Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A vásárhelyi Szabó Tamás is indul a debreceni úszó Eb-n

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Hód Úszó SE sportolója, a 24 éves Szabó Tamás indul a május 21. és 27. közötti debreceni úszó Európa-bajnokságon. A felnőtt ob-n 50 méteres mellúszásban elért 29.19 másodperces idejével kvalifikálta magát a kontinensviadalra, ahol tovább szeretné faragni egyéni rekordját.
Risztov Éva, Sallai Ágnes, Szabó Tamás. A három úszó sorsában az a közös, hogy vásárhelyi egyesület színeiben képviselhették városukat, világversenyen, Európa-bajnokságon. Legutóbb ez Áginak sikerült, 2006-ban 5 kilométeren tempózott; most a május 21. és 27. között Debrecenben rendezendő kontinensviadalon Tamás állhat rajtkőre, 50 méter mellen.

Szabó Tamás a felnőtt ob-n 50 méteres mellúszásban elért 29.19 másodperces idejével kvalifikálta magát a kontinensviadalra. Fotó: DM/DV
Szabó Tamás a felnőtt ob-n 50 méteres mellúszásban elért 29.19 másodperces idejével kvalifikálta magát a kontinensviadalra. Fotó: DM/DV


– Mindkettejüket jól ismerem és tisztelem, Éva külön klasszist képviselt, nagyszerű eredményeket ért el, Ágival pedig együtt úsztam Csókay Miklósnál a Hód Úszó SE-ben – mondta a klub legfrissebb sikerembere.
Szabó Tamás, az akkor még létező, testnevelés tagozatos általános iskola diákjaként 1994-ben kezdett úszni, majd a Hód Úszó SE-ben folytatta pályafutását. Szőke Mihály testnevelő, Nagyné Zaka Ildikó, Bokor Katalin foglalkozott vele, majd nyolc évig Csókay Miklós, közben négy hónapig Kiss László és negyedik éve Tóth Tibor edző pallérozza. A serdülő országos bajnokságon 3., az ifjúságin 4. helyezést ért el, a tavaly novemberi felnőtt rövid pályás ob-n 3. lett, míg a nagymedencésen a 4. helyen végzett 50 méter mellen. Az ott úszott 29.19 másodperces időeredmény jelentette az Eb-indulást.

Edzői vélemény

– Helyezésben nem gondolkodunk – mondta Tóth Tibor edző –, azt szeretnénk, ha egyéni csúcsán javítana, és az 28-cal kezdődne. Ez jelenleg az a 29.19 másodperc, amit a felnőtt országos bajnokságon elérve 4. lett, és kvalifikálta magát az Európa- bajnokságra.

– Nem helyezésekben számolok, az is óriási dolog, hogy ott lehetek az Európa-bajnokságon. Az időeredményemen szeretnék javítani, amiben segíthet az új, „gyorsabb" rajtkő, benne lehet a számomra szükséges pár tized. Az is biztató, hogy Tóth Tiborral eddig minden évben fejlődtem, egyre jobb vagyok. Egyébként emlékeim szerint egy 2004-es, Kaposváron rendezett vidékbajnokságon „derült ki", mellen sprinttávon vagyok a legjobb, a leggyorsabb – közölte Tamás, aki május 25-én úszik az Eb-n.

A heti kilenc edzés, 50–60 kilométer úszás mellett a vásárhelyi Szent István Általános Iskolában dolgozik testnevelőként, és a versenysportban mindenben támogatja az intézmény vezetése, tanári kollektívája. Maradék szabadidejében óvodásokat oktat úszásra, profi edzőségre még nem adta a fejét. Nem tartja magát babonásnak, bár elárulta: mindig balról lép fel a rajtkőre.

Amikor terveiről faggattuk, a következőket mondta: – Két nagy célom volt, az egyik az Európa-bajnoki szerepléssel megvalósul. A másik? Rajtam kívül csak az edzőm tudja, ezért inkább nem is mondom el. Lehet, hogy babonából?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sík egyből döntős, Horváthnak középfutamoznia is kell

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE versenyzői közül a tegnapi előfutamok után a kajakos Sík Márton K2 200 méteren egyből döntőbe jutott Poznanban. Tovább olvasom