Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Szepesi Mihály hobbija az időjárás

Makó - Négy éve ad pontos időjárás-jelentést Makóról Szepesi Mihály. Nyugdíjazása óta foglalkozik különös hobbijával, munkájának köszönhetően egyszerre három honlapon lehet nyomon követni az időjárás helyi alakulását.
Három internetes portálra tölti fel Balaton utcai kertjéből, számítógép segítségével az időjárás aktuális adatait a makói Szepesi Mihály. A www.idokep.hu, a www.amsz.hu és a www.metnet.hu oldalon néhány kattintással bárki megnézheti, milyen idő van a városban. Ezekre az oldalakra nem akárki küldhet helyzetképet: a regisztráció pontos személyi adatok megadásán kívül szakmai tesztlap kitöltéséhez is kötött.

Ma már nyugdíjas. Mindig érdekelték a természettudományok, és a munkájától ráadásul az elektronika sem állt távol. Igazából azok a technikai eszközök érdekelték, amelyek segítségével rögzíteni lehet különböző adatokat. Először egy analóg barométerrel és hőmérővel mérte a hőmérsékletet, amelyet manuálisan rögzített a világhálón. Ma már mindezt automata mérőállomása teszi, amely öt vagy akár három percenként frissíti az adatokat. Az amatőr kategóriában profi műszer nem hitelesített, ugyanakkor pontos adatokat szolgáltat.

Szepesi Mihály műszerei között, a kertben. Fotó: Segesvári Csaba
Szepesi Mihály műszerei között, a kertben. Fotó: Segesvári Csaba

A mérőállomás részei a szélszenzor, a digitális csapadék-, légnyomás- és hőmérsékletmérő. Az említett adatokról információt kaphatunk az interneten keresztül. Megnézhetjük akár a csapadék mennyiségét is évi, havi felbontásban csakúgy, mint a hőmérsékletet, akár évekre visszamenőleg. Szepesi Mihály ugyanis archiválja a havi adatokat, így visszakeresheti őket. Előfordult például, hogy egy lakóközösség képviselője kereste meg azzal, hogy egy évre visszamenőleg keresse ki nekik a hőmérsékleti adatokat. A távhőszolgáltatóval volt problémájuk, túl magasnak találták a számlát. Odaadta nekik a kért adatokat, és így sikerre vihették az ügyet.

A világhálón Lucifer

Szepesi Mihály saját bevallása szerint szerény, visszahúzódó ember – az internetes oldalakra Lucifer álnéven ír. Szeretett volna inkognitóban maradni, sokáig csak a barátai, ismerősei tudtak különös hobbijáról. Egy véletlen folytán leplezték le: az egyik helyi elektronikai szaküzletben a makói tévé egyik munkatársa beszélgetett az eladóval az egyik meteorológiai oldalról, ahol a helyi időjárás is megtalálható, Szepesi Mihály pedig éppen ott volt. Mivel az eladó jó barátja, bemutatta a riporternek. Ezek után a televízióban is szerepelt már.

A nem mindennapi hobbi elkötelezettséggel és felelősséggel jár. Szepesi napi nyolc órát szentel rá. Azt mondja, ez olyan, mint a mókuskerék. Aki beszáll, annak nincs megállás. Sőt: rosszul érzi magát, ha nem tud valamiért géphez ülni. A műszereit saját pénzből vásárolta, és az oldalak üzemeltetőitől sem kap semmilyen ellenszolgáltatást munkájáért – de ezt nem bánja. Legközelebb egy digitális UV-mérőt szeretne vásárolni, mert a sugárzást egyelőre saját maga méri tenyérnyi műszerével, és gépeli be az adatai mindennap, egyfajta plusz helyzetjelentésként. Előrejelzést azonban nem készít, ahhoz ugyanis bonyolult műszerek és számítások szükségesek. Ráadásul szerinte az időjárás olyannyira kiszámíthatatlan és szélsőséges az utóbbi időben, hogy nem sok sikerélménye lenne.

Ám egy új hobbi is születőben van. Szepesi már kiválasztott két csillagvizsgáló műszert. Azt mondja, rossz alvó, legalább elfoglalja magát.

Olvasóink írták

 • 5. Ger 2008. augusztus 19. 17:04
  „Csatlakoznék az előttem szólóhoz, és szintén sok szerencsét, és kellemes időtöltést kívánok a munkájához!
  Kívánok derült eget, és minden jót!
  ---Ger---”
 • 4. Orosz Tibor 2008. augusztus 19. 00:34
  „Tisztelt Mihály!
  Ezúton is őszinte köszönetemet szeretném kifejezni azért a hosszú ideje folytatott egyedülálló, nagyszerű és példamutató adatszolgáltató tevékenységért, mellyel nap, mint nap az Időkép.hu oldalon keresztül az érdeklődőket roppant hasznos és pontos információkkal ellátod.
  A jövőben is töretlen lelkesedést és jó egészséget kívánok, a csillagok világában eltöltött órák pedig hozzanak számodra nagyon sok örömöt.”
 • 3. sevold 2008. augusztus 15. 17:15
  „Kedves Lucifer!
  További eredményes észlelést,és ay új hobbidhoz tiszta éjszakákat kivánunk,régi ésylelő társaid!

  Asinus és Sévold”
 • 2. Hajdu Richard 2008. augusztus 14. 02:04
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz, Sámuelhez. Lucifer nagyon kedves és lelkes észlelő, barát az oldalunkon. A meteorológiai előírásoknak megfelelően elhelyezett műszereivel szolgáltat pontos adatokat! Örülök, hogy a sajtó felfigyelt rá és remélem a jövőben is egyre több cikk készül majd Misiről és munkásságáról.

  Hajdu Richard
  www.amsz.hu”
 • 1. Szabó Sámuel 2008. augusztus 12. 23:34
  „Gratulálok a hobijához!

  Én már régóta figyelem a munkásságát. A Dél-alföldön kevés ilyen elkötelezett ember űzi ezt a mesterséget a www.amsz.hu-n. Én is foglalkoztam meterológiával fiatalabb koromban, most csak "fogyasztóként" tekintgetek Lucifer adataira, de amióta saját kis állomásom van egyre ritkábban.

  Mindenkinek ajánlom, hogy néha nézze meg Makó időjárási adatait Lucifertől, jobbak, pontosabbak, mint a Kossuth.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezrekbe kerül egy bombariadó

Makó - Negyven percet csúszott volna a Makói Muzsika előadásának kezdete Makón, ha a bombával fenyegetőző szombat esti telefonáló vasárnap is akcióba lendül. Tovább olvasom