Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Panzió, focipálya, templom az ártérben

Makó - Miskolcon bevásárlóközpontok épültek ártérben, mifelénk többnyire csak nyaralókat, gyümölcsöskerteket lep el a folyó, ha kilép. Új ötletek azonban errefelé is vannak. A makói Maros-parti kempingben pár éve kápolnát szenteltek. Azóta itt nem öntött ki a folyó.

Miközben a Tisza elöntötte az árterét, a Maros Makónál a medrében maradt. Aki Szeged felől érkezik a városba, a hídról jobbra lenézve a kempinget látja, benne egy apró kápolnát, amely 2008-ban készült el. A pihenőhelyet működtető Tóth család építette a Szent István tiszteletére szentelt imahelyet. Az ablakok Tiffany-üvegből vannak, ezek ifjabb Tóth István munkái. A fiatalember azt mondja, ez elsősorban a családé, de a vendégek is szoktak itt imádkozni, és megtörtént már, hogy olyan família tartott benne megemlékezést, amely a Marosba szóratta szerette hamvait. A harangot kötéllel lehet megszólaltatni. A közelben vagy hatféle nemzet zászlaja leng, másrészt az igényesen kialakított vizesblokk jelzi, hogy itt a testi és a lelki szükségletekre egyaránt oda akarnak figyelni.

Urbánus illúzió a Maros-parton. A kempingnek VII. kerülete és főtere is van, de ez persze csak vicc Fotó: Veréb Simon
Urbánus illúzió a Maros-parton. A kempingnek VII. kerülete és főtere is van,
de ez persze csak vicc. Fotó: Veréb Simon

Bevásárlóközpont nincs, humor viszont van: ezt a panzióként szolgáló főépületnél tábla jelzi, amely szerint ez itt a Tóth István tér. Beljebb gondozott szilváskert, szépen rendben tartott diófás parcella. A közelben, szintén a híd mellett, de biztonságos magaslaton áll Szabó Sándor Autós csárdája, amely nemrég szintén panzióval bővült. A közelben még a futballpálya és a Nemzeti Parasztpárt megalapítására emlékeztető kő tanúskodik régóta arról, hogyan próbálja belakni, és a maga képére formálni a város azt a környezetet, amelyet a víz időnként – bizonyos előrejelzések szerint majd egyre gyakrabban – megpróbál visszafoglalni.

A Maros-parti üdülők legtöbbje a 70-es években épült, a homokos partot mindig fontos pihenőhelyként tartották számon a városban. Ha azóta csökkent is az emberek érdeklődése, az önkormányzatot mindig foglalkoztatta, hogyan lehetne itt olyan értéket teremteni, amelyet nem devalvál a folyó árhulláma, mégis vonzó a helybelieknek és a vendégeknek. Most már pénz is jut a tervek megvalósítására.

Tóthék kápolnája a Maros-parti kempingben. Felüdülés a testnek és a léleknek. Fotó: Veréb Simon
Tóthék kápolnája a Maros-parti kempingben. Felüdülés a testnek és a léleknek. Fotó: Veréb Simon

Tavaly vitát váltott ki a testületi ülésen, hogy az önkormányzat 95 százalékos uniós támogatással, 163 millió forintból lombkoronasétányt épít. A 300 méter hosszú magaslati sétautat turistacsalogató látványosságnak szánják, vonzerőnek az új fürdő mellé, de az ellenzék szerint ez nagyzolás, ilyesminek ott lehet értelme, ahol odalenn veszélyes vadállatok élnek, az Alföldön nem. Ez azonban csak az első része lesz annak a beruházásnak, amely idén ősszel kezdődik. Az önkormányzat még 88 milliót nyert a strand területén parkolókra, portára, büféépületre, öltözőkre, röplabdapályákra, raktárakra és tusolókra, egy kalandpályára, csónakkikötőre, csónakleeresztő sólyapályára és hozzá vezető bekötőútra, valamint egy canopy-pályára. Magyarországon Visegrádon épült az első ilyen kötélpálya, amelyen végig lehet lengeni két magaslat között. Itt nincs szédítő mélység: a Maros makói és kiszombori oldala között feszül majd a kötél, várhatóan jövő novembertől.

Olvasóink írták

 • 9. Lokálpatrióta 2010. június 29. 08:03
  „:-)”
 • 8. scott1 2010. június 24. 14:39
  „Én személy szerint üdvözlöm a dolgokat, egyet sajnálok csak:, hogy ami most már valószínűleg elkezdődik a Maros partján, nem 8-10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor még megmozdulni se lehetett egy-egy sörfesztiválon, vagy hétvégén a strandon. Panaszkodnak egyesek, hogy ebben a városban a fiatalok sehol sem tudnak szórakozni, hasznosan szabadidőt tölteni. Pedig a helyi kiválóságaink mindent megtettek azért, hogy szórakozást nyújtsanak a fiataloknak. Egymással konkurálva nyitották a szórakozóhelyeket, se kigyulladó épület, se bombariadók sora, se zajrendelet nem tántorította el őket, páran még a mundért is levetették hétvégére - és másodállást vállalva (kevés szabadidejüket sem kímélve!!!) - mindent megtehessenek a fiatalokért... emellett szinte minden új gazdasági vállalkozásban is részt akartak venni (szerezni). Nem tudom miért nem ezeket az önzetlen embereket állítjuk példaképként a gyerekeink számára! Ennyire nem lehetünk hálátlanok, nem irigykedni kellene, hanem mindenkinek hasonló tisztességgel viseltetni irányukba...”
 • 7. 3évesférfi 2010. június 24. 07:58
  „6: Ez van, Makón ilyen a közmorál sajnos, ez világosan tükröződik a fórum hangvételéből. A hozzáálláson kellene legfőképp változtatni, utána megy a többi.”
 • 6. hajosinas 2010. június 24. 06:16
  „Hogy mindíg akadnak rosszindulatú emberek, kik ha valami hasznos dolog elkezdődik, állandóan ellene kárálnak.Azért érdekelne ezeknek az embereknek az álláspontja azzal kapcsolatban,mi épült a rendszerváltás óta a Maros partján az üdülőtelep környékén? Most végra megmozdult a város vezetése ezügyben, és láss csodát ez sem tetszik egyeseknek.Én még emlékszem arra amikor jónéhány évvel ezelőtt az önkormányzat kiadványában /" ZÖLD UJSÁG"/ kérdést tettek fel a lakosság felé "mi legyen a Maros parton?" Többek között magam is tettem javaslatot valamire akkor a polgármester úrnak.Örömmel nyugtázom, hogy megjelent a tervekben a javaslatom.Nemtudom miért baj, ha egy város több irányban próbál kitörni a bezárkózottságából. Panaszkodnak egyesek,hogy ebben a városban a fiatalok sehol sem tudnak szórakozni, hasznosan szabadidőt tölteni.Igen ez valóban igaz, de akkor amikor a lehetőség adottá válik,ne álllítsunk már akadályokat a dolgok útjába.Valamikor mindent elkell kezdeni.Ha mindíg csak arról papolunk,hogy miért nem erre, meg arra költünk mert az fontosabb lenne, akkor soha nemfog itt semmi megváltozni.Én személy szerint üdvözlöm a dolgokat, egyet sajnálok csak:, hogy ami mostmár valószínüleg elkezdődik a Maros partján, nem ezelőtt harminc évvel ezelőtt kezdődött el.”
 • 5. 3évesférfi 2010. június 23. 20:18
  „A folyó = természet.”
 • 4. sziszka1 2010. június 23. 17:43
  „""amelyet a víz időnként ... megpróbál visszafoglalni." ezt a területet csupán kölcsön veszi a folyó!Ez nem az övé, sem a makóiaké, ez a természeté!!!!!”
 • 3. Pipacs50 2010. június 22. 21:48
  „Az írott sajtóban a következőképpen jelent meg: A makói Maros-parti kempingben pár éve kápolnát szenteltek.
  Azóta itt nem öntött ki a Tisza!
  Igaz azelőtt sem, mivel itt a Maros folyik!!!”
 • 2. Indian 2010. június 22. 19:47
  „Megkeseredett embert lehetsz hallod-e....”
 • 1. bo 2010. június 22. 19:34
  „Ez itt a reklám helye! Javaslom is mindenkinek, akinek bármilyen érdekeltsége van a Maros hullámterében, állíttasson kápolnát, hogy megvédje javait az áradástól. Nem beszélve a kemping valódi funkciójáról!:-)))) Szép volt Bakos úr! Pedig Önnek nem is érdeke!:-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer is leszakadt az ég Makón

Makó - Pénteken 127, tegnap 61 milliméternyi eső zúdult Makóra, ez 14 milliárd liter víz. Hétfőn… Tovább olvasom