Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Patikaszámok a megyében: az elsőkből utolsók lettek

Makó - Tavaly Makón működött a legtöbb gyógyszertár lélekszámarányosan a megyében, most viszont a legkevesebb. A magyarázat: miközben a demográfiai adatok számottevően nem változtak, Makón 2 gyógyszertár bezárt.
Makón működik a lakosság lélekszámához viszonyítva a legkevesebb gyógyszertár a megyében – pedig egy évvel ezelőtt még itt volt a legtöbb. Akkor a tisztiorvosi szolgálat nyilvántartását és a neten elérhető legfrissebb népességi adatokat alapul véve azt is megállapítottuk, hogy Szentesen jut a legkevesebb gyógyszertár egy főre a nagyobb városok közül. Most Csongrád vezeti a rangsort, de Szentes is előkelő helyen áll, második. A magyarázat egyszerű: miközben a demográfiai adatok számottevően nem változtak, Makón 2 gyógyszertár bezárt, a Kurca-parti városban viszont nyílt egy.

Makón egy éve 24 ezren éltek, gyógyszertár 8 működött, azaz egy-egy 3050 embert látott el. A második helyen Szeged állt a maga 169 ezer lakosával és 48 patikájával (3520 emberre jutott egy), s mögötte szorosan, majdnem holtversenyben Csongrád következett – itt 17 ezer 700 ember rendelkezésére 5 orvosságot kínáló üzlet állt, azaz 3540 lakosra jutott belőlük egy. Hódmezővásárhely 47 ezer 200 polgárát 13 gyógyszertár szolgálta ki, tehát 3630 főre jutott egy, míg a sor végén Szentest találtuk. Itt 29 ezer 100-an laktak, 7 patika üzemelt, tehát – legalábbis elvben – 4157 embert látott el mindegyik.

Itt a vége. A Csanád vezér téri Maros patika helyiségére keresik a bérlőt. A szerző felvétele
Itt a vége. A Csanád vezér téri Maros patika helyiségére keresik a bérlőt. A szerző felvétele

Az aktuális rangsorra azért lettünk kíváncsiak, mert miután még a télen bezárt a makói Tescóban működött Muskátli Gyógyszertár, nemrégiben hasonló sorsra jutott a Csanád vezér téri Maros is – kirakatüvegén olvasható a telefonszám, ahol a helyiség bérbevétele iránt érdeklődni lehet. Ami egyébként a patikák számának megyei alakulását illeti, Szegeden 3 zárt be, Makón 2, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen maradt, amennyi volt, Szentesen pedig még nyílt is egy. Ezt ismét összevetettük a legfrissebb lélekszámadatokkal.

A friss lista szerint Csongrád áll a legjobban, ahol 17 ezer 428 emberre 5 gyógyszertár jut, egynek tehát 3495 embert kell ellátnia. Mögöttük majdnem holtversenyben Szentes áll 28 ezer 927 lakossal és 8 patikával (egy gyógyszertár 3615 beteget szolgál ki), illetve Hódmezővásárhely 47 ezer 201-es lélekszámmal, 13 gyógyszertárral (az osztószám itt 3630). A 169 ezer 713 fő otthonát jelentő Szegeden 45 helyen lehet beváltani a recepteket (itt az arány 3771-es). A tavalyi első helyezett úgy csúszott a lista végére, hogy Makónak most 24 ezer 029 lakosa van és 6 patikája maradt, azaz egy gyógyszerellátó helynek 4004 lakos rendelkezésére kell állnia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jani Béla a legjobb forgalomirányító

Bár Makó nem a legforgalmasabb város a megyében, mégis egy itteni rendőr, Jani Béla bizonyult a legjobbnak a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti szakmai versenyén, karos forgalomirányítás kategóriában. Tovább olvasom