Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Benkő Gyula - a mezítlábas focitól a birkózásig

Szeged - Sorozatunkban legendás Csongrád megyei edzőket, sportvezetőket, testnevelő tanárokat mutatunk be. Benkő Gyula szerdán ünnepelte 82. születésnapját. A birkózó mesteredző kiváló egészségnek örvend, és továbbra is rendszeresen dolgozik az SZVSE birkózói mellett.
– Futballoztam én is, mezítláb kergettem a labdát Makón, a Makói Vasasnál. Szerettem játszani. Különösen azért, mert egy-egy edzés után tejet, meg két kiflit kaptunk. Azonban a pálya mellett volt a birkózók terme, nyitva volt az ablak, néztem, figyeltem őket először. Kolompár Janival (később Keresztúri János lett a neve, a szerk.) addig csábítottak bennünket, hogy bementünk hozzájuk az edzésre. Papp Feri bácsi mondta, hogy indulnak egy csapatversenyen, azonban nincs a kissúlyban emberük, nagy szükségük lenne ránk. Így csöppentem a birkózósportba a barátommal közösen – kezdte a beszélgetést Benkő Gyula, az SZVSE mesteredzője, aki a közlemúltban a megyei Prima Primissima díjat is átvehette.

Benkő Gyula
Benkő Gyula
Gyuszi bácsi mesél, éppen szerdán ünnepelte 82. születésnapját, kitűnő egészségnek örvend, amikor csak teheti, lemegy a vasutas birkózócsarnokába, és kedvenc sportágát segíti. Dolgozik, a patinás egyesület birkózó szakosztályának a papírmunkáját végzi.

– Makói színekben kétszer voltam az ifjúsági országos bajnokságon ezüstérmes, 1950-ben katona lettem, ekkor kerültem a Szegedi Haladáshoz. Négy év múlva igazoltam az SZVSE-be, azóta, azaz 59 év óta szolgálom a klubom. A családom, a feleségem, Julianna és a gyermekeim, Gyula és Csilla nélkül nem lehettem volna ilyen sikeres, és nem tudtam volna ilyen szép és eredményes időszakot a vasutasnál eltölteni, ők mindenben támogattak.

Benkő Gyula szabad- és kötöttfogásban a felnőttek között tízszer volt országos bajnokságon ezüstérmes. Nem volt szerencséje, hiszen a légsúlyban olyan riválisa volt, mint Hódos Imre, aki 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnok volt.

– Remek kapcsolatom volt a sportág klasszisával, Hódos Imrével. A tatai edzőtáborban segítettem a felkészülését. Mondta is az olimpiai edzőtábor alatt, hogy ha pontszerző lesz az ötkarikás játékokon, akkor nagyon megölel. Aranyérmes lett, én sok-sok ölelést és puszit kaptam tőle. Talán én is hozzájárultam ahhoz, hogy olimpiai bajnok legyen, amire büszke vagyok.
Balla József, Bodó Antal, Péter István, Csikós Ferenc, Szabó Czibolya Gábor, Tóth János, Dóczi István. Csak néhány név azok közül, akiknek edzője volt Benkő Gyula. És ez a névsor még hosszabb is lehetne, hiszen számos birkózóval foglalkozott.

– Balla és Bodó olimpikon volt, Péter István világbajnoki második, Csikós Feri IBV-harmadik, Tóth János serdülő világbajnok. Csodásan szép eredmények ezek, és még sorolhatnám akár reggelig is azokat a sikereket, amiket az SZVSE sportolói elértek. Sok-sok szép időszak volt számomra, így nem is tudok kiemelni egyet sem, mert mind csodás volt. Szerencsés voltam, mert sokat kaptam a sportágtól. Dolgoztam a válogatott mellett is, és olyan országokba is eljuthattam, mint Kuba, Franciaország, Görögország vagy éppen Németország.
Gyuszi bácsi ma sem tud létezni a birkózás nélkül. Savanya Ferenc vezetőedző irányításával pezsgő élet zajlik az egyesületnél.

– Jó látni a fiatalokat, rengeteg tehetséggel rendelkezünk most is, van jövőnk. Szerencsére jó kezek alatt dolgozhatnak a fiatalok. Amikor edző voltam, akkor sohasem büntettem, egy célom volt, hogy a gyerekek megszeressék a birkózást. Ez a hitvallás jellemzi most az SZVSE-t, így mindig jó érzés az edzésre lemenni, segíteni. Ami viszont mindig is csodás emlék lesz számomra, az a magyar Himnusz, amit egy-egy nemzetközi versenyen, egy-egy győzelem után hallhattam. Ennél szebb érzés kevés van a világon számomra – fejezte be a beszélgetést Benkő Gyula.

Olvasóink írták

  • 3. papen 2013. január 24. 14:57
    „Isten éltesse Gyuszi bá´! Valamikor engem is tanított...”
  • 2. Linka11 2013. január 24. 12:04
    „Nagyon jó volt így legalább képen látni Gyuszi bácsit én még az ITSK -ban voltam a keze alatt rövid ideig. Valóban úgy volt hogy nem büntetett, én például nem szerettem a súlyzókat és nem erőszakolta rám az edzéseken.Szinte alig változott az elmúlt ötven évben Gyula bácsi !Még sok boldogságot és hosszú életet kívánok minden volt tanítványa nevében !!!”
  • 1. csonakos 2013. január 24. 09:58
    „Isten éltesse Gyuszi bácsi! Azért öröm volt olvasnom, szép emlékű Feri bácsit és Imrét (akinek a belső berkekben csak Csita volt a beceneve) a felsoroltak között! Ők is rendkívüli emberek voltak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra legyőzte a Szentesi VK a Ferencvárost + galéria

A Szentesi VK OB I-es férfi vízilabdacsapatának kétszer kellett legyőznie a Ferencvárost, hogy a… Tovább olvasom