Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Kitűnőre vizsgázott a makói rehabilitáció

Makó - Nemcsak komoly szakmai rangot, de havi 3 és fél milliós pluszfinanszírozást is jelent a makói kórháznak, hogy rehabilitációs osztálya – a Dél-Alföldön kuriózumként – megkapta a legmagasabb minősítést. Jövőjét az együttműködésben látja – a kiváló gyógyvízzel és gyógyiszappal rendelkező Hagymatikum fürdővel.
Makón fél évszázadnyi munka megkoronázásának tartják, hogy a városi kórház rehabilitációs osztálya megkapta a legmagasabb szakmai minősítést; éppen ötven esztendeje ugyanis, hogy Batka István reumatológus főorvos kutatásai nyomán gyógyhatásúnak ismerték el a Maros iszapját. A minősítés, mint Baráth Lajos főigazgatótól megtudtuk, az egész Dél-Alföldön kuriózum. Ezzel a tisztiorvosi szolgálat, az egészségbiztosítási pénztár és a Rehabilitációs Szakmai Kollégium ismerte el a lehető legmagasabb szintűnek az itt folyó szakmai munkát. Az ezt tanúsító oklevél nem mellékesen azt is jelenti, hogy az intézmény havi 3 és fél millió forint többletfinanszírozásra jogosult.

Makón országszerte páratlan adottságok vannak együtt a mozgásszervi rehabilitációhoz – a nagy műtétek és az agyvérzés utáni rehabilitáció mellett ez az osztály fő profilja –, hiszen a marosi gyógyiszap mellett kiváló gyógyvíz is van a városban. A rehabilitáció 5 évvel ezelőtt, az egészségügy 2007-es átszervezését követően kapott hangsúlyos szerepet a kórházban. A megbízott osztályvezető, Janka Csaba lapunknak elmondta: a részben az épületszárnyban, részben az egykori gyermekrészleg helyén működő osztály összesen 50 ágyas. Többek között fizioterápiás kezeléseket, gyógytornát, speciális szakápolást kapnak itt a páciensek. 2 szakorvos, 1 szakorvosjelölt és 1 rezidens, 1 szakmai vezető, 12 nővér, 2 fizioterápiás nővér, 1 masszőr és 9 gyógytornász foglalkozik velük. Ezenkívül szállítják is a makói fürdőbe az ott elérhető kezelésekre a betegeket. Az osztály 100 százalékban kihasznált, a szakrendelés is forgalmas. Ez nem csoda: a mozgásszervi bántalmak a statisztikák szerint minden ötödik embert érintenek – Makó térségében azonban még többet, hiszen az itt hagyományos mezőgazdasági munkák különösen megviselik az embert.

A makói rehabilitációs osztályon folyó munka az egész régióban elismerésre méltó. A szerző felvétele
A makói rehabilitációs osztályon folyó munka az egész régióban elismerésre méltó. A szerző felvétele

Ami az osztály jövőjét illeti, egyrészt szeretnék még szorosabbra vonni az együttműködést a kiváló adottságokkal rendelkező Hagymatikummal, másrészt a nappali kórházi ellátást is szeretnék itt meghonosítani. A pályázatot, amelyből ennek feltételei megteremthetők, várhatóan tavasszal írják ki. A múltra, a neves elődökre is odafigyelnek. A szakmai vezető, Széll Sára elmondta: a közeljövőben a fizioterápiás szobában emléket állítanak azoknak a kiváló orvosoknak – Batka Istvánnak, Ferdinánd Máriának, Sziebig Ferencnek és Domokos Zsuzsannának – , akik sokat tettek a makói gyógyvíz és a marosi gyógyiszap elismertségéért, a rehabilitációs szakmai munkáért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zomborból Kiszombor

Péter László olvasói levelében arról értekezik, hogyan alakult ki a Kiszombor községnév. Tovább olvasom