Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Dózsa, a kenu alappillére

A tavalyi versenyévet összesítő, szokásos kajakos és kenus pontversenyre pillantva jó érzések kavaroghatnak a Démász-Szegedi VE vezetőiben. A klub ugyanis hatvanöt hazai egyesület versenyében mindent összevetve a harmadik lett a Győr és a KSI mögött, de például a Honvéd, az MTK vagy a BKV Előre előtt.
A sorrend kialakulásában több tényezőt is figyelembe vettek: először a szakágakat, majd a különböző korosztályokat. Az eredményt éppen azért lehet objektívnek nevezni. A számok ugyanis nem csalnak.

És ha alaposabban is belemerülünk az adattengerbe, látható, a klub húzó szakága a kenu volt. No persze ott könnyű jól szerepelni, ahol felnőtt (Vajda Attila, Horváth Gábor), U23-as (Juhász Norbert) világ- vagy ifjúsági (Kiss István) Európa-bajnok lapátol – mondják sokan. Valóban, a hazai kenus élet meghatározói ők. Ám nekik is meg kellett szerezniük az alapokat, és ekkor érünk el a szegedi Dózsa-iskolához, ahonnan az említettek indultak. Mint ahogy Laczkó Zsolt (labdarúgó, jelenleg az angol másodosztályban, Leicesterben játszik), a Stricz testvérek (kick-box) vagy Kocsis Ágnes (kézilabdázó), ám ők más irányt vettek, lévén saját sportágukban kiemelkedőbbek voltak.

Az említett kenusok tehát már befutottak, ám az intézmény diákjai között találhatunk újabb tehetségeket, hiszen tizenketten (Csizmadia László, Szabó Gábor, Olajos Tamás, Danis Richard, Forgó Krisztofer, Lobozár Viktor, Bozsó Bence, Virág Zoltán, Nyári Patrik, Báló Richárd, Báló Martin, Kiss Csongor) tagjai a korosztályos válogatottnak. Száz dobogós hely, ebből 33 arany-, 37 ezüst- és 30 bronzérem – ez volt az előző tanév dózsás mérlege az utánpótlás-bajnokságokon és diákolimpiákon. Az iskolában Nagypál Sándor, Kása Ferenc és Kása Péter, míg a klubon belül Kása Ferenc mellett Kerek Csaba és Vécsi Viktor felel a minél jobb eredményekért.

A folyamat 1990 óta tart. Két éve már hatvan diák választotta az emelt szintű testnevelés szakot, ahol a kenu játékos megismerése mellett heti háromszor úsznak is a tanulók, a szakmaiság a negyedik osztálytól indul be, az újabb beiskolázás pedig éppen ma zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszenderedtek a nézők a zalaegerszegi meccsen

Nézőriogató játékkal rukkolt elő a magyar labdarúgó-válogatott a Zalegerszegen megrendezett… Tovább olvasom