Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Nobel-díjasokkal találkozhatnak a makói gimnazisták

Makó - A makói József Attila Gimnáziumból két diák is részt vehet a Nobel-díjasok csütörtökön kezdődő konferenciáján: Sinka Dániel Robert Hubertet mutatja be a közönségnek angolul, Varga Viktória pedig kérdezhet a tudósoktól.
Sinka Dánielt hetven diák közül választották ki. Fotó: Szabó Imre
Sinka Dánielt hetven diák közül választották ki. Fotó: Szabó Imre


Varga Viktória kérdezhet

A makói gimnazisták közül nem Sinka Dániel az egyetlen, aki szerepet kap a Nobel-díjasokat bemutató Fiatalok fórumán. Varga Viktória arra kapott lehetőséget, hogy kérdezzen a tudósoktól. A középiskolából egyébként összesen 25-en próbáltak szerencsét – mindegyik diákot angol és biológia szakos pedagógusok készítették fel, név szerint Szécsi Györgyi, Charles Richard Marshall, Telbisz Éva és Péczelyné Gerencsér Zsuzsanna.

Kilenc Nobel-díjas tudóst, 100–150 nemzetközi rangú és további 500–600 jelentős kutatót, összesen több mint ezer szakembert vár a Szegedi Tudományegyetem március 22. és 25. között eddigi legnagyobb nemzetközi konferenciájára – adtuk hírül a közelmúltban. A rendezvényt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából szervezik meg. A programsorozat részeként a kilenc Nobel-díjas egy-egy magyar diákot kap társul, aki munkásságukat angolul bemutatja a közönségnek. A nagy megtiszteltetést jelentő lehetőségre tizenkét középiskolából több mint hetvenen jelentkeztek esszével – a közülük kiválasztottak egyike a makói Sinka Dániel.

A József Attila Gimnáziumban tanuló fiatalember azért próbálkozott, mert úgy gondolja, nem mindennapi élmény lehet egy Nobel-díjassal találkozni. Robert Huber kristálytannal foglalkozó német tudóst fogja bemutatni, aki 1988-ban kapta meg a legrangosabb tudományos elismerést. Érdekes, hogy Dánielt nem ez a tudományterület érdekli: a kecskeméti főiskolára jelentkezik járműmérnöki szakra, Nobel-díjról pedig egyáltalán nem álmodik. Az életrajz, amelyet angolul mond majd el Robert Huberről, leírva nagyjából egyoldalas. Az anyagot az interneten kutatva gyűjtötte hozzá. Igyekezett közérthető szöveget írni, amelyben a tudóst emberként is szeretné bemutatni.

Olvasóink írták

  • 1. NP1 2012. március 19. 09:00
    „A többi Nobel díjast bemutató kölykökről is jó lenne tudni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó anno: a Korona szálló

Makó anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé. Ha önnek is van régi fotója a városról,… Tovább olvasom