Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A nyaralásra is érdemes megtakarítani

Megszületett a döntés: menjünk nyaralni! Szabadság rendben, a gyerekkel alig bírni, a kutyára vigyáz a szomszéd, és még pénzt is kell váltani – no de várjunk csak, mennyibe is fog mindez kerülni? Van annyi pénz a számlán, vagy a lekötött betéthez kell nyúlni? Ó, ha mindenre előbb gondoltunk volna! A célhoz válasszunk hozzáillő megtakarítási formát – javasolja a banki szakértő.

A hazai megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatásunkból kiderül, hogy bizonyos életcélok esetében igen tudatosak az emberek: a lakástakarékpénztárat részesítik előnyben, ha ingatlanra vágynak, és hosszabb távra lekötik vagyonukat, ha esküvőre, autóra spórolnak – mondja Kuhárszki András, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. Az emberek jelentős része még mindig a folyószámlán tartott pénzt részesíti előnyben. Ez hasznos lehet, ha könnyen, rugalmasan hozzáférhető, biztonságos tartalékra vágyunk. Abban az esetben, viszont, ha vannak olyan céljaink, amelyekhez nem azonnal van szükségünk a pénzre, érdemes megfontolni, hogy más megtakarítási, termékkel is bővítsük a portfóliónkat. Jó megoldás erre a Takarékszámla, mivel kedvező kamatozást és rugalmas hozzáférést biztosít, továbbá rendszeres, legalább havi 5.000 Ft elhelyezésével az ügyfél jutalom kamatot is kaphat.Ahány ember, annyi cél: nemcsak élethelyzettől, de kortól is függ, ki mire vágyik. Az OTP-kutatás szerint, míg a fiatalok nagy része tanulásra, utazásra, okostelefonra és ruhára költene, addig 30 felé már a lakás, az autó, az esküvő is megjelenik a célok között. A családos korúak jellemzően a gyerekek támogatására és időskorukra terveznek megtakarítani. A legfontosabb, hogy keressük meg a célnak legmegfelelőbb formát – javasolja Kuhárszki András. Egy alapos előzetes tájékozódás mindenképpen ajánlott, de banki szakértő segítségét is kérhetjük. Az emberek a változó gazdasági környezet miatt aktívabban tájékozódnak a pénzügyekről, mint korábban. Előnyös, ha egy stabil, megbízható és évtizedes tapasztalattal rendelkező, ráadásul hazai pénzintézethez fordulhatnak.

Az OTP szakértője konkrét megoldásokkal is szolgál: amennyiben a nagyobb hozamért cserébe évekre tudjuk nélkülözni megspórolt pénzünket, akkor a Tartós Befektetési Számlán kamatadó-mentesen gyarapíthatjuk a vagyont. Az időskorra szánt pénzt a Nyugdíj Elő-takarékossági Számlán gyűjtve szintén kamatadó-mentességet élvezhetünk, ami mellé akár évi százezres nagyságrendű állami támogatás is jár. Ingatlanra gyűjtve a lakástakarékpénztár nyújt kedvező megoldást. Ha magasabb hozamot szeretnénk elérni, választhatunk befektetési alapokból is. Ezekből is létezik nagyobb biztonságot nyújtó tőkevédett forma. Azt kell szem előtt tartanunk: milyen célra, milyen időtávval és milyen kockázat mellett szeretnénk befektetni pénzünket – foglalja össze Kuhárszki András, aki hozzáteszi – a jövő évi nyaralásra is érdemes már idén elkezdeni megtakarítani.

További megtakarítási tippek az OTP Bank oldalán.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent az Életképek júniusi száma

Tovább olvasom