Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Két új emlékfa Makónak

Makó - Vertán Endre városi tanácsnok, majd vármegyei főjegyző volt Makón. Róla nevezték el a makói Vertán-telepet, mert ő kezdeményezte, hogy a Trianont követő ínséges időkben 396 szerény házat építsenek fel az elcsatolt területekről érkezett szegény családok számára.
Idén születésének 130. és halálának 80. évfordulójára emlékezik a város. Weszelyné Véghseő Henrietta önkormányzati képviselő (Fidesz) indítványára a Vertán-telep központjában, a Kassai utcai idősklub előtt a napokban egy magyar kőrist ültettek el. A hozzá tartozó emléktáblát Gáspár Sándor (MSZP) helyi képviselő javaslatára a következő, nyáron esedékes Vertán-telepi napok keretében avatják a fánál.

Vertán-telep központjába került a kőris. Fotó: Szabó Imre
Vertán-telep központjába került a kőris. Fotó: Szabó Imre

Zeitler Ádám (Jobbik) a faültetésről határozó testületi ülésen azt is javasolta: a város hozza rendbe Vertán Endre elhanyagolt sírját, és mérje fel, Makó más nagyjainak nyughelyei milyen állapotban vannak. Ő állt elő azzal a kéréssel is, hogy kapjon végleges helyet az a trianoni emlékfa, amit még a nyári emléknapon ideiglenes jelleggel, egy nagy cserépbe ültetett el a Jobbik ifjúsági tagozata az elcsatolt területekről hozott földbe.

A vörös tölgynek Ádók Jánosné főkertész talált megfelelő helyet: a Petőfi parkban, az egykori szabadtéri színpad helyén fog állni. Amikor a testület az erről szóló döntést hozta, Török Miklós (DK) azt kérte, a fa egyúttal a pusztító nacionalizmus, a nemzetiségi türelmetlenség mementója is legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

110-szer adott vért 1969 óta

Előfordult, hogy valaki személyes képeslapon köszönte meg neki a segítséget, és ez nagyon jó érzés volt számára. Tovább olvasom