Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Makói körséta makóiaknak

Makó - Nem mindennapi programot indít Makón a Tourinform-iroda: a helyiek idegenvezetővel járhatják körbe a nevezetességeket, s tudhatnak meg többet a lakhelyükről. Szombaton teszik meg az első körsétát. Ez adta az apropót, hogy megkérdezzük a makóiakat, mennyire ismerik Makót.
Néha az idegen jobban ismeri az adott település nevezetességeit, mint az ott élők. Ennek egyik oka, hogy a helyieknek szinte már fel sem tűnik: naponta mennek el egy-egy műemlék mellett anélkül, hogy figyelmet szentelnének neki.

A Tourinform-iroda munkatársai ezért azt találták ki, hogy bemutatják a várost az itt élőknek. Vagyis akit érdekel, az idegenvezetővel tehet egy sétát Makón, közben megismerheti a látványosságokat, illetve hallhat a városhoz kötődő jelentősebb személyekről is.

Ennek kapcsán a város két jelentősebb épülete, a Hagymaház és a Korona, valamint két szobra, a Pulitzer- és a hagymaszobor előtt arról faggattuk a helyieket, mit tudnak ezekről.

Középkorú nő locsolta a virágokat a Szegedi úti hagymaszobor tövében. Pipicz Margit közhasznú munkásként dolgozik, így növényápolás közben rendszeresen járja a várost. A szobor tetszik neki, jó ötletnek tartotta a felállítását, hiszen – elmondása szerint – ez az a növény, amely leginkább köthető a városhoz, és egyben a jelképe is. Arra viszont már nem emlékezett, mikor került a körfogalomba, és ki az alkotója.

Miksi Evelyn Zita Pulitzerről annyit tudott: újságíró lehetett. Fotó: Dobó Dolli
Miksi Evelyn Zita Pulitzerről annyit tudott: újságíró lehetett.
Fotó: Dobó Dolli

A Sütő Ferenc pécsi szobrászművész készítette hagymaszobrot 2000. május 5-én, a város napján avatták fel.

Gaál Aladár a Múzsák kútja című köztéri alkotás melletti padon üldögélt az árnyékban. A férfit a közelben álló Hagymaházról kérdeztük.

Szombati körséta

Amiről a makói házak mesélnek... címmel körsétát szerveznek május 23-án délelőtt. Az érdeklődő makóiakat szombat délelőtt 9 órakor várják a Korona épülete elé. A körséta során idegenvezetéssel egybekötött múltidézésre invitálják a helyieket.

– Makovecz Imre tervezte, és 11 évvel ezelőtt adták át. Leginkább kulturális rendezvényeknek ad otthont. Én legutóbb öt esztendővel ezelőtt voltam bent, akkor a színházteremben a Hairt néztem meg – árulta el.

Ő nem osztja azt a véleményt, amely szerint nem illik ez az épület a panelek közé. Ha olyan ismerőse látogatná meg, aki még sohasem járt Makón, annak a Hagymaházat is biztosan megmutatná.

Miksi Evelyn Zita a Maros-part mellett a főtérre vinné el mindenképpen azt az idegent, aki nem ismeri a várost. Ugyanis az itt lévő szökőkutat, valamint magát a teret is érdemes megnézni. Az itt álló Pulitzer-szoborról viszont csak annyit tudott a fiatal edzőtermi asszisztens, hogy egy újságíróról mintázták.

A Pulitzer-szobrot a sajtócézár születésének 150. évfordulóján, 1997-ben állították fel. A szobrot a makói Kiss Jenő készítette.

Barát Zoltánné 1976 és 1979 között vendéglátós tanoncként dolgozott a Koronában. Most a 3 éves unokájával, Petrával sétáló asszony elmondta: a belváros impozáns épületét jól ismeri, a történetét viszont már kevésbé. Annyit tudott, hogy több évtizede emelték, kezdetek óta szállóként üzemelt, egészen mostanáig.

A Korona négy szakaszban épült, 1855 és 1967 között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkoszvetésben is indul a 65 éves makói atléta

Makó - A dobogóra is esélyesnek érzi magát a szenior és veterán atléták országos bajnokságán a makói Sebők Árpád, aki fiatalabb korában egyáltalán nem sportolt. Tovább olvasom