Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kikapcsolás helyett előrefizetős villany-és gázóra

Makó - Egyre több rászoruló szereltet fel előrefizetős villany- és gázórát. Nem lesz olcsóbb a szolgáltatás, viszont kiszámíthatóbbá válik a fogyasztás.
2011 óta kiugróan növekszik azoknak a makói családoknak a száma, akik nem tudják fizetni rezsiköltségeiket, közülük sokan előrefizetős villany- és gázórákat szereltettek fel. A családok a fennmaradó tartozásukat részletfizetésben egyenlíthetik ki, miután igénybe vették az előrefizetős mérőket, így nem maradnak áram-és gáz nélkül. Ezzel a fogyasztó is jól jár, hiszen nem marad áram és gáz nélkül, miközben a szolgáltató is számíthat bevételre a fennmaradó tartozás hónapról-hónapra való törlesztésével

Így kell behelyezni a kártyát.
Így kell behelyezni a kártyát.

Egyre többen igénylik

Makón 110 lakossági ügyfélnél 137 darab előre fizetős fogyasztásmérő üzemel. A makói járásban 235 lakossági fogyasztónál 294 darab ilyen készülék működik.  

- Sokkal jobban odafigyelünk arra, hogy mennyit fogyasztunk. Ugyan mi csak ketten élünk egy háztartásban a párommal, így nem fogyasztunk túl sokat, de így is többször egymásra szólunk, amikor a konyhában égve marad a villany – árulta el az egyik helyi előrefizetős fogyasztó. - Sajnos egy nagyobb tartozás miatt lassan két éve, hogy így töltögetjük az áramot, de szerintem jobb ez így, mert sokkal kevesebbet fogyasztunk, mint azelőtt. A TV, mosógép, hűtő kivételével más nemigen szokott menni, és így 5-6 ezer forintos feltöltés elég szokott lenni egy hónapban. Korábban 4-5 ezer forinttal is többet fizettünk, pedig az áram ugyanannyiba került akkor is, csak most jobban odafigyelünk – magyarázta az asszony.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A villany feltöltése nem túl bonyolult: egy 12 számból álló kódsorozatot kell az előrefizetős mérőbe billentyűzni, ami később KW egységben jelenik meg a kijelzőn, így ki-ki maga számon tudja tartani, hogy éppen mennyi áramot fogyasztott. A feltöltés minimális összege 2500 forint. A feltöltő kódot az éjjel-nappal működő e-vonalon keresztül lehet igényelni, de a jövő héttől újságosoknál és kijelölt üzletekben is lehet majd feltöltő kódot vásárolni. Ehhez az ügyfélszolgálati irodákban Elektronkártyát kell igényelni, ami lehetővé teszi a kijelölt üzletekben az azonnali kódvásárlást, amelynek részleteiről a szolgáltató értesíti majd ügyfeleit – tudtuk meg az EDF DÉMÁSZ-tól.

A feltöltő kártyás telefonokhoz hasonlóan működő előrefizetős órákat, csak úgynevezett védendő fogyasztók vehetik igénybe, amihez az érintetteknek, egy erre jogosító nyomtatvány kitöltésével kell regisztrálniuk magukat az EDF DÉMÁSZ honlapján.

Az áram is lehet feltöltős.
Az áram is lehet feltöltős.

A villanyórák mellett előrefizetős gázórát is igényelhetnek a rászorulók, ám ennek töltése jelenleg a megyében csak Szegeden és Hódmezővásárhelyen lehetséges. Az előre fizetős gázórát nem kóddal töltik fel a fogyasztók, hanem egy kártya segítségével. Minimum 50 köbmétert töltenek az ügyfélszolgálatokon virtuálisan a kártyákra, amit később a mérőórába kell behelyezni, és a kijelzőn megjelenik, hogy mennyi az elfogyasztható köbméterek száma. A készülékben egy vészhitel figyelmeztet arra, ha 30 köbméter alá esik a fogyasztás.

Olvasóink írták

 • 12. lorinczae 2013. február 01. 10:03
  „Szép napot !

  Csatlakoztam a kártyások táborába. Itt is van készletezési díj ? Remélem azt már nem terhelik rá zs így előre elnem használt , de kifizetett gázért. Van aki már feltöltötte? Mennyibe kerül 1 km3 ?”
 • 11. kormoska 2013. január 21. 17:59
  „Szia mama,megyek veszek egy kis áramot....!
  Jesszusom,hová jutottunk.....”
 • 10. info 2013. január 19. 21:00
  „7. nyomdasz63 2013.01.18. 19:00 -a kártyások jobban odafigyelnek a fogyasztásra, ha a mobil tfn. is feltöltő kártyás akkor kevesebbet beszélünk-szerintem.
  Akkor lehetnénk egyenrangúak, ha mindenki választhatna a két szolgáltatás közöl.”
 • 9. deszkás 2013. január 19. 11:54
  „DOBÓ1! És a Fidesz "szaGértők mélyen hallgattak!”
 • 8. DobóI 2013. január 19. 05:46
  „6. aquila0126 2013.01.18. 18:36

  Az sokkal gusztustalanabb amikor szegény rászorultaknál teljesen lekapcsolják az energiaszolgáltatást.

  3. airwaves 2013.01.18. 09:58

  Legalább a számlák áttekinthetőségének kikényszerítése révén a jelenlegi kormánynak fellép a szocik által elmutyizott energiaszektor birtokosai ellen akiknél ráadásul egy 2006-os szintén szocik által meghozott rendelkezés alapján szabad rablást engedélyeztek, a szabadjára engedve a számla trükközést.”
 • 7. nyomdasz63 2013. január 18. 19:00
  „A "Gyakori kérdések" és a "Tékozló Homár" posztolói szerint a kártyás mérők szembeötlően kevesebbet mérnek...vagy a mieink többet???”
 • 6. aquila0126 2013. január 18. 18:36
  „A szegény, rászorultak előre fizetnek, a szolgáltató meg használja azt a pénzt ami még meg sem illeti, cserébe azonban nem adja olcsóbban. Gusztustalan..... :(”
 • 5. medve11 2013. január 18. 13:05
  „deszkás: Like, szerintem is valami GÁZ lehet a GÁZosoknál, hasonló tapasztalattal bírok! a villanyosok: korrekt!”
 • 4. deszkás 2013. január 18. 11:25
  „Ki is a védendő? Más. Ma se értem két jelentős cég különbözőségét.Minden esetben mérőóra állás bejelentését teszem Net-en az előírt és mindig változó időpontban.Démász: a bejelentés pillanatában megjelenik a számla összege-elfogadom-nem fogadom el klikkel. Ha valószínűtlen fogyasztást észlel a szerver,jelez valami hiba(elírás) történhetett.Nem lényegtelen a bejelentés után max egy héttel jön a számla. Nem így a Dégáznál ahol még a fáradságot se veszik hogy az általam bejelentett óra állást a számlán feltüntessék. Itt csak a naplószám igazol hogy bejelentettem DE HOGY MEDDIG az nem derül ki. A tavaly 18-án bejelentett számla ez év Január 08-án érkezett!”
 • 3. airwaves 2013. január 18. 09:58
  „Miért csak védendő fogyasztók vehetik igénybe?
  Mert a szolgáltató így nem tudna trükközni?
  Kötelezővé tenném az egész országban!
  Nem lenne kintlévősége az energiaszolgáltatónak, így nem hivatkozhatna semmire ha emelné az árat.
  Vagy neki nem érdeke?
  Így tudnak a zavarosban halászni és értelmezhetetlen számlákon keresztül megfizettetni a sose volt szolgáltatást.
  Nesze neked magyar privatizáció!”
 • 2. KamuNeni 2013. január 18. 09:49
  „Ez azert jo mert latjak mennyit fogyasztottak, mig a szolgaltato altal kiallitott szamaln azok maguk se tudnak eligazodni. Ez egyszeruen megmutatja hogy ratettel 100 forintot es meg van 65 forintod. Ha amaz is azt muatatna hogy elfogyasztottal 15 kilowattot es ennyi a tartozas akkor ugyanugy nyomon lehetne kovetni. Ugyanis a villany es gazora mar kepes arra hogy kiszamolja mennyi fogyott es mennyibe kerult az eddig fogyasztas es ki is tudja mutatni a kijelzojen.

  Mennyire egyszeru lenne??? Csak egy torveny kellene hogy a szolgaltatonak kotelessege kimutatni az ora digitalis kijelzojen a fogyasztas mennyiseget es arat.

  Megha egy okostelefont epitenenek bele a merobe az is csak par fillerbe kerulne.

  A csalas MO-n torvenyileg megvan hatarozva es engdelyezve. Azt kell megszuntetni.”
 • 1. nyomdasz63 2013. január 18. 09:40
  „<Ehhez az ügyfélszolgálati irodákban Elektronkártyát kell igényelni, ami lehetővé teszi>
  Mennyiért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóalkatrészek között bújt meg két szudáni férfi

Autóalkatrészek között rejtőzve akart Magyarországra jutni két szudáni férfi egy kamion rakterében. Tovább olvasom