Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2014. 08. 20. szerda - István

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > PR > Újra élesen látni

Újra élesen látni

Világszerte több mint 10 millió ember éleslátását adták már vissza lézeres látásjavításos eljárással. 1987-ben, Drezdában végezték el az első dioptriakorrekciós beavatkozásokat, azóta nemzetközileg elterjedt a gyors, fájdalommentes, biztonságos beavatkozás, melynek köszönhetően sokan tehetik le addig nélkülözhetetlennek hitt szemüvegüket, kontaktlencséjüket.

2010.11.26. 13:24
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Nagyon széles réteg veheti igénybe a lézeres látásjavítást, gyakorlatilag felső korhatár nélkül – mindössze bizonyos szembetegségek esetén, illetve 18 éves kor alatt nem ajánlott – tájékoztat Hidasi Vanda, a szegedi Klin Szemészeti Kft. szemorvos-igazgatója. Segít a műtét azoknak, akik csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látnak élesen távolra, és szeretnének megszabadulni ezektől a segédeszközöktől; gyógyítható vele a szemtengely-ferdülés. Azoknak, akik a távoli éleslátáshoz szemüveget viselnek, de van olvasószemüvegük is, szintén megoldást jelenthet a beavatkozás, melynek ára pár éven belül megtérül, hiszen nem kell többé szemüvegre, kontaktlencsére, dioptriás napszemüvegre költeni.

Corneal Wavefront Analysator - szaruhártya egyénre szabott feltérképezése.
Corneal Wavefront Analysator - szaruhártya egyénre szabott feltérképezése.

– A szemünk alkalmazkodik, mint egy fényképezőgép zoom objektívje, a tizedmásodperc töredéke alatt fókuszál fiatal korban. Ez a képesség 40 éves korunk tájékára olyan mértékben leromlik, hogy zavarhatja a közeli látást, nem látjuk a könyv betűit, a varrnivalót. Egy speciális, Magyarországon egyedülálló lézeres optikai módszert alkalmazva 50 éves kor fölött kiküszöbölhető ez a probléma is – mondja a szemorvos-igazgató.

A szegedi KLIN Szemészeti Kft. éppen 15 esztendeje, 1995 novemberében alakult. Magánrendelője a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának épületében található, az egyetemmel együttműködésben. 2008-ban Németországban elnyerte az ipari és az orvosi formatervezés nagydíját az a német berendezés, amellyel dolgoznak – korszerűbbet nem találni Magyarországon. Operáló lézernyalábja mindössze fél milliméter átmérőjű, így egészen apró hibák korrekciójára is képes.

Crosslinking vagy riboflavin kezelés.
Crosslinking vagy riboflavin kezelés.

A rendelő előjegyzéssel dolgozik, 24 órás telefonos szolgálatot tart fenn (száma 62/545-092 begin_of_the_skype_highlighting              62/545-092      end_of_the_skype_highlighting). – Amikor ide kerül a páciens, mintegy másfél órás átfogó vizsgálatot végzünk el, hogy kiderítsük: alkalmas-e a beavatkozásra. Elolvassa a tájékoztatót, célzottan felteheti kérdéseit. Tájékoztatjuk, teljesen megszüntethető-e a fénytörési hiba. Szinte tökéletes az eredmény a rövidlátóknál mínusz 12 dioptriáig, pluszosoknál 3-4-ig, a szemtengelyferdülésnél 4-6 dioptriáig. Ezeknél nagyobb értékeknél is jelentős, bár nem teljes javulást lehet elérni – tudatja Hidasi Vanda.

Schwind Amaris excimer lézer készülék.
Schwind Amaris excimer lézer készülék.

A páciens akár két nap után műthető – hamarabb azért nem, mert a vizsgálatkor kitágítják a pupillát, aminek vissza kell állnia megszokott pozíciójába. A puha kontaktlencsét 10 nappal, a keményet egy hónappal a vizsgálat előtt le kell tenni, mert benyomatot okoz a szaruhártyán – ha így operálják meg, majd felveszi eredeti állapotát, nem lesz precíz a műtét. A vizsgálat eredménye 1-2 hónapig érvényes.

– Úgy kell érkezni, mintha kirándulni menne az ember, nem altatjuk a pácienst, nem kell éhgyomorra jönni. Cseppentéssel érzéstelenítjük a szemet, 15-20 perc múlva már lehet is távozni. A PRK-műtét (Photo Refactive Keratectomy) után két napig tör, szúr a szem, könnyezik, hiszen a szaruhártyának be kell hámosodnia. Utána mind jobb lesz a látás, az eredmény 7-10 nappal a műtétet követően érezhető – fogalmaz Hidasi Vanda. Tartós javulást hoz a bevatkozás: csupán az esetek 20-30 százalékában tapasztalható némi visszaromlás. Ilyenkor újabb korrekcióra van szükség. A cég jelenleg egy hosszútávú, követéses vizsgálatot végez: több mint 10 éve operált betegeit hívja vissza ellenőrzésre – a tapasztalatok szerint kiválóan tartják a látásukat.

Dizájn és funkció díj.
Dizájn és funkció díj.

Egynapos ellátást is nyújt a szakrendelő: magánrendelésen végezhető például szürkehályog-műtét vagy szemhéjplasztika is. Rengeteg beteg érkezik hozzájuk Romániából, Szerbiából is. 2008 óta alkalmazzák az úgynevezett crosslinking, más néven riboflavin kezelést is, amely időben elvégezve hatásos gyógyír egy speciális szaruhártya-betegségre, a keratoconus gyógyítására. A szaruhártya kiboltosulásos betegségeit sokáig csak szaruhártya-átültetéssel lehetett kezelni – manapság már hatékony ez az UV-fénnyel történő, szaruhártya-erősítő kezelés.

KLIN Szemészeti Kft.

6720 Szeged, Korányi fasor 10-11.

Tel.: 62/545-092; fax: 62/544-573

weblap: www.klinkft.hu
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 5. attis765 2010.12.14. 19:37

Budán csináltattam meg, 260 ezer forint volt a két szem, de a sok utazással (legalább 8-10-szer fel kellett utaznom kontrollra), meg drága szemcseppekkel legalább 300 ezer a vége. Attól függ, hogy ki hol műtteti meg magát. Azóta 125% -os a szemem, vagyis jobb, mint a normál látás.A vonal alatti legkisebb számokat is el tudom olvasni a szemorvosnál. Előtte - 4.75 volt mindkettő...

Moderálásra küldöm 4. laina 2010.12.14. 17:11

Szerintem nem. Akinek nincs pénze, az vakuljon meg. :-((

Moderálásra küldöm 3. szegedifiú 2010.12.13. 12:43

SZTK-ra nem lehet?

Moderálásra küldöm 2. THE 2010.12.11. 12:12

Szemenként kb 80-100e de van, ahol drágább. Egyébként 5 év után ez is romlani kezd sajnos.

Moderálásra küldöm 1. Besenyő_Pistabácsi 2010.12.01. 16:33

De mennyi az annyi? Mert ez lemaradt!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...