Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Klárafalvi bor zombori szilvából

Klárafalva - A klárafalvi Siket Sándornak eleinte hobbija volt a borászat, tavaly óta viszont különleges nedűt is palackoz, jóformán egyedül az országban: szilvabort, amely édes desszertbor, és elsősorban hölgyeknek ajánlják.
Nagyszülei, szülei földművesek voltak, ő pedig kisgyermekként gyakran játszott a gyümölcsösben, a szőlőtőkék között – talán ezért lett borász a klárafalvi Siket Sándor. Jól ismerik Makón is: közel két évtizede borozója és borpincéje is van a városban, sajátja mellett neves hazai termelők tájjellegű borait ajánlja szerte az országból. Tavaly karácsony óta a kínálat egy különlegességgel bővült: saját szilvaborával, amely igényesen felcímkézett palackokban sorakozik a polcon. Az elsősorban hölgyek számára ajánlott édes desszertborhoz hasonlót tudomása szerint senki sem állít elő és forgalmaz Magyarországon.

Az ötlet onnan jött, hogy a családnak Kiszombor határában, Prücskösön, a Maros árterében nemcsak közel egy hold szőlője, hanem gyümölcsöse is van szilvafákkal. Ezek terméséből eleinte zamatos házi lekvárt főztek, később azonban eszébe jutott: lehetne belőle bort is készíteni. Három évet töltött a technológia kidolgozásával, a legalkalmasabb szilvafajta kiválasztásával, majd épített egy kis családi borászati üzemet. Az első néhány palackot tavaly karácsony előtt hozta el a borpincébe – azóta már a fővárosba, nagykereskedőknek is szállít belőle. Egyébként ugyanúgy készül, mint egy hagyományos vörösbor: érett, mosott, válogatott szemekből, csak épp nem szőlőt, hanem szilvát használnak hozzá. Derítve, szűrve palackozzák, nincs semmilyen különleges trükk az eljárásban.

Siket Sándor saját palackozású szilvaborával. Már a fővárosi ínyencek is keresik a klárafalvi nedűt. A szerző felvétele
Siket Sándor saját palackozású szilvaborával. Már a fővárosi ínyencek is keresik a klárafalvi nedűt.
A szerző felvétele

Mi a titka a jó bornak? Siket Sándor szerint mindenekelőtt az, hogy a szőlőt, a gyümölcsöst szeretni kell. A velük való munka rengeteg szép élményt ad az embernek, hiszen már a viráguk, a hajtásuk is egy csoda – mondja. A szőlőből és a szilvából készített bor között nem szívesen tesz különbséget, de az ízviláguk természetesen más, és a változatosság gyönyörködtet – teszi hozzá. A szilvabor sikerét látva most újabb fajtákon gondolkozik; tervei szerint eperből, meggyből és fekete ribizliből is készít majd hasonlót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a makói egyesért

Makó - Bezárják a főtéri ABC-t Makón, a vásárlók viszont szeretnék megmenteni a nagy múltú, sokaknak… Tovább olvasom