Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Zavarja a lakókat a szomszédos gyár

Makó - Hiába van szó Makó legsikeresebb helyi tulajdonú, több mint 300 embert foglalkoztató vállalkozásáról, a környék lakóinak elegük van a városközponthoz közeli, Návay Lajos téri üzem működéséből – tiltakozó levelet írtak a jegyzőnek. A gyár kész a kompromisszumra, de egyik napról a másikra nem tudja felszámolni belvárosi tevékenységét.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egy úgynevezett telepengedélyezési eljárás bejárását használták ki a makói Návay Lajos téren lakók, hogy tiltakozzanak az őket zavaró szomszédos gyár ellen. A városközponthoz közeli üzem területén két, egymással szorosan együttműködő cég, a Makói Fémipari Kft. és a kandallóiról híres Váll-Ker Kft. osztozik. Makó legsikeresebb helyi, magyar tulajdonú vállalkozásáról van szó, amely 90 százalékban külföldre termel, és több mint 300 embert foglalkoztat.

Az eljárásra, mint megtudtuk, azért van szükség, mert a Váll-Ker a munkafolyamatok egy részét átadja a másik cégnek – ezzel azonban nem jár együtt új tevékenység indítása vagy pluszdolgozók felvétele. A lakók szószólója, Zsilákné Juhász Gabriella lapunknak elmondta: a gyár ettől függetlenül tönkreteszi mindennapi életüket. Zavarja őket a gépek, berendezések zöreje, az árut szállító kamionok zaja, a termeléssel együtt járó légszennyezés. Meg vannak győződve arról, hogy az üzem által keltett zaj, por és egyéb környezeti terhelés mértéke meghaladja azt, amit a jogszabályok megengednek. Ezért tiltakozó levelet írtak a jegyzőnek, amelyet eddig 25-en írtak alá, s hamarosan eljuttatják a városházára.

˝Üzembejáráson˝ a Návay Lajos tér lakói Zsilákné Juhász Gabriella (középen) vezetésével. A szerző felvétele
˝Üzembejáráson˝ a Návay Lajos tér lakói Zsilákné Juhász Gabriella (középen) vezetésével.
A szerző felvétele

A szemlén megjelent lakók ragaszkodtak ahhoz, hogy észrevételeiket jegyzőkönyvezzék – ez meg is történt. Információink szerint a jegyzői irodának 30 napja van arra, hogy eldöntse, engedélyezi-e hivatalosan a fémmegmunkálási tevékenységet. Az igazgató, Tóth István lapunknak azt mondta, ha nem, még mindig megtehetik azt, hogy ezt a munkát a Váll-Ker nem adja át a másik cégnek, és a régi rendben folyik tovább a munka. Ugyanakkor szeretnék, ha megoldódna a konfliktus a lakókkal.

Emlékeztetett rá: az üzem évtizedek óta működik, és a szomszédságában aligha van olyan ingatlan, amelyet nem úgy vásároltak meg, hogy ne tudtak volna a gyárról. Azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években – lapunk is megírta – megkezdték a termelő tevékenység kitelepítését új, városszéli csarnokokba, és a zajjal dolgozó gépek szinte mindegyikét átvitték már oda, a Návay téren már csak 90 ember dolgozik. Most is épülőben van két csarnokuk, ha elkészülnek, további kapacitásokat tudnak kitelepíteni – ugyanakkor, mivel ez óriási, százmilliós beruházás, egyik napról a másikra nem megy. S készek arra is, hogy zajvédő falat építsenek, amennyiben a lakók a zajszintet beméretik, és az a megengedett határnál nagyobb értéket mutat.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. jagoda194 2013. október 14. 12:52
  „Akár hogyan is van egy ilyen üzemnek nem a városban van a helye.”
 • 32. birkasouce 2013. október 11. 15:17
  „Úgy látszik, az igazgató hajlik a kompromisszumra és a megoldást keresi, innentől kezdve ez a vita itt vihar a biliben már megint.
  Az unatkozó nyugdíjasokat meg persze mindenki megérti, sőt. A városvezetés még a feneküket is kinyalja több oldalról. Akkor mi a probléma? Hogy pár kommentelő itt mit fecseg? Ez eddig még rajtuk kívül senkit sem érdekelt.”
 • 31. öregvisnyó 2013. október 11. 13:30
  „29. Roland1000 2013.10.10. 16:02
  Húzd ki magad, mert csak Te vagy intelligens hozzászóló.... :-)
  Megfogják mérni a zajszintet és ha magasabb mint a megengedett.... kapnak egy zajvédő falat. Ennyi.
  Minden megy tovább a megszokott medrében.....”
 • 30. rudi 2013. október 10. 22:02
  „Senki nem akar ingyen kandallót, sem semmit ingyen, csak a környezetében csendet.Senki nem akar itt gyárat bezáratni, meg hasonlók, nem tudom, mit kell itt kavarni!! El lehet költözni?? Nagy okos, vedd meg a lakásokat, és költözik mindenki, vedd meg, és hallgasd te a lármát! Gondolkodni nehéz, ezért a legtöbben ítélnek. Roland1000 végre egy értelmes, intelligens hozzászólás!”
 • 29. Roland1000 2013. október 10. 16:02
  „feltehetően a cinizmus elnyomja bennetek az empátiát... És mielőtt még rákezd valaki, és félremagyarázná a szavaimat: nem vagyok a gyár ellen, és nem szeretném, ha megszűnnének ott a munkahelyek...”
 • 28. Roland1000 2013. október 10. 16:00
  „Megértem a morgolódást minden oldalról, ám azokat is meg lehet érteni, akik nyugalomra vágynak. A gyár kész a kompromisszumra és még ők is megértik a lakókat..., csak valahogy ti nem. Jöhettek nyugodtan a Ruhr vidékkel, de az ember néha igenis vágyna egy kis nyugalomra, csöndre, és manapság szerintem nem csak a gyárak zajonganak, hanem szinte mindenki, és tekintet nélkül másokra, amikor épp eszébe jut.

  A hozzászólásokat olvasva egyértelműnek tűnik számomra, hogy titeket aztán semmiképp nem hatna meg, ha valamelyik szomszédotok megkérne arra, hogy mondjuk szombaton, vagy vasárnap reggel, vagy este hagyjátok a Stihl fürészt, vagy a fűnyírót, flexet... Kit érdekel, hogy van, aki csak vasárnap tud(na) pihenni, vagy tovább aludni mondjuk hajnali 3-4-5 óránál...

  Na mindegy, én megértelek titeket, és az indokaitokat, és hogy igenis jó, hogy 300 embernek munkát ad ez a gyáregység, és hogy már ezer éve itt van, meg ilyenek, de azért ti is megérthetnétek a másik felet..., legalább megpróbálhatnátok. Egy kis empátia a szomszédoknak is megjárna... Öregvisnyó, nemdebár?”
 • 27. öregvisnyó 2013. október 10. 00:11
  „A Vas és Fémipari Ktsz.-t 1970-ben költöztették oda az akkori városvezetés jóváhagyásával, a mai Szegedi utcáról a zeneiskola környékéről. Tehát 43 éve működik ott ez a cég illetve a Vas és Fém jogutódjaként a mai Váll-Ker Kft. Nem kevesen és nem keveset tettek azért, hogy ma a város egyik legnagyobb munkaadója legyen. Fizetőképes kereslet van a termékeik iránt külföldön(is) .... érthetetlen a szomszédok magatartása.”
 • 26. Vandorr 2013. október 09. 10:31
  „Jöjjön át a vállalkozás Szegedre, itt biztosan van 300 munkanélküli, aki szívesen dolgozna nekik.”
 • 25. _csutak_ 2013. október 09. 10:28
  „Akik szerint a gyáraknak nincs helyük a lakótérben azoknak adhatok úgy ezernyi Ruhr vidéki, esetleg Dél Francia vagy Olasz gyár címet amik keményen a belvárosban vannak!
  Ha egy szövöde vagy egy présgépekkel dolgozó komoly létesítmény az amúgy nyűgös németet nem zavarja, mint szomszéd akkor nekünk is el kellene gondolkodnunk a dolgon.
  Engem is zavar ha valaki elindítja a benzinkúton az autóját mégsem hisztizek, pedig az ablakom alatt van.”
 • 24. hajosinas 2013. október 09. 10:15
  „Ugyan már kérem . Ezt a sok ráérő , unatkozó "család anyát" .”
 • 23. encian 2013. október 09. 09:23
  „A Zöldért telephez közel lakók meg kérjék a cég kitelepítését az ipari parkba, mert elviselhetetlen a hagymaszag.
  Ugyan már kérem? Mégis mit képzelnek ezek magukról? Most KamuNenivel kell egyet értsek. Van élet a városközponton kívül is, a Vertán telep csöndesebb.... Próbáljanak meg ott élni.”
 • 22. Nyestede 2013. október 09. 09:18
  „Nem értem mi ebben a botrányos: gyárat, főleg fémiparit nem szokás kvázi belvárosi lakóövezetbe tenni. Vagy el kellett volna költöztetni a lakókat még évtizedekkel ezelőtt vagy nem engedni a gyárat ott működni, ahol most van.

  Akinek meg büdös kijárni a város szélére dolgozni, az keressen más munkát, valószínűleg több mint 90 embert zavar a gyár tevékenysége. A városban maradhatna az irodai részleg, de fémipari krampácsolás nem lakóövezetbe és nem egy iskola mellé való.

  Szegeden a sokkal tisztább rókusi biomassza erőműből csináltak balhét, érdekes módon ott majdnem minden kommentelő kinyalta a tiltakozók hátsófelét. Ja, hogy ott szoci néphergelés volt, a "fideszes" erőmű ellen, ez meg egy szoci város "sikergyára"...”
 • 21. Aranea 2013. október 09. 09:14
  „Ha gyár vezetői helyében lenék, mihamarabb elspuriznék... DE!
  Az ingatlant feltétlenül a Kisebbségi Önkormányzatnak adnám el, hadd legyen egy sukár közösségi ház belőle, a kisebb műhelyek remek szükséglakások lennének a 8-10 fős honvédi nélkülözőknek, a kamionok helyett pedig járhatnának a csudaverdák.
  Aztán lehetne gondolkodni, hogy érdemes-e Makó egyik utolsó gyárát is elüldözni.
  (Mennyivel is csökkent a rendszerváltás óta a város lakossága? 20% húzott el a munkahiány miatt?)”
 • 20. bo 2013. október 09. 09:01
  „Csutak barátomnak teljesen igaza van! Sőt Kokó barátomat is el kell a szomszédból zavarni, nehogy már dolgozhasson, javíthassa az elromlott háztartási gépeket! Ha valami elromlik vegyen újat, úgyis olyan nagy jólét van ebben a városban, országban! De különben is, minden munkahelyet meg kell szüntetni ami zajjal jár! A víztorony meg kimondottan veszélyes üzem, mert hátha ledől! A piac meg kimondottan zavaró! Csoda, hogy az új óvoda gyerekzsivaja nem zavarja a lakókat, meg ugye a Pápai! Ha mindenki az ideális lakókörnyezetéért ilyen módon lobbizna, valószínűen a város zöme a Bahamákon telepedne le!”
 • 19. KamuNeni 2013. október 09. 08:43
  „Egy csomo rosszindulatu irigy no aki nem tudja hogy artson masoknak.

  Ha nem tetszik el lehet koltozni. Mas is ugy csinalja. HA nektek van jogotok masoknak szinten vannak jogaik. A cegnek is vannak jogai. Az ott dogozoknak is. Mik a masok jogai? Uljetek le este a vacsora fozes utan es gondoljatok at masok szemszogebol nezve. A gyar eddig jo volt ott eztan is jo lessz ott ahol van.

  A dolgozoknak is jo ott ahol van. Koltozzetek el ne maradjatok olyan kornyezeteben ami nem tetszik. Adjatok el a hazat olyannak aki latja hogy a gyar miert fontos ott ahol van. Nektek nem fontos de masoknak igen.

  Fizesetek ki a gyar koltozeset egy uj uzemcsarnokba valahol es fizessetek ki a tobblet dijjat amit a dolgozok koltenenk majd utazasra. Ti meg majd rohogjetek hogy lustasagotokkal, irigysegetekkel mindenki tobbet fizet a boltokban mindenert. Az ilyenek miatt mennek fel az arak is.

  Adjatok el a hazatokat es koltozzetek ki tanyara ahol nincs gyar. Vagy olyan helyre mint az erdo ahol nem is lessz gyar meg jo szaz ketszaz evig, de ne maradjatok a gyar kozeleben.

  A gyar vigyorog ratok artalmasokra mikor alszotok. Becsorog az ablakod nyilasan, szetnez a szobadban, a takarod alatt. A gyar ott van mindenhol korulotted es atveszi az eletedet. Koltozzetek el mielott atveszi az egesz eleted. Az artalmasok mind azt teszik. Elobb utobb elkoltoznek, mert a gyar mindeuket atoleli. Benne van a zsebukbe, az ingjuk ujjaba. A ruha szagab is a gyar van. Az irigyek mind elkoltoznek, mert nem birjak a gyarat. Betegek vagytokaz az igazsag!!!”
 • 18. _csutak_ 2013. október 08. 22:52
  „@ HAJDÚKFOKOSA:
  Nem minősítelek, azt hozzászólásoddal önmagad megtetted!
  Ha nem érted a mondanivalót akkor pedig menj vissza az elemibe.
  Nem tettem smileyt, de azt hittem értelmes emberek olvasnak itt.
  Amúgy Szegeden a Lippai malmot, Kendergyárat záratták be a hőbörgő szomszédok, tehát nyugi barátom, el lesznek kergetve :(
  Amúgy most a kéziszerszámgyár van még nagyon útba pár új beköltözőnek!”
 • 17. HAJDÚKFOKOSA 2013. október 08. 21:29
  „csutak te egy ember kezdemény vagy )) hogy irhatsz ilyet 300 embert elzavarni???, téged kéne elzavarni a családoddal együtt az országbol te alfaj))”
 • 16. _csutak_ 2013. október 08. 21:14
  „Egyszerűen be kell zárnia céget, el kell kergetni mindenkit és meg kell mutatni nekik azokat aki miatt repültek!
  Egyszerű ez, mint a pofon.
  Azt jó lenne tudni, hogy melyik volt előbb ott?”
 • 15. triatlonos 2013. október 08. 19:56
  „Azt olvasom ki a panaszosunk tekintetéből, hogy itt nem lesz könnyű a megegyezés! Javaslom hogy a zajvédő fal helyett adjanak minden szomszédnak egy kandallót, mert annak "durúzsolása" mellett sokkal elviselhetőbb ennek a kis telephelynek a működése. Panaszosunk figyelmét felhívnám a malomra, ami ennél sokkal zajosabb -onnan lehetne fájdalomdíjként egy kis lisztet - a víztoronyra, mert ott is állandóan csobog a víz - egy kis vizet - a Városfejlesztésnél is állandó a "nyiss-nyüss" onnan lehetne fájdalomdíjként egy kis "rezsicsökkentést". Természetesen az utóbbit bruttó áron számolva, már csak azért is, hogy ez a fránya fogyasztóvédelem nehogy belekössön.”
 • 14. rudi 2013. október 08. 19:51
  „ja, és évek óta zavarja a lakókat a zaj, csak eddig tűrtek, és többször is szóltak a szomszédba, senki nem akar itt semmit megszüntetni, csak élni, és pihenni”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extra rezsicsökkentés Makón

10 ezer forintos jóváírást kap a makói távhőszolgáltató minden fogyasztója, ha a fogyasztóvédelmi felügyelet határozata jogerőre emelkedik. Tovább olvasom