Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tizenöt évre ítélték a baltás rablógyilkost

Makó - Kilenc éve agyonvertek és kiraboltak egy egyedül élő, idős asszonyt Makón. A rendőrség egy évvel később már tudta, ki a tettes. A román állampolgárságú férfit mégis csak idén ítélhette el a bíróság, a távollétében mondták ki bűnösnek. Az áldozat szomszédjai fellélegezhettek.
– Tanúként engem is többször meghallgattak. Kilenc éve a rendőrök, most a bíróság – mondja Csontos Zoltán. Az idős férfi és felesége, Éva néni ötven éve lakik Makón a Liget utca és a Maros utca sarkán. Tőlük két házzal odébb, a Liget utcában élt a 69 éves Simon Józsefné, akit 1999. április 12-én agyonvertek és kiraboltak.

– Ebben a városrészben emberemlékezet óta nem történt semmilyen bűncselekmény. A környék mindig csendesnek és nyugodtnak számított. Ezért is döbbentett meg mindenkit a gyilkosság. Marika visszahúzódó, kedves asszony volt. Nem szégyellem, utána sokáig féltünk, de most egy kicsit megkönnyebbültünk – válaszolja Csontos Zoltánné arra a kérdésre, hogy az itt lakók hogyan élték meg azt az időszakot.

Csontosék portájától két házra történt a gyilkosság. Fotó: Segesvári Csaba
Csontosék portájától két házra történt a gyilkosság.
Fotó: Segesvári Csaba

Egy idő után már feladták a reményt, nem hitték, hogy valaha kézre kerül az idős nő gyilkosa. A környező utcákban élők féltek, nehogy a tettes nekibátorodjon, újabb és újabb betöréseket, „ne adj' isten újabb gyilkosságot" kövessen el.

Az emberek egymás között rendszeresen arról beszéltek, hogy valószínűleg a Makón dolgozó románok közül ölhette meg valaki az özvegyasszonyt – mondták a kocsmában. Simon Józsefné házához közel, egy illegális szálláson akkoriban mintegy 20-25, alkalmi munkából élő román állampolgár élt, a bűncselekmény után valamennyien felszívódtak.

– Féltünk, persze, hogy féltünk! De most fellélegezhetünk. Elfogták és elítélték Tőkés Józsefet, a Jocót! – vágja rá azonnal a Simon-házzal srégen szemben lakó Handl Jenő. Az idős férfi ugyancsak tanúja volt az ügynek.

Féltünk, de most fellélegeztünk – mondja Handl Jenő. Fotó: Segesvári Csaba
Féltünk, de most fellélegeztünk – mondja Handl Jenő.
Fotó: Segesvári Csaba

A környéken lakókat többször is felkeresték a nyomozók, mindenkit ugyanarról faggattak, mint Csontosékat és Handlékat. Azt egyikük sem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy vallomásukkal segítettek-e.

Nyomozás a határ mentén

– A bűncselekmény után egy évvel felfüggesztettük a nyomozást, bár már akkor tudtuk, hogy ki a tettes, ismertük a becenevét, és azt is tudtuk róla, hogy Romániába szökött. A vádemeléshez azonban nem volt elegendő bizonyítékunk. Felvettük a kapcsolatot a román hatóságokkal, csak ebben az egy ügyben 15 határ menti találkozót tartottunk, rengeteg segítséget, bizonyítékokat, DNS-mintát kaptunk a román kollégáktól. 2006 októberében az iratokat vádemelési javaslattal elküldtük az ügyészségnek, a Csongrád Megyei Főügyészség még abban az évben, távollétében vádat emelt Tőkés József ellen. Április elején értesítettek, hogy Románia az Interpolon keresztül kiadta a férfit Magyarországnak. A Csongrád Megyei Bíróság Tőkés előtt kihirdette az ítéletet, amit tudomásul vett, ezzel az jogerőre emelkedett – elevenítette fel az elmúlt kilenc évet Szekeres Tibor alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

A rendőrség 12 hónapig nyomozott, s kiderítette, ki verte agyon a makói asszonyt. Fotó: Segesvári Csaba
A rendőrség 12 hónapig nyomozott, s kiderítette, ki verte agyon a makói asszonyt.
Fotó: Segesvári Csaba

Büntetés és bűn

A Csongrád Megyei Bíróság 2008. január 10-én Tőkés József román állampolgárt távollétében bűnösnek mondta ki emberölés büntettében, 15 év fegyházra és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 867 ezer 195 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Tőkés 1999-ben Magyarországon élt, és ott vállalt alkalmi munkát. Későbbi áldozatának, Simon Józsefnének a házával szemben lakott, egy illegális szálláshelyen. A férfi április 12-én bement az egyedül élő, 69 éves asszony házába, a kert végében megtámadta, ököllel többször megütötte, majd egy baltával agyonverte. Simon Józsefnét 13 súlyos sérülés érte, a koponyája több helyen betört. A nyugdíjas nő a helyszínen meghalt. A tettes áldozatát kirabolta, a házban talált pénzzel és ékszerekkel Romániába menekült.

Olvasóink írták

 • 9. Julis 2008. április 24. 18:13
  „gorgeous!

  A cikkben benne van: ROMÁN állampolgár! attól, hogy valakinek magyar neve van, még lehet büdös bunkó román, nem?!

  Aki romániában él, az román!”
 • 8. t 2008. április 24. 11:54
  „Komám, Okostojások, amíg ki nem javították a cikk címében a hibát - amire jómagam hívtam fel a szerkesztők figyelmét - addig ez állott benne: "Kilenc évre évre ítélték a baltás rablógyilkost". Erre írtam én az 1. hsz-t. Ennyi! Mellé!

  ui.: András! szövegértés vagy "olvasásértés"?”
 • 7. flexsnake 2008. április 24. 11:22
  „Halálbüntetést az ilyennek!Ugyanugy szétverni a fejét baltával!Szemet szemért!”
 • 6. CITROM 2008. április 24. 10:25
  „A Csongrád Megyei Bíróság 2008. január 10-én Tőkés József román állampolgárt távollétében bűnösnek mondta ki emberölés büntettében, 15 év fegyházra és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 867 ezer 195 forint bűnügyi költség”
 • 5. András 2008. április 24. 10:21
  „Sokaknak nem megy az olvasásértés!”
 • 4. Komi 2008. április 24. 09:38
  „Komám, ha figyeltél 15 évet kapott, a 9 éve történt gyilok miatt! Mi ebben a nehéz?”
 • 3. gorgeous 2008. április 24. 09:36
  „És a poén az, hogy nem román, hanem magyar a csávó, ha a nevét megnézed.
  A közel 1 milla perköltséget meg gondolom ki tudja fizetni...”
 • 2. CITROM 2008. április 24. 08:59
  „Engedjük be a románokat ugye?Sokkal több kárt okoznak ,mint azt a rendőrség tudja!!!!”
 • 1. t 2008. április 24. 08:28
  „most 9 vagy 15 évre ítélték???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullámtörő kell a legális strandhoz Makón

Makó - Újra Makó turisztikai élményei közé sorolnák a Maros-parti strandot, ahová százmilliós beruházást tervez az önkormányzat. Tovább olvasom