Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Tehetséges diák: a humán és reál is kedvence Istvánnak

E heti Tehetséges diák sorozatunkban Engedi Istvánt, a JAG végzős diákját mutatjuk be. A kiváló eredményekkel rendelkező fiú a humán és reál területet is egyaránt a magáénak érzi.
Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre készül a József Attila Gimnázium tizenkettedikes diákja, Engedi István. Bejutott ugyanis a neves történelemverseny második fordulójába, amelyet hamarosan meg kell írnia, így számára a szünet nem a felhőtlen pihenésről fog szólni, hanem a felkészülésről. István régóta nagy rajongója a történelemnek, sosem volt gondja a tantárggyal, így nem is volt kérdéses, hogy megméretteti magát. Ez azonban már nem az első alkalom, hogy OKTV-re készül. Tavaly ugyanis már részt vett a versenyen, amikor szintén a második fordulóig jutott.

Az elszánt fiatal jó esélyekkel indul, hiszen ősszel érettségizett történelemből emelt szinten, méghozzá kiváló eredménnyel: 92 százalékkal. Mint mondja, szívéhez legközelebb a középkor és a huszadik század történelme áll, de a magyar és az egyetemes közt nem tud választani; mindkettőt egyformán kedveli.

Engedi István. A szerző felvétele.
Engedi István. A szerző felvétele.

István abban a szerencsés helyzetben van, hogy a humán és a reál tantárgyak egyaránt jól mennek neki. A történelem mellett a matematika a másik nagy kedvence. Kisgyermek kora óta közel áll hozzá a számok világa, de a nehezebb fejtörők sem okoznak gondot. Nemrégiben ebből a tantárgyból OKTV-zett, ám ennek eredményére még várnia kell. Addig is matekot tanul nagy erőkkel, hiszen májusban ebből tesz majd emelt szintű érettségit. A középiskola legvégső megmérettetésére egyébként tudatosan készül: már három tantárgyból megvan az érettségije; angolból, földrajzból, történelemből, ezért tavasszal már csak a magyar és matematika van hátra.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.

 
A jövőjét tekintve már konkrét elképzelései vannak. – Mivel a matek és a töri is közel áll hozzám, úgy gondoltam, mindkét tudományterületet tovább viszem a későbbiekben: ennek „keverékeként" választom a közgazdász pályát – mesél terveiről. Azt, hogy melyik felsőoktatási intézményben tanulna tovább legszívesebben, még nem tudja, de Szeged és Budapest egyetemei is szóba kerültek. Addig azonban hátravan a Gombavató bál, melyre már elkezdtek készülni osztályával.

A fiatal fiú szabadidejében szívesen olvas, folyóiratokat és fantasy regényeket egyaránt, és ha teheti, barátaival rúgja a bőrt. Kedveli a nyelveket is, angoltudásának sokat köszönhet: nemrégiben részt vette az iskola Comenius programjában, amellyel Lengyelországban járt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelemen László előtt tisztelegnek Csanádpalotán

A hétvégén folytatódik Csanádpalotán az első magyar színigazgató, Kelemen László előtt tisztelgő, 2 éven át tartó rendezvénysorozat – tavaly volt születésének 250., jövőre lesz halálának 200. évfordulója. Tovább olvasom