Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Merre fog szállni az iskola füstje?

Makó - A város viszont attól tart, hogy az uralkodó szélirány a fürdő felé fogja fújni a füstöt. Helyi távfűtést ajánl, amely nemsokára olcsóbb lesz – ettől az ígérettől viszont egyelőre a megye fázik.
A Makói Oktatási Központ Galamb József szakközépiskolájának épületeit most 12 gázkazán fűti, 16 millió forint az éves számla. Az épületek a város tulajdonában vannak, az iskola működtetője azonban a megyei önkormányzat, tehát a megye fizeti a gázszámlát. Ezért szeretne olcsóbb fűtést. Összesen 67 milliós fejlesztésre készül, 57 milliós támogatást szeretne nyerni hozzá. Ezért adott be pályázatot, amihez a tulajdonos hozzájárulása is kell.

Amikor az épület fűtésével kapcsolatos terveket, az új kazánházat, a biomasszakazánokat meglátta Novák István főépítész, észrevételezte, hogy ez a terv nincs összhangban az előírásokkal, a tervezett kémény sem illik a városképbe. A polgármesteri hivatal építési hatóságának az a véleménye, hogy az iskolába tervezett pelletkazános fűtés erős füsttel, szaggal jár, az uralkodó széljárás pedig mindezt épp a fürdő felé fújja. A város most megadta az előzetes hozzájárulást, ugyanakkor vastag betűvel szerepel a határozatban, hogy ez nem azt jelenti, hogy egy füst alatt az építésiengedély-kérelemhez is hozzájárult volna.

Makó javasolja a megyének, készíttessen hatástanulmányt a szóba jöhető energiaforrásokról, és felhívja a figyelmet a nemrég indult városi geotermikus programra, amely a távfűtést teszi olcsóbbá. Leszögezi a város, hogy az építési engedélyhez csak a hatástanulmány ismeretében járul majd hozzá.

A háttérben még egyeztetnek a két önkormányzat szakértői. Az egyik a füsttől tart, a másik azt bizonygatja, az uniós szabályoknak úgyse felelne meg egy olyan pelletalapú fűtés, amely büdös. Horváth Zoltán, Makói Oktatási Központ igazgatója leszögezi: őt nem a technikai megoldások foglalkoztatják, csak azt szeretné, ha gazdaságosabb, olcsóbb és jobb lenne a fűtés.

A MOK másik tagintézményében, a kereskedelmi szakközépiskolában városi távfűtés működik, és az is sokba kerül. Kérdés, hogy arra az ígéretre alapozhat-e egy beruházást a megye, hogy hamarosan olcsóbb lesz ez a távfűtés.

A vita a helyi közélet ismerőinek eszébe juttatott egy korábbit, amikor a város kért szívességet a megyétől. Akkor a szennyvíztisztítóban keletkező, ártalmatlannak minősített iszap elhelyezését szerette volna megoldani a város olyan területen, amely a megyéé, de nem sikerült megállapodni.

Olvasóink írták

 • 11. Morpheus_RexXx 2011. július 11. 22:56
  „8. dédi8 2011.07.08. 08:58
  pontosan... és a "nonprofit"(?) távfűtő "cégük"(?) jogutódként mindent követel magának, de amint visszafelé is el kellene számolnia dolgokkal, elfelejtik mi az a jogutód... ők is tartoznak nem 1-2 ezer jogtalanul beszedett hődíjjal a lakosságnak.. de akik érdemben szólhatnának, gyáván behúzzák fülüket f<moderáltam>at és inkább fizetnek mintha adományt gyűjtenének...”
 • 10. Racoon 2011. július 08. 12:43
  „Ajánlom Peti bácsi figyelmébe a pellet kazánok tanulmányozását. Tökéleteshez közeli égés valósul meg, igen csekély mennyiségű tüzelőanyag felhasználásával. Korom nincs, füst meg minimális. Józsi bácsi fás kályhájából több füst jön. A fűtésszezonban napozók meg hamarabb barnulnak a füstön!”
 • 9. szilencium 2011. július 08. 09:26
  „Belenéztem egy mágus üveg gömbjébe és ezt láttam!
  Önkormányzati ülésterem,mindenki ott van aki számít!Vigadnak,szavaznak,vigadnak,szavaznak.Egyik pillanatban,az egyik tag,sajnos ott kicsit piszkos volt az üveg így nem láttam melyik,a DM olvasgatása közben,meglátja a füst szót!Hangosan felkiált,hogy jó ötlet,füstadó!Mivel éppen akkor szavaztak,így egyúttal le is rendezték azonnal a kérdést.Aki nem ö(n)kormányzati termál energiával,vagy (ki)szolgáltatótól vásárolt gázzal fűt az keményen fizessen,adónemnek minősülő környezet terhelési díjat!De nem ám keveset,kb.ugyan annyit,mint amennyibe a fűtés kerül,mert mi van ha,jön a klíma változás és meleg lesz a tél?
  Remélem,valami útszéli,bóvli üveg gömbje a csaló mágusnak és nem jön be a jóslata! :-)”
 • 8. dédi8 2011. július 08. 08:58
  „2.; 3.; 4.; hozzászóló, kedves "fehérházi" alkalmazottak és megbízottak!
  A városban még a szél is arra fúj, amerre a főnökötök akarja. Nehogy már azt akarjátok bemesélni, hogy egy uniós pályázat megengedné, hogy környezetszennyező módon építsenek fel bármit is. Egyszerűen csak Buzás érdeke, hogy tovább bővíthesse a távfűtéses hálózatát. Nagyfogyasztók esetén aztán lehet zsarolni, hogy ha nem fizetik ki az ország legdrágább távfűtési díját, akkor kikapcsolják télire az iskolát a rendszerből. Ez ilyen egyszerű. Nem érdekli, hogy a diákok fáznak, nem foglalkozik ilyen "piti" dolgokkal, csak pénz legyen és kész.”
 • 7. Egyolvasó 2011. július 08. 07:33
  „Hány éve is beszélnek a távhő csökkentéséről??
  Mire pedig arra kerülne a sor, hogy csökkentsék érdekes módon mindig emelkedett. Tavalyelőtti évben is azt nyilatkozta Makó város nagy tiszteletben álló képviselő testülete, hogy a fűtésszezonnal 20%-al csökken a lakossági, közüzemi távhő ára, mire eljutottunk a fűtésszezonhoz valami úton-módon még a fideszes képviselők is az emelés mellett tették le voksaikat, az ok pedig: nagy pénz ütötte a város pénztárcáját.
  Az Osztrák tulaj pedig jót röhögött az egészen mert milliós gázszámlát hagyott a városra, a 45négyzetméteres lakások tulajdonosainak pedig a fűtésszezon végén 200000 Ft-os (KETTŐSZÁZ EZER) számlákat nyújtott be, hogy ennyi elmaradás mutatkozott a havi 40000 Ft havi fűtésszámlák kifizetése után.
  Ja és hoztak egy olyan rendeletet, hogy senki sem csatlakozhat le a távhőről, mert akkor környezetterhelési díj megfizetésével büntették volna azon ingatlanokat amelyek nem kérnék tovább a távhőszolgáltatást.”
 • 6. eva45 2011. július 07. 16:56
  „Már a széljárás se jó?
  Uralkodó szélirány ,hát ez az! Mióta is uralkodó?”
 • 5. dédi8 2011. július 07. 16:39
  „Hogyne, meg a sok csonttal és ronggyal fűtő szegény ember füstje is, akik közvetlenül a fürdő mellett laknak.”
 • 4. dmonlájn 2011. július 07. 16:32
  „1. makovaros 2011.07.07. 13:21

  1.) Fűteni télen kell télen ki a Jóisten fog a fürdő kinti területin tartózkodni?

  Ismered a mondást, hogy "Szépre száll, és bolond aki állja" :D Itt egyértelműen a füst és a benne lévő korom miatt aggódnak, ami nyilvánvalóan meg fog látszódni az fürdő falain, tetőszerkezetén!”
 • 3. babeli 2011. július 07. 14:41
  „Hát igen, erre van a mondás: közös lónak túrós a háta. A termál mégis tisztább, és ha már itt van a szánkban hasznosítani kellene.”
 • 2. vip007 2011. július 07. 13:57
  „Régebben nem volt róla szó, hogy termál energiával fogják a közintézmények fűtését megoldani? Szerintem ilyen jellegű fejlesztésben kellene gondolkodni, nem pedig kéményben. Egyébként arra nem csak a fürdő van, különleges módon emberek is laknak arra.”
 • 1. makovaros 2011. július 07. 13:21
  „1.) Fűteni télen kell télen ki a Jóisten fog a fürdő kinti területin tartózkodni?

  2.) Mikor végre lépne az iskola fűtéskorszerűsítésre akkor miért nem hagyják hogy csinálják? Ugyanis télen több terembe is kabátban ültünk (pl: T/3-AS terem, nagyon hidegvolt a tornateremben is.) ezt a munkát mindenféleképp még tél előtt meg kéne csinálni.

  3.) Nem illik a kémény a városképbe, Lehet, bár a Hagymaház szabadtéri színpadánál lévő panelházak se illenek bele avval az omló vakolattal.

  Megértem a városhozzáállását is de ne a gyerekek szenvedjenek (fázzanak emiatt) emiatt, mert én erről a fűtés korszerűsítésről már többször írtam hogy szükséges.

  Akit érdekel it a teljes előterjesztés: http://new.mako.hu/letoltesek/dokumentumok/20110622_15.pdf

  Lenne egy kérdésem most hogy a szép utcán kerékpár út épül az iskolánál lévő kerékpár tárolók költözésre kerülnek kérdés hogy fog oda beférni annyi bicikli mint a régi helyre?

  szerintem nem fog beférni-ha tévedek akkor elnézést), azért jobb lett volna ha a régi autós parkoló helyire betenni a bicikli tárolót az Útpadkához (így a bicikli útról belehettt volna fordulni) az úttól korláttal elválasztani. a parkolót meg az iskolával szembe.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a sakklegenda

69 éves, ezért leköszön a makói sakkszakosztály-vezető, Balázs Tibor. Tovább olvasom