Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Mintagazdaság Makón

Pályázati lehetőségek hiányában már két éve áll a makói Galamb József Szakképző Iskola tangazdaságának és tankertjének bővítése, korszerűsítése. Az intézmény a város határában lévő farmon mintagazdaságot szeretne kialakítani – a munka most nagyjából a felénél tart.
Palotás Brigitta és Csontos Emőke a paradicsom termesztését is tanulmányozta. Fotó: Szabó Imre
Kétszáz hektáros tangazdasággal, illetve egy 4,2 hektáros tankerttel rendelkezik a Galamb József Szakképző Iskola Makó határán túl, a Rákosi út mentén. A terület 1992–93-ban került az intézményhez – meséli az igazgató, Hajdú Gábor. Akkor változott meg gyökeresen a magyar mezőgazdaság szerkezete, s szűnt meg, veszítette értelmét a nagyüzemi gazdaságokban történő gyakorlati képzés – amire persze a továbbiakban is szükség van. És itt lehetőség is: a hagyományos és az üvegházi növénytermesztés, illetve az állattartás megannyi fortélyát gyakorolják itt a diákok szakképzett oktatók irányításával.

Jelenleg közel négyszáz diák jár ide ki rendszeresen, például a mezőgazdasági gépész, az áruforgalmi és a technikus szakon tanulók. De ami itt történik, az érdekli például a helyi kertbarát kör tagjait is – ők a napokban a paradicsom-termesztés technológiáját tanulmányozhatták a területen.

A gazdaságot persze folyamatosan bővíteni kell. Nemcsak azért, mert az állattartási szakterületről még sok minden, például a szarvasmarha- vagy a lótartás, gondozás lehetősége hiányzik és kevés van a talajmunkákhoz szükséges gépekből is, de azért is, mert az agráriumban is jelennek meg újdonságok évről évre, elavult dolgokat megtanulni pedig nincs értelme – mondja Hajdú Gábor. Az intézmény célja az, hogy egy korszerű mintagazdaságot alakítson ki a telepen. Ez a folyamat a korábbi látványos korszerűsítések, bővítések után az utóbbi két évben – pályázati lehetőségek hiányában – elakadt. Ha mégis sikerül folytatni a munkát, nemcsak a gazdaság lesz alkalmas a diákok oktatásán kívül akár a felnőttképzésre, sőt továbbképzésre, kísérletek folytatására is, de az iskola regionális oktatási központtá válhat – bizakodik az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzatok napját ünnepelték Makón

A tizenöt évvel ezelőtti első önkormányzati választásokról emlékezett meg elsőként tegnapi ülésén… Tovább olvasom