Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Pápai áldás a tanítónő munkáján

Földeák - Tatárné B. Szűcs Etelka négy évtizedes pedagógusi munkáját a római katolikus egyház, az oktatási tárca, valamint a község is elismerte. A következő tanév nélküle indul a földeáki Návay Lajos Általános Iskolában, de továbbra is szerkeszti a helyi újságot, és új kötetet tervez.
– Ön erre a pályára született – mondta egy szaktekintély az első óralátogatásomkor. Ez nagy erőt adott a tanításhoz – meséli Tatárné B. Szűcs Etelka pedagógus. Már gyerekként is erre a pályára készült, tanítónője, Balázs Tiborné volt a példaképe.

– Sosem volt számomra teher a tanítás. Kirándulásokat, gyalog- és kerékpártúrákat, üzemlátogatásokat, vetélkedőket is szerveztem a diákoknak, és mindig felléptünk a falu rendezvényein. Úgy gondolom, egy pedagógusnak nem csak az iskolában van feladata, a közösségért kell élnie. Büszke vagyok rá, hogy több mint húsz volt
diákom is ezt a pályát választotta – vallja az 58 éves tanító.
Nagy figyelmet fordított az idősekre is, a gyerekekkel gyakran köszöntötték őket ünnepek alkalmából. Sokszor elsétáltak egy-egy idős emberhez, aki otthonában megmutatta a diákoknak, hogyan patkolják a lovat, fejik a tehenet, készítik a túrót. Kemencében sütötték a lepényt, bográcsban paprikás krumplit főztek, énekeltek, táncoltak.

– Volt egy nehezen kezelhető osztályom. A szülők úgy gondolták, iskolán kívül is legyenek együtt a gyerekek. Összejöveteleket szerveztek, ezeket baba-mama találkozónak nevezték, pedig kisiskolásokról volt szó. Minden héten kijelölték, ki lát vendégül minket. A felnőttek beszélgettek, a gyerekek játszottak, így sokkal jobb lett az osztályközösség.
A rendszerváltás után a helyi plébános felkérte, segítse az egyház munkáját. Ekkor kezdett foglalkozni a hitoktatással. Énekeket, verseket tanított a gyerekeknek, ezeket a templomban adták elő. – Egyszer nagyon beteg lettem – folytatja. – Lelkileg nagyon megviselt, így elkezdtem írni. Volt egy tanárom, Csillik Mihály, aki szintén írt, fordított. Bátorított, hogy adjam ki a könyvem, így született meg A természet csodálata című kötet, amelyet tanítványaimnak adtam. Az első felében természetről szóló versek, a másodikban gyerekkori élményekről szóló novellák találhatók.

A mai napig ő szerkeszti Földeák újságját. Kezdetben anyagokat küldött az akkori főszerkesztőnek, így meghívták a csapatba. Azóta is arra törekszik, hogy a falu múltja és jelene is bekerüljön a lapba. Helyi civilszervezetekben is tevékenykedik. A szeptembertől nyugdíjba vonuló tanító pünkösdkor átvehette a Földeákért címet, a település díszpolgára. Katona Pál plébános mellett ő is nemrég pápai áldást kapott, és Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel is kitüntették. Munkája nem ér véget: új kötetét tervezi, és szeretne továbbra is az emberekért, a közösségért dolgozni, így ezután is aktívan részt vesz majd a falu életében.

Olvasóink írták

  • 1. segedi 2012. július 23. 10:26
    „Mit szól a kedves tanítónő, hogy a nemrégen átadott Kossuth-kúton a "KOSSÚTH" hibás felirat olvasható? Pedig úgy láttam ott tetszett lenni az átadón, nemdebár? Ez senkinek sem szúrt szemet az átadón?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panziókat, üresen álló házakat töltenek meg a munkások

Panziókat töltöttek meg, üresen álló házakat béreltek a Makó környéki nagyberuházásokon dolgozó cégek a munkásaiknak. Tovább olvasom