Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Titokban tárgyalnak a Rónay-kastélyról

Kiszombor - „Kiszombori ingatlan ügye" – ennyi olvasható az interneten a megyei közgyűlés április 27-i napirendjének 6. pontjában.
A képviselők meg is beszélték a témát, de arról nincs hír, mit határoztak, pedig Magyar Anna elnök utóbb ismertetni szokta a zárt ülésen született döntést. A megyei önkormányzat sajtószolgálata annyit árult el, hogy egyelőre nincs aláírva a határozat, így a tartalma nem nyilvános. A téma előterjesztése, vagyis ami alapján döntést hoztak, szintén szolgálati titok. Szegvári Ernőné kiszombori polgármester sem nyilatkozik – arra hivatkozva, hogy a megyei önkormányzat ezt a témát zártan kezeli.
Információink szerint a község egyik legfontosabb épületéről, a kétszáz éves Rónay-kastélyról van szó.

Az egykori helyi földesurak műemléki védettség alatt álló lakóhelye a kilencvenes években került a község tulajdonába, februárban megírtuk, egy zsákvarróüzem működik benne. Bár a helyi önkormányzat mindig jól gazdálkodott, és mindent elkövetett, hogy megtalálja itt is a megoldást, egy ekkora ház teljes rendbetétele és hasznosítása túl nagy feladat. A valamikori államosítás után a kastélyt raktárnak használták, és belül komoly átalakítást végeztek. A tetőt helyreállította a község, de még több százmillió forintra lenne szükség, amit egyedül nem tud előteremteni. A partnerkeresés ez ügyben gyakorlatilag már húsz éve tart, a megye 2008-ban került képbe. Akkor Magyar Anna és Zakar Péter alelnök járta végig az épületet. Fölmerült a lehetőség, hogy itt lehetne a Móra Ferenc Múzeum egyik raktára. Pályázattal lehetne előteremteni a rávaló pénzt, de mivel a község ragaszkodik a ház tulajdonjogához, ez nem lesz egyszerű – írtuk három éve. A jelek szerint most is itt tartanak.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. május 20. 19:34
  „Miért titkos Kedves Alispán-né asszony? Mint az olajszőkitésnél?”
 • 2. Egyolvasó 2011. május 19. 19:42
  „A fejlesztésekre és az uniós pénzekhez nem juthat ám csak úgy mindenki.
  Tudod ismeretség az nagyot tud lendíteni egy-egy üzleten itt Magyarországon, korrupciót meg azért nem írok mert az ilyen szinteken nincs is.
  Itt mindenki egyenlő eséllyel indul, csak vannak akik egyenlőbbek az egyenlőbbnél.”
 • 1. zoltanszabo 2011. május 19. 15:29
  „jó lenne egy pályázatot kiírni rá, felújítani és falusi turizmust kialakítani benne. Egy szép szállodát, igényes éttermet --táj jellegű étkekkel, jó kis kévézót--fagyizót is elképzelnék ott. Az udvarán szép nagy kertet, esetleg lovardát is lehetne ott kialakítani. Makó csak 5 km . megépül a csodaszép fürdő, tódulnak a turisták, Makón nem épül se szálloda, se panzió .
  Unió pénzből lehetne fejleszteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarcsanád örül és panaszkodik is

A magyarcsanádiak egyik szeme nevet, a másik sír: örülnek, hogy felújították a 43-as főútvonal falun átvezető szakaszát, de bosszankodnak a munkálatok miatt megrongálódott többi út miatt. Tovább olvasom