Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Juan Carlos Pastor: Nekünk is álmunk itthon nyerni

A MOL-Pick Szeged csapata már bajnoki döntős, a rájátszásból még két meccs van hátra, de ennek egyetlen kérdése maradt, hogy a Szeged vagy a Veszprém kezdi otthon a fináléban a két győzelemig tartó párharcot. Juan Carlos Pastor vezetőedző az elvesztett pécsi magyarkupa-döntő után keményen fogalmazott, tőle nem jellemző módon kritizálta a játékvezetést. A spanyol szakemberrel beszélgettünk.
– Túltette már magát a pécsi vereségen?
– A magyarkupa-döntő elmúlt, túl vagyunk rajta, a csapat és mi, edzők is előre tekintünk. Azt mindenki láthatja, hogy megyünk, haladunk előre, jóval erősebbek és jobbak vagyunk, mint egy éve. A Bajnokok Ligájában jól szerepeltünk, és ez jó, mert megmutatja, hogy jól dolgozunk, a játékosok is hisznek a munkában, tudják: amit csinálnak, az jó. Sikerült európai topcsapatokat legyőznünk, ez is képet ad az erőnkről. A Veszprém jó csapat, esélyes arra, hogy megnyerje a BL négyes döntőt. Erősebbek, mint mi, minden évben jól igazolnak, de mi itthon, Magyarországon szeretnénk nyerni. Azt is meg kell érteni, hogy nekünk is álmunk, hogy valamit nyerjünk itthon, haladunk előre, jó nagy lépésekkel.

Túl van rajta. A mester már csak előre tekint. Fotó: Schmidt Andrea
Túl van rajta. A mester már csak előre tekint. Fotó: Schmidt Andrea

– Azt nyilatkozta a meccs után, hogy ha azonos feltételekkel játszhatna a két csapat, az jó lenne! Mit értett ezalatt?
– Erre az első válaszom, hogy ha csendben maradok, akkor hülye vagyok. Ha megszólalok, akkor én vagyok a rosszfiú. Először saját magunkat nézzük meg mindig, hogy miben kell javulnunk, és olyan meccseket kell játszanunk a Veszprém ellen, amiben precízek vagyunk, mert csak így van esélyünk. Miért fogalmaztam meg kritikát a játékvezetéssel kapcsolatosan? Az a baj, hogy amikor legtöbbször döntetlen a meccs, akkor mindig van olyan döntés a másik csapat érdekében, amit ki tud használni. A technikai hibákat, a passzív játékot, a beállós játékot, amit nem egyformán fújnak, és ezt nem bírjuk elviselni, megtörik a meccset, és itt, ebben a periódusban el is megy a meccs. Azt szeretném, ami sokáig Pécsett volt, döntetlen volt az állás, és ekkor egy rangban voltunk. Tudjuk, hogy ekkor is nehéz lesz, mert a Veszprém sokkal jobb csapat, mint mi. Csak legyenek egyenlők a feltételek, mert akkor látszik az a munka, amit elvégzünk. Ott a két példa: a Löwen és a Kiel ellen tudtunk játszani, és ez a két csapat, nem túlzok azzal, hogy Veszprém szintű csapat.

Kérj elnézést!

Marko Krivokapics, Pastor segítője hét évig volt a játékosa a spanyol szakembernek még Valladolidban. Érdekes és tanulságos történetet mesélt el nekünk.

– Amíg kint szerepeltem, sohasem kritizálta a játékvezetést, egyszer sem fogalmazott ilyen keményen. Emlékszem, az egyik meccsen összevesztem a bírókkal. Mindent ellenem fújtak, és ezt szóvá tettem. A meccs végén szólt az edzőm, Juan Carlos Pastor, hogy kérjek elnézést. Én mondtam, hogy eszemben sincs. „Jó! Akkor a következő meccs elején kell megtenned!" – szólt hozzám. Hiába készültem ki, inkább elmentem az öltözőjükhöz, és elnézést kértem. Ő mindig a sportszerűségre törekszik, nála ez az első.

– Lehet változás?

– Így a magyar kézilabda is veszít. Érdekesebb egy kupadöntő vagy bajnoki döntő, ha nyílt a küzdelem, mert így újabb nézőket nyerünk a sportágnak, mert jobban élvezik a kézilabdát. Mindig gratulálunk a Veszprémnek, minden meccs után ezt tesszük. Jó lenne, ha nekünk is lenne opciónk. Sohasem emeltem fel a hangom, nem kritizáltam, de most sok hiba volt, és ez nem először fordult elő. Amikor fárad az ember, akkor érzékenyebb is. Nehéz úgy dolgozni, hogy beleegyezel abba, hogy mindig második vagy. És jön még két rájátszásbeli meccs, illetve a bajnoki döntő. Ha nem sikerül a Veszprém ellen itthon hat góllal nyernünk, akkor irtózatosan nehéz lesz a finálé, mert idegenben nyerni nem egyszerű.

– Mennyire bizonytalanítja el a játékosokat, hogy nem mindig kedvez nekik a játékvezetői felfogás?

– Akkor gondolkodnának el a játékosok, ha a meccs után ezt nem tettem volna szóvá. Nem szabad beleegyezni sohasem abba, ami történik, erről beszélni kell. A fiúknak még jobban kell teljesíteniük, ez a legfontosabb, dolgozni kell tovább, és jól játszani.

A Pastor-család együtt szurkol a szegedieknek. Fotó: DM
A Pastor-család együtt szurkol a szegedieknek. Fotó: DM

– Itt volt a közelmúltban a családja. Jó volt látni, hogy a lányok sállal a nyakukban ugráltak, és énekelték, hogy „Pick Szeged!"
– Ők imádják a sportot, röplabdáznak otthon, Spanyolországban. Amikor csak tudnak, jönnek hozzám Szegedre. Kiskoruk óta a sport tölti ki az életüket. Nagy Valladolid-szurkolók voltak, most már viszont a MOL-Pick Szeged az első, a favorit. Követik a csapatot, figyelik az édesapjukat.

– Jó tanulók?

– Igen, mindketten. A nagyobbik terapeuta szeretne lenni, 17 éves, most van előkészítőn, utána jön az egyetem. A másik kislányom 14 éves, most vannak abban a korban, amit mindenki ismer: tinik, így nem egyszerű az életünk, de nagyon szeretjük egymást, jó család vagyunk, még így, nagy távolságban is egymástól. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futball – egy helyen

Május 1. miatt alaposan átalakult lapunk heti szerkesztése, így a Csongrád megyei labdarúgóélet… Tovább olvasom