Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Hatodszor futotta le Vajda Attila a Bécs–Pozsony–Budapest maratont

Hatodszor teljesítette a Bécs– Pozsony–Budapest ultramaratoni futóversenyt az EDF DÉMÁSZ-Szeged kenusa, Vajda Attila, aki a Bajnokok csapatával az eddigi legjobb helyezést, a nyolcadik pozíciót érte el – fáradtságon, hegyeken és völgyeken át.
Az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenusa, Vajda Attila hatodszor indult el a hagyományos Bécs–Pozsony–Budapest futóversenyen – a debütálás a 2004-es év végén volt. Azaz szinte már állandó vendég az ötnapos eseményen.

– A Bajnokok csapatában Csabai Edvin, Beé István és Kövér Márton ismert név, hiszen mindannyian a sportágunk versenyzői. Az ötödik emberünk megsérült, így Kassai Károly segített ki bennünket. Jó és hasznos beugró volt, mert rutinos, sokat látott versenyző, többször is indult már ezen a viadalon is. Átlagban négy és fél perc alatt futottam le a kilométereket, ám az utolsó szakasz egy kicsivel több lett. Összesen majdnem hetvennégy kilométert teljesítettem a félmaratonnal együtt. Négyszer került rám a sor, 20,5, 20, 12,3 és 21 kilométerek voltak a rám jutó etapok. Hogy volt-e holtpont? Mindennap és többször. Ez egy hosszú futás, és 12-13 kilométer után előjöttek a fáradás tünetei. Egyszer le lehet futni egy félmaratont, de öt napon keresztül mindennap teljesíteni az ahhoz közeli távot nem egyszerű. Fárad a test, a láb, de mindig fel kellett állni és nekiindulni az adott napnak. Az egyik legnehezebb szakasz a Tatáról Budakeszire való futás volt, és nem is a hossza, hanem a topográfiai nehézségei miatt. Többnyire szénhidráttal dúsított ételeket fogyasztottam, és futás közben is odafigyeltem a folyadék- és az energiapótlásra: három- négy kilométerenként három korty izotóniás italt ittam, a vizet folyamatosan pótoltam, és zseléket ettem – mesélt Vajda a részletekről.

Indulás előtti bemelegítés: Vajda Attila hatodszor futotta le az ultramaratont. Fotó: DM/DV
Indulás előtti bemelegítés: Vajda Attila hatodszor futotta le az ultramaratont.
Fotó: DM/DV

Kíváncsiak voltunk, vajon hobbi, kihívás vagy alapozás Vajda számára ez az erőpróba.

– Igazából mindhárom. Kihívás, mert teljesíteni kell a távot. Hobbi, mert szoktam futni, egy héttel ezelőtt például a Budapest maratonon is elindultam egy csapattal. És alapozás, mert elég extrém a terhelés, amely jó alapot biztosít a téli, szárazföldi munkára. Idén elég egyenletesen futottam, így még sosem sikerült teljesítenem a Bécs–Budapest távot. Ez látszott is az összteljesítményen, hiszen a nyolcadik helyen végeztünk, miközben csak tíz perc előnnyel végzett előttünk a hetedik. Ez a legjobb produkció, amióta a versenyen startolunk – vélte Vajda.

A kenus lassan elkezdi a téli felkészülést.

– Először Portugáliába utazom november elején egyhetes hajótesztelésre és edzőtáborba – ez már a ráhangolás lesz a szegedi munka elkezdésére, amelyet utána Vécsi Viktorral végzek majd a Maty-éren – tette hozzá végül Vajda.

Végeredmények

Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratoni futóverseny (táv: 320 km), az egyéni összetett végeredménye: 1. Zabari János 24:16:49 óra, 2. Belej Bálint 25:11:08, 3. Bogár János 26:53:40 óra. Csapat, az összetett végeredménye: 1. Dover Nyelviskola 22:11:39 óra, 2. ELTE Sashegyi Gepárdok 23:19:03, 3. Duna Aszfalt Tiszakécske 23:48:06, 8. Bajnokok csapata 27:03.33 óra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízilabda: kettős megyei rangadó

A vízilabda szerelmesei szombaton egymás után két megyei rangadót is láthatnak a napfény városában, hiszen 10 órától női, 12 órától pedig férfi vonalon rendeznek Szeged–Szentes párharcot. Tovább olvasom