Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Debreczeni Hajnalka remekül tájékozódik

Debreczeni Hajnalka, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub sportolója remek időszakon van túl. Ezüstérmet szerzett a németországi tájékozódási búvárúszó-világbajnokságon.
Debreczeni Hajnalka, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzője 2011-ben két világbajnokságon is rajthoz állt. Résztvevője volt minden idők legnagyobb vébéjének Hódmezővásárhelyen, illetve a magyar válogatott tagjaként a németországi tájékozódási vb-n is szerepelt. Utóbbin második lett a magyar csapat tagjaként.

– Már nyolc éve belekóstoltam a tájékozódási búvárúszásba. Idén újból kedvet kaptam rá, sikeresen szerepeltem a négy válogatón, így bekerültem a vb-csapatba. Csoportos gyakorlat versenyszámban az oroszok mögött, a németek előtt lettünk másodikak. Nagy csatában szereztük meg az ezüstérmet, az oroszok kiemelkedtek a mezőnyből, őket nem lehetett megfogni, de a németekkel nem mindennapi harcot vívtunk, amiből szerencsére mi kerültünk ki győztesen. A közelmúltban a magyarországi világkupán a harmadik helyet csíptük el a társakkal, így sikeres időszakon vagyunk túl.

Debreczeni Hajnalka mosolygós kedvében volt a vb után.  Fotó: DM/DV
Debreczeni Hajnalka (balról a második) mosolygós kedvében volt a vb után. Fotó: DM/DV

Tájékozódási búvárúszás: igazán csak a legvérmesebb sportbarátok ismerhetik, hogy mit is kell csinálni a versenyszám alatt.

– Hasonló a tájfutáshoz, itt is különböző pontokat kell a vízben megtalálni. Van iránytűnk, egységmérőnk, ami a távolságot mutatja, illetve mélységmérővel is rendelkezünk. Általában öt pontot kell megkeresni a tóban. Egyszer volt tengervízben verseny, de a kompok, hajók miatt mindenki félt a vízben.

Felvetődik a kérdés, a medencés válfajt vagy a tájékozódási búvárúszást műveli-e a továbbiakban Debreczeni Hajnalka.

– Nem üti egymást a medencés és a tájékozódási műfaj, a téli időszakban főként uszodában zajlanak az edzések. Egy biztos, hogy mindkettőt nagyon élvezem. Edzőmmel, versenyzőtársammal, Kanyó Dénessel novemberben a csehországi Zlinben indulunk legközelebb versenyen. Ez egy igazi show lesz, a szervezők 200 méter búvárúszásban rendeznek versenyt. Ilyen még nem volt a világon, hiszen 50, 100, 400 és 800 méteren szoktunk versenyezni. Ez egy meghívásos viadal lesz, a célja pedig, hogy 200 méteren is legyen világcsúcs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy hibátlan a veterán labdarúgótornán

A szegedi Kisstadionban zajló Török György 2011 őszi veterán kispályás labdarúgótornán a 4. fordulót… Tovább olvasom