Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nigériában is van Mako családnév

Makó - Még Nigériában is élnek Mako családnevű emberek – igaz, nekik végképp semmi közük a Maros-parti városhoz, illetve névadójához, Makó bánhoz. A családnév joruba nyelven azt jelenti, „engem ne vegyél közéjük", és arra utal, hogy viselőjét nem vitték el rabszolgának.
Nemcsak Makón és szerte az országban élnek olyanok, akiknek a családnevük Makó: például Nigériában is hívnak hasonlóképp embereket. Amikor beszámoltunk róla, hogy Makó a Makó családnevű emberek városa – és ez megyeszerte kuriózum, -i toldalék nélkül ugyanis másutt nem viselik a város nevét, ahol élnek –, megírtuk azt is: ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a településnév személynévből, Makó bánéból ered. Ő volt a XIII. század második felében a vidék földesura. Leszármazottai már nincsenek, mert a család a mohácsi vész idején kihalt, mégis szerte az országban sokfelé élnek Makók. Egy olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy jó páran vannak például a kis borsodi faluban, Répáshután.

Adeola Mako: Ezt a nevet az őseim vették fel még a rabszolga-kereskedelem idején.
Adeola Mako: Ezt a nevet az őseim vették fel még a rabszolga-kereskedelem idején.

Az viszont igazi meglepetésként ért bennünket, amikor egy nemzetközi közösségi oldalon jelentkezett egy Mako családnevű hölgy – Nigériából. Az Ogun tagállambeli Ijebu Awában élő Adeola Makónak természetesen semmi köze Makó városához vagy Makó bánhoz. Miután levélben érdeklődtünk nála, honnan e családnév, és mit jelent, megírta, hogy joruba nyelven azt jelenti, „engem ne vegyél közéjük". Ezt a nevet az ősei vették fel még a rabszolga-kereskedelem idején, és arra utal, hogy őket nem vitték el rabszolgának. A Lagosi Állami Egyetemen művészdiplomát szerzett Adeolát egyébként meglepte, hogy van a világon egy ugyanilyen nevű város, hiszen korábban még soha nem hallott róla.

Nigériában is van Mako családnév
Nigériában is van Mako családnév.

Utánanéztünk, vajon a Mako nevet szerte a világban merrefelé viselik még. A közösségi portálon találtunk ilyen nevű embereket jó néhány afrikai országon kívül többek között Törökországban és Finnországban is – többségük azonban keresztnévként, főként becenévként viselte a Maros-parti városéra emlékeztető nevet.

Olvasóink írták

 • 11. kötekedő 2010. április 29. 08:17
  „Van egy apró kis különbség két név között, amit a cikk írója figyelmen kívül hagyott: egy vessző az o-n.”
 • 10. polarbear 2010. április 20. 15:59
  „Nem kell meglepődni, Nigériában olyan név is van hogy Pákó ! :-)))”
 • 9. SSO 2010. április 19. 19:47
  „Honosítsuk a hölgyet, és Nigériát csatoljuk hozzánk. Nem a szín a lényeg, hanem az érzés. SOk jó magyart lehetne nevelni belőlük is. Az asszimilációs politika fedőneve: Fekete Párduc!”
 • 8. Egyolvasó 2010. április 19. 18:57
  „És egy még érdekesebb ami szerintem mindenkit érdekelne.
  HOGY VAN AZ, HOGY A BÉRBŐL ÉS FIZETÉSBŐL ÉLŐKNEK ÖSSZE KELL HUZNI A GATYA MADZAGOT A MEGSZORÍTÁSOK MIATT,MÍG A PÁRTOK KÉPVISELŐI HOZZÁJUK KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK DÖZSÖLNEK (ÉS ITT LEGYEN SZÓ MSZP-ről, FIDESZ-ről, STB STB) miért van az, hogy azok az emberek akik kenőpénzből meggazdagottak még mindig a magukénak tudhatják azokat a pénzeket??
  Ezeket kellene feltárni és nem olyanokon lovagolni, pl.: hol élnek Makó nevű emberek, és hogy egy magyar ember tragédiáját vesézzék ki hétről- hétre.”
 • 7. SzaboImre 2010. április 19. 17:25
  „Tisztelt Foschpisztoj (6.)! A cikk továbbra is olvasható, csak a választási rovatban, ahol a többi hasonló témájú is ( http://www.delmagyar.hu/valasztasok-2010/buzas_alkalmasabb_vagyok_a_feladatra/2152223/ )

  Szép napot!”
 • 6. Foschpisztoj 2010. április 19. 16:51
  „Makó Dávid pl. aki jónéhány stoner rock banda (Stereochrist, Haw , stb.)kiváló énekese, de őt nem ismered, mert a Lordban, az Eddában és az Overdream-ben sem énekelt:)
  Igazi Imkác! Búzás: "Alkalmasabb vagyok" című gusztustalan önfényezését miért kellett levenni? Szóltak a fehérházból? Vagy a régi kollegalitás?”
 • 5. egyszerűvállalkozó 2010. április 19. 13:46
  „3.Luckylaci: tökéletesen egyetértek veled.Szabó Imre úr általános iskolai fogalmazására pedig egy kettest adnék tartalmilag.Nagyon örülök, hogy nem vagyok ennek a színvonaltalan sajtóterméknek előfizetője.”
 • 4. Tommyst 2010. április 19. 12:39
  „Többiekként Luckylacinak: Egyetértek, ezeket a témákat illene kivizsgálni, de sajnos szerintem ilyenre hiába várunk :(”
 • 3. Luckylaci 2010. április 19. 12:18
  „Kedves DM! Ha ez a "HÍR" akkor ez a lejtő függőleges! Kérjenek javaslatot témára az ide írogató értő és értetlen közönségtől,ha már csak ennyire telik! Gondolom lesznek néhányan akik találnak megírnivalót,addig is pl: - A mai magyarországon már a másodig generáció nő fel,akik soha nem látták munkába menni a szüleiket!(Ergo: ki fogja a nyugdíjukat,a TB-t vagy a segélyt megteremteni?) Vagy: - A közgyógy igazolvánnyal élő 20-as,30-as éveit taposó segélyesek zöme a névleges ár töredékéért kiváltott gyógyszereket továbbadja a felvásárlónak,akik külföldön értékesítik azt!Virágzik a gyógyszermaffia!( Az önök,a mi TB alapunkból!) - Az áruházak polcai roskadoznak a külföldi terméktől,a magyar tej,búza,gyümölcs stb.mitől eladhatatlan? - Az autópálya építés hiererchája Mo.-n: Nyertes fővállalkozó(Makónál) 16 gép. Annak alvállalkozója 150.gép,annak alvállalkozója 50 gép,a lapáton támaszkodók kiskönyvesek,be nem jelentettek vagy románok!(Szétfolynak az adómilliárdok,mitől vagyunk Európa legdrágább és leglassabb,de műszakilag a leggyengébb útépítői?) vagy: - Hogyan fogunk kimászni Európa legeladósodottabb országaként a válságból a nullát megközelítö GDP furfangos felhasználásával? Pl. - Mitől kerül kevesebbe egy fővárosinak egy kg.hús,kenyér vagy 1m3 gáz és ott mitől fizetnek ugyanazért a munkáért másfél-kétszer több órabért?(Létezik elitmagyar és vidékimagyar?) Most így hirtelen ennyi,de gyűjtök még.... Többiek? Politika nélkül?!”
 • 2. polaris 2010. április 19. 11:55
  „Miért meglepő? Makón is laknak Nigériaiak.:D”
 • 1. gróf 2010. április 19. 10:12
  „Döbbenet!
  Amerikában meg élnek Barack nevű emberek!
  A Brit birodalomban meg néhány kopasz embert úgy szólítanak, hogy "szőr"!
  Angliában a sovány embereknek is úgy köszönnek "háj"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzlet az ingyenes szűrés

Nemcsak a gyógyszergyártás és a patikanyitás, de hosszú távon az ingyenes szűrővizsgálat is hozhat hasznot. Tovább olvasom