Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Fogl Zengő könnycseppjei

A pályára szabálytalan módon belépő óbudai edző vette el a labdát az egyik hódmezővásárhelyi kézilabdástól a hétvégi U8-as országos elődöntőben. A nyolcéves kislány az eset után a kezét fájlalva, sírva ment le a pályáról. Az óbudai szakember szerint ilyen esetből számtalan történik a magyar utánpótlásban.
A hétvégén a hódmezővásárhelyi Hódtói Sportcsarnokban rendezték az Erima országos kézilabda gyermekbajnokságban az U8-as korosztály országos elődöntőjét, amelyen több játékvezetői tévedés sújtotta a hazaiakat – ez derül ki abból a videóból, amelyet a HLKC juttatott el szerkesztőségünkhöz. Előbb a KSZSE elleni csoportmeccsen fújt be egy kapufát gólnak Csorba László játékvezető, majd az Óbuda elleni mérkőzésen a vendégek edzője, Nádori Pálné egy sípszó után, amikor állt a játék, a pályára lépett, kiütötte a nyolcéves vásárhelyi Fogl Zengő kezéből a labdát (aki aztán sírva ment le a pályáról), és odaadta saját játékosának – az esetnél Veszelovszki Béla játékvezető nem látott szabálytalanságot. Mindkét szituációból gólt kaptak a hazaiak. A HLKC az Óbuda ellen 12–12-es végeredmény után büntetőkkel maradt alul, tehát a hiba befolyásolta a végeredményt, és az országos fináléba jutást is.

A pályára lépő edző vette el a labdát egy nyolcéves vásárhelyi kézilabdás kislánytól. Fotó: Berei Béla
A pályára lépő edző vette el a labdát egy nyolcéves vásárhelyi kézilabdás kislánytól.
Fotó: Berei Béla

– Az, hogy a kapufát gólnak látta a játékvezető, benne van a pakliban, bárki tévedhet. A másik eset teljesen más lapra tartozik. Az a szabály, hogy az edző nem léphet a pályára a mérkőzés ideje alatt. Ehhez képest itt ez semmilyen következménnyel nem járt, ami elfogadhatatlan. Nem óvtunk, de azt mindenképpen szeretnénk, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő gyerekmeccsen. Úgy tudom, a Magyar Kézilabda Szövetség vizsgálja az esetet – mondta Áncsán István, a HLKC elnöke.

Elszomorító, hogy a YouTube-ra feltöltött videóhoz érkező több mint hatvan hozzászólásban a szülők, szurkolók egymást szidják, szabályt magyaráznak, pedig a tét itt nem a BL-győzelem, hanem egy egyszerű továbbjutás volt a nyolcévesek bajnokságában.


Nem érti a hibákat Fekete József, a Csongrád Megyei Kézilabda Szövetség elnöke sem.

– Mindkét játékvezető NB-s felnőttmeccseken dolgozott korábban, és bár elképzelhető, hogy figyelmetlenek voltak, az én megítélésem szerint ilyen hibák nem fordulhatnak elő semmilyen korosztályban – elnézést is kértem a vásárhelyi elnöktől. A kapufát nem értem, hogyan lehetett gólnak látni, hiszen a hálóról nem is jöhetett volna így vissza a labda. A másik szituációnál pedig három szabálytalanság is történt: már amikor az edző a pályára lépett, meg kellett volna állítani a játékot, és minimum egy sárga lappal büntetni őt. Ezután az óbudai szabaddobást nem szabályosan végezték el, a gól előtt pedig lépéshiba történt. A játékvezetők tevékenységével majd a rendező Magyar Kézilabda Szövetség foglalkozik, mi mindenesetre a szezonban nem adunk nekik több feladatot – mondta Fekete József.

Fogl Zengő kapura lő az Óbuda ellen – itt hagyták neki. Fotó: Berei Béla
Fogl Zengő kapura lő az Óbuda ellen – itt hagyták neki.
Fotó: Berei Béla

Az óbudai edzőt nem viselte meg az eset. Telefonon keresztül beszélt lapunknak arról, ő hogyan látta a hétvégét.

– A vásárhelyi feltételek nem feleltek meg egy országos elődöntőnek, hiszen sem óra nem volt, amely mutatta volna a játékidőt, sem pedig jegyzőkönyvet nem kaptam a meccs után – mondta Nádoriné. Amikor az esetről kérdeztük, már hangnemet váltott. – Nem érdekel ez az egész, ez egy tizedrangú dolog. Az utánpótlásban számtalan hasonló történik, én legalább kétszázszor mentem már be a pályára szivacskézilabda-meccs alatt. Van olyan, hogy nem is férünk el máshol, csak a pályán, és a cserejátékosok is belógnak a játéktérre. Ehhez hasonló videót hetente fel lehetne tenni az internetre – mondta olyan közönnyel, mintha az ilyesmi valóban természetes lenne.

Olvasóink írták

 • 15. rotjob 2013. június 04. 09:37
  „"...ez az újbudai.." Vajon az előttem hozzászóló mit szeretett volna a két pont helyébe írni? Később már le is írja, hogy hová kéne elzavarni az újbudai "kétpontost". Igaz, ezt csak sejthetjük, hiszen a hozzászólása ezen a ponton moderálva lett. Azt viszont bizton állíthatjuk, hogy komoly szövegértési gondokkal küszködik, hiszen hozzászólása utolsó két mondata erről tanúskodik. Vajon hol olvasta a hozzászólásomban, hogy az edző - jelen körülmények közötti - pályára lépését szabályosnak ítélem meg? Hát még a szülőét? Hiába, csak ismételni tudom önmagam, a stílus maga az ember!”
 • 14. picipest 2013. június 03. 10:06
  „ez igen, igazi sportszerű, a játék tisztaságára nevelő edzőnő ez az újbudai..gratulálok!!és még kérked is vele, hogy ő már 200szor a pályára lépett..már rég el kellett vna zavarni a <moderálva>ba az ilyet, aki pályára megy rendszeresen meccs közben.játsszon akkor szenior bajnokin, ha már ennyire kézilabdázni akar.igen, a 7-8 éves gyerekeknél előfordul, hogy nem értik meg, nem reagálják le azonnal a bírói döntést, és továbbviszik a labdát. aki ezt nem tudja, az életében nem foglalkozott még ilyen korú gyerkőcökkel, ez ilyen korban elég gyakran előfordul ilyen meccseken. rotjob! legközelebb majd egy szülő megy be és elveszi a labdát, igaz??az jogos lesz?”
 • 13. rotjob 2013. június 02. 11:48
  „Úgy látom a hozzászólások zöme (kivéve Sandman, Szunyi) - a megszokott módon - elfogultan ítéli meg a történteket. A látottakat úgy értelmezik, ahogy nekik jó. Természetesen igazságtalanságot kiálltanak és eme vélt igazságtalanság nevében nekiállnának verekedni. A stílus maga az ember! Igaz Zotya? Mert egy megbecsült hölgynek - még ha szabálytalankodott is - pofont lekeverni - méghozzá jó nagyot - az nem gusztustalan? Micsoda inzultus érte szegény kislányt! Másodpercek óta szabálytalan módon tartotta magánál a labdát és erre az ellenfél edzője - valóban szabálytalan módon - elvette tőle. Jó, kikapta a kezéből. Hallatlan inzultus! Sőt - csak, hogy fokozzuk - BŰNTÉNY. Csupa nagybetűvel. Kívánom a kislánynak, hogy egész életében ennél nagyobb inzultus sose érje. Ami a hódmezővásárhelyi oldalról érkező - szakszerűnek, de nem tárgyilagosnak tűnő - hozzászólásokat illeti, fura módon egyik sem említi, hogy a spori már elvette a labdát a Hódmezővásárhelytől. A kislány meg magánál tartotta, ugyancsak szabálytalanul. Pedig az egész eseménysor innen indult ki. Nem égbekiálltó szabálytalanság, de szabálytalanság. Ez mintha meg sem történt volna a hozzászólók zöménél. A többi pedig már úgy, ahogy Sandman írja. Persze a lépés , lépés volt.
  Nekem viszont van szerencsém ismerni az Edző nénit és én nemhogy a kutyámat, hanem a gyerekemet is rábíztam. Nem bántam meg egy másodpercig sem.”
 • 12. szabójóska 2013. május 31. 21:44
  „Csak annyit még,hogy a gyerekekben a hitet és a tisztaságot lerombolni BŰNTÉNY. Tessék a gyereket úgy tekinteni,hogy kész ember,de még fejlődik.Kedves Bíró Bácsi és Edző Néni kutyát se bíznék magukra.”
 • 11. Sandman 2013. május 31. 20:02
  „Nem vette csak úgy el azért! Passzívot fújt a bíró, a kezdőkörnél, tehát onnan járt volna szabaddobás. Tehát óra állj, fekete mézes kislánynak kiállítás, mert továbbvezette a labdát, az edzőnek is, mert belépett a pályára és bevatkozott a játékba. Majd egy-egy játékossal kevesebben, a kezdőkör környékéről szabályos szabaddobással folytatódhat a meccs! A bírókon nincs mit csodálkozni, múltkor NB I-és férfimeccsen, a kispadról álló edző hozta játékba a labdát ami az oldalvonalon kiment és a sporik elengedték, meg a riporter se vette észre!”
 • 10. szabójóska 2013. május 31. 18:13
  „Félelmetes!”
 • 9. Trollmacsi 2013. május 31. 14:14
  „még egy ekkora sportszerűtlen <moderálva>...”
 • 8. Zotya100 2013. május 31. 13:51
  „Jó nagy pofont kevernék le ennek az edzőnek! Gusztustalan, pláne egy gyerekkel szemben.”
 • 7. pala1964 2013. május 31. 13:39
  „csak annyit, mindenki gondoljon abba, hogy mndjuk a saját lányát éri ilyen inzultus.

  ugyanakkor az edző azt engedi meg magának, amit általában is megenged - ez persze nem vet jó fényt a bíráskodásra - és ez bírói hiba!

  az edző pályára lépett (tilos), fizikai kontaktusba került az ellenfél játékosával (tilos), indította(!) a saját játékosát (ez meg már vicc) - a piros lap halmazati büntetésként a minimum (és akkor még arról, hogy a góllövő kislány el is lépte, már szót sem ejtek).”
 • 6. vovozs 2013. május 31. 12:39
  „Ez jó nagy hír...”
 • 5. peet6 2013. május 31. 11:43
  „Alighanem, az óbudai "sportszerű" edző lett volna az első, aki fordított esetben már Strasburgig rohanna!!! A rendkívül sportszerűtlen megnyilvánulása, még a nyilatkozatában is, méltó jellemrajzot ad róla! Nagy bátorság kell egy felnőttnek ahhoz, hogy belekössön egy nyolcéves gyerekbe és elvegye tőle a labdát, ezzel előnybe juttatva a saját csapatát. Én örökre eltiltanám a játéktól., akkor talán magába szállna és bocsánatot kérne!!”
 • 4. szunyi 2013. május 31. 11:24
  „Azt azért hozzá kell tenni, hogy mivel sípszó után nem rakta le a kislány a labdát, azért meg kiállítás járt volna.
  Tehát a jogos itélet: edző sárga/piros lap, a hmvhelyi kislány meg kiállítva.”
 • 3. kakoszeged 2013. május 31. 08:44
  „én nem vágom a szabályok, de hogy 0:40-nél elveszi a sötét mezes gyerektől és odadobja a világos mezesnek...pff..”
 • 2. Ganxta 2013. május 31. 07:40
  „El kell tiltani az edzősködéstől örökre. Az is tizedrangú eset lenne, az én szemszögemből.”
 • 1. Csaba71 2013. május 31. 07:28
  „Hát jól eldugta a délmagyar ezt a cikket, itt a neten.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Team Heavy Pedál: nyolc órán át tekertek

Kiválóan szerepeltek a Team Heavy Pedál-Szeged kerékpárcsapat versenyzői a Budapesten rendezett… Tovább olvasom