Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Ropogós cseresznye, friss zöldség - kosárban

Csongrád - A Délmagyarországban minden szombaton helyi ős- és kistermelőket mutatunk be. Az új sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ma májusi cseresznyét, fonott kosarakat, zöldségeket teszünk olvasóink képzeletbeli kosarába.
Mintegy másfél évtizede árusít már a csongrádi piacon Huszka Istvánné. Az idős asszonyt jól ismerik a vásárlók, keresztnevén szólítják. Erzsike néni 77 éves.

– Nagyon szeretek a piacon árulni. Kettős haszon: eladom a portékámat és beszélgetek a vásárlókkal. Jönnek-mennek a hírek. Így kerek a világ – mondta. Erzsike néni őstermelő. Elsősorban családi szükségletre termesztik a zöldségeket, gyümölcsöket. A „felesleget" hozza ki a piacra.

Erzsike néni beszélgetés közben sem tétlenkedett: folyamatosan válogatta a gyümölcsöt, nehogy véletlenül rossz szemet vigyen haza a vásárló.

Makai István fonott kosarakat árul. A kosárfonás az eredeti szakmája, ám évtizedekig másból élt.

Makrai István az infarktusa után tért vissza eredeti szakmájához, a kosárfonáshoz. A szerző felvételei
Makai István az infarktusa után tért vissza eredeti szakmájához, a kosárfonáshoz. A szerző felvételei

– A kosárfonás volt az első szakmám, 1975-ig műveltem, majd átnyergeltem a vasas szakmára. A nehéz fizikai munkának azonban véget kellett vetni. Négy évvel ezelőtt infarktuson estem át. Visszatértem a régi foglalkozásomhoz, a kosárfonáshoz, amiben korábban országos versenyeken első és második helyezéseket értem el.

A 70 éves férfi péntekenként és szombatonként jár ki a piacra. A hét többi napján otthon készíti a fonott csodákat: kézi- és biciklis kosarakat, demizsonokat, virágtartókat, megrendelésre akár komplett bútorokat.
Palásti Józsefné standján sorakoznak a friss zöldségek, gyümölcsök. Lehet nála kapni paradicsomot, paprikát, sárgarépát, gyökeret, zellert, káposztát, uborkát, epret és cseresznyét.

Huszka Istvánné májusi cseresznyét árul.
Huszka Istvánné májusi cseresznyét árul.

– A citrom kivételével mindent, amit itt lát, a családunk termesztette – mondta a csanyteleki őstermelő. Palásti Józsefné 41 évig egy időseket ellátó intézmény szakácsa volt. Két műszakban 500 emberre főzött. Tavaly ment nyugdíjba.

Palásti József pedig az áruszállításban, a ki- és bepakolásban segít a nejének.
Palásti József pedig az áruszállításban, a ki- és bepakolásban segít a nejének.

– Nagyon kétségbeestem, amikor megláttam, hogy több mint négy évtized kemény munka után mennyi a nyugdíjam. Abból nem lehetne megélni. A szüleim 50 éven át zöldségekkel, gyümölcsökkel foglalkoztak. Korábban is besegítettem a nekik, nem volt ismeretlen a feladat. Most látástól vakulásig dolgozunk, de olyan nagy haszon nincs rajta. Mindamellett szeretem ezt a munkát. Egy-két percet szinte minden vevővel beszélgetek. Ez is hozzátartozik a piachoz, ami egyféle közösségi színtér is – mesélte.

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szezon gyümölcse, sajttal és pirospaprikával

A Délmagyarországban heti rendszerességgel mutatunk be helyi ős- és kistermelőket. Ezúttal kézműves sajtot, epret és pirospaprikát teszünk olvasóink képzeletbeli kosarába. Tovább olvasom