és a közlekedési hatóság engedélyének, és – így a levél – „a további feliratok elhelyezése kerülendő, mert az a járművezetők figyelmét elvonja, és a szándékkal ellentétben nem segíti, hanem hátráltatja a tájékozódást". Az AKA Zrt. ugyanakkor felajánlotta, hogy a makói önkormányzat saját költségén helyezzen ki négy, úgynevezett portáltáblát a régiek cseréjével.

Ez a tavalyi évben meg is történt. Az első táblát még tavaly januárban, a fürdő nyitása előtt helyezték el az M43-as földeáki lehajtójánál. Az engedélyezési eljárás után további három tábla került az út mellé a múlt évben: egy az M43-ason, Makó felé, a 47-es lehajtónál, kettő pedig az M5-ösön, az egyik Budapest, a másik Röszke felől. A táblákra a város összesen 1,8 millió forintot költött.

Márton Imre: Nem elég

A független Márton Imre volt az egyik képviselő, aki szóvá tette, az útbaigazító táblák hiánya miatt nehezen jutottak el hozzá külföldi vendégei. Most arra készül, hogy a következő testületi ülésen újra szóvá teszi, hogy az M5-ösön továbbra is hiányos a tájékoztatás. Mivel az M43-as következő szakaszának használatbavételéhez szükséges lesz a város hozzájárulása, javasolni fogja, hogy ehhez szabják feltétlenül az áldatlan állapot felszámolását. Ha így lesz, még az a vád sem érheti a várost, hogy igényét nem jelezte időben – az M43-as új szakaszának átadása 2014 nyarára várható.

Olvasóink írták

 • 4. pog 2013. február 06. 09:05
  „olyan demagóg duma ,aki akar az megtalálja a bevezető utat...a képviselő asszon szinte semmi város illető dolgot kerek egészben elintézni nem tudott tényleg nincs hely ilyen fontos képviselői beosztásban...csak aludni tud legalább ebből kitűnt...”
 • 3. makovaros 2013. február 05. 16:09
  „1. Hát csak pl a google térképen van egy fél évig nem volt megjelölve az autópálya, így hogy ennyit erről, azért nincs minden autóban gps jó külföldiekbe valószínűleg van
  Amúgy tényleg kellene még tábla de még a városon belülre is.”
 • 2. HunyadiMan 2013. február 05. 14:49
  „Nem veszik észre, az M43-as végpontját? Akkor lehajtanak a szántóba, vagy hogy van ez?”
 • 1. papika56 2013. február 05. 13:38
  „Hogyan tévedhet el bárki is ?? ott GPS már minden autóba !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas fiatalok rongálták meg a kiszombori buszvárót

Mintegy 150 ezer forint kárt okoztak azok az ittas fiatalok, akik még január 22-én este szétverték a kiszombori Halesz buszváró üvegtábláit. Tovább olvasom