Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Búcsúzik Dóra János, azaz ˝Janigól˝

Szombaton 17 órakor három labdarúgójától, Dóra Jánostól, Meszes Csabától és Nagy Vincétől is elbúcsúzik az FK 1899 Szeged labdarúgócsapata a volt Szeol-pályán, a Felső Tisza-parti stadionban. A szurkolók által csak Janigólnak becézett játékossal, az egykori NB II-es futballistával, Dóra Jánossal beszélgettünk.
– Komolyan szögre akasztja a futballcipőt?
– Éppen a Délmagyarországnak nyilatkoztam, hogy a meccsek után napokig mindenem fáj. Az életben szeretnék még a fiammal, Donáttal egyszer egy kispályás csapatban játszani, így nincs értelme folytatni a nagypályás karrierem.

– Szép volt?
– Szerintem igen! Játszhattam az NB II-ben, több remek csapatban. Sok olyan meccsen szerepeltem, amely örökre emlékezetes marad a számomra. Dorozsmán, a másodosztályban a Kecskemét ellen mutatkoztam be, jóformán az első labdaérintésemből gólt szereztem, 1–1 lett a végeredmény. De nem feledem a Nyíregyháza elleni találkozót, az én gólommal nyertünk itthon 3–2-re. A találkozó felvételét rongyosra néztem. Apropó, éppen ön közvetíti a meccset, nem semmi, ahogy ordít a győztes gólom után, jó hallani, hogy Dóra, „góóól!".

Ez a jövője: Dóra János a gyerekek között képzeli el a következő éveket. Fotó: Schmidt Andrea
Ez a jövője: Dóra János a gyerekek között képzeli el a következő éveket.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nincs hiányérzete? Nem vihette volna többre?
– Mindig azt vallom, hogy a sors ezt írta meg nekem, és ezt elfogadom. Volt egy súlyos térdsérülésem, másfél évet ki kellett hagynom. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy kihoztam magamból azt, amit tudok.

Meszes a rekorder

230 meccset játszott eddig az FK 1899 Szeged a nyolc év alatt. Meszes Csaba ebből 178 meccsen szerepelt, 158-szor kezdőként, 6 gól, 32 sárga, 1 piros lap, ezzel toronymagas első a klub történetének örökrangsorában. És itt egy történet a rekorder játékosról:

A 2008–2009-es bajnokságban kiélezett küzdelmet vívott a megyei III. osztályból a megyei II. osztályba történő feljutásért az FK. Az őszi idényben a 3. helyen állt az együttes. A télen nagy harc folyt a játékosok között a csapatba kerülésért. Végül a tavaszi nyitófordulóra csak egy kérdőjel maradt: ki játszik a csapatban a játékos-edző, Hüvös Gábor mellett belső védőt? Kié lesz a Bogdán Pista bácsi óta hőn tisztelt 3-as számú mez? A csapatkapitány Meszes Csaba és Havas Péter közül végül előbbit választotta Hüvös mester. Ahogy az lenni szokott, a cserék a kezdő kihirdetése után kimentek az öltözőből. Meszes Csabának az első dolga az volt, hogy utánuk ment, és átölelve vigasztalta meg riválisát. A 3–0-ra megnyert meccsen pedig kitűnő teljesítményt nyújtott, igazolva edzője választását.
– Pedig nem is futballistának indult.
– Nem ám! Feladó voltam, 16 éves koromig röplabdáztam a legendás Lila iskolában. Talán ezért volt jó az ütemérzékem, ezért tudtam magasra is ugrani, remek alapokat kaptam a sportágban. Voltam a városi bajnokságon a legjobb feladó is, de mégis sportágat váltottam. Nagypapám és édesapám is futballozott, így követtem őket.

– Donát fia is focizik, a Tisza Volán igazolt játékosa. Ügyes?
– Nem elfogult szülőként, de a szakemberek is azt mondták, hogy jól bánik a labdával. Kitartó, nagy akarattal rendelkezik, és ami nagyon fontos: szorgalmas.

– A munka mellett edzősködik is, lesz Dóra János Jose Mourinho?
– Nem hinném, mert a felnőttek világa egyáltalán nem vonz. A Volánban a 2003-as korosztállyal foglalkozom, és nagyon szeretem ezt a munkát. Jól érzem magam a gyerekek között, és hosszú távra tervezem velük.

– Ma a búcsúmeccsére készül az FK 1899 Szegeddel. Milyen volt a kék-feketéknél játszani?
– Csodás éveket töltöttem el velük. Ez egy igazi család. A futball nagy ünnepe pályára lépni, ebben a klubban szerepelni. A mai világban ritka az ilyen összetartó közösség. Itt mindenki barát, sőt talán még ennél is több.

– A Délmagyarország említésével kezdtük a beszélgetést, most fejezzük be ezzel, hiszen hétfőnként nem lesz ott a sportoldalon a neve a tudósításban. Milyen érzés lesz kinyitni az újságot?
– Jó zárás a kérdés, mert éppen erről beszéltem több barátommal, hogy nem volt olyan hét, hogy a Dóra név ne szerepelt volna az újságban. Vagy én, vagy éppen a gyermekem, Donát volt megemlítve. Poénkodtam is, hogy ha sokáig nem találom a Dóra nevet, akkor felhívom a Csörög rovatot, bemutatkozom, hogy Dóra János vagyok, elveszett a macskám, így megint ott szerepelek az újságban...

Olvasóink írták

 • 5. MW2012 2013. június 30. 19:37
  „Szép volt Jani!”
 • 4. bambulla 2013. június 30. 14:26
  „2. IVY
  az FK 1899 Szeged-ben nem 18 évesek fociznak
  ez egy baráti társaság, akik 30 körüliek
  kinek kellett volna itt átadnia a helyét?”
 • 3. zoli100 2013. június 30. 11:23
  „Gratulálok Jani!Szép pályafutást tudsz magad mögött,sok csapatban játszottál,mindegyik csapatban vezéregyéniség voltál.Sok fiatalnak vagy példaképe,és remélem sok tehetséges srácot tanítasz meg focizni!!!”
 • 2. IVY 2013. június 29. 11:41
  „Évekkel ez előtt abba kellett volna már hagynia és átadni a stafétát a fiataloknak!”
 • 1. kumisz 2013. június 29. 08:17
  „Like!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retro Aréna: Perunicsics-gólok a Győr ellen

A Városi TV Szeged Retro Aréna című sportműsorában újra a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatáé lesz a… Tovább olvasom