Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Klubok szűnnek meg, alakulnak újjá

A megyében szinte „állandóan" szűnnek meg klubok, csapatok, ezzel olykor sportágakat lenullázva az adott településen. Legutóbb a vásárhelyi Hód TC nem nevezte szuperligás férfi teniszcsapatát a bajnokságra. Ennek apropóján elevenítjük fel – a teljesség igénye nélkül – a közelmúlt hasonló eseteit.
Pénz – általában ennek a hiánya miatt szűnnek meg egyesületek, csapatok, vagy lépnek vissza a bajnokságtól. A legutóbbi eset Vásárhelyhez kötődik: a Hód TC vezetősége január közepén úgy döntött – a főszponzor visszalépése okán –, nem nevezi a Szuperligára hatszoros aranyérmes férfi teniszcsapatát. Helyette, a Pécs 2000-rel közösen, női együttest indít ebben az osztályban. Ez kisebb anyagi teherrel jár. Korábban az élvonalbeli kosárlabdagárda (HKE, HKK) „vált semmivé", helyét a felnőttek versenyeztetésében a jelenleg B csoportos Kosársuli vette át. Újjászerveződik a korábban megszűnt női kosárlabdaklub, a HLKK, a törülközőt bedobó H. Astra (foci, megyei II. osztály) kerete a HFC-hez került.

A megyeszékhelyen az Első Beton visszaléptette az élvonaltól futsalcsapatát, jóval korábban pedig a világbajnokokat (például: Vidács Györgyné, Török Mariann), többszörös világkupagyőztes női tekeegyüttes „tűnt el". Mintegy évtizede, a Szeged LC-nek köszönhetően, élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésekre is járhattak a Tisza-parti drukkerek. Nem sokáig: tavasszal a klub visszalépett a pontvadászattól. Volt még a megyeszékhelynek NB II-es csapata, majd a jelenleg NB III-ban szereplő, főként utánpótlás-nevelésre koncentráló Tisza Volán karolta fel a szegedi focit. Sokan emlékezhetnek még a férfi röplabdások kálváriájára: a Medikémia két bajnokságot és négy magyar kupát nyert; majd a főszponzor távozása miatt 2004–2005-ben már csak az NB II-ben indulhatott a Papiron SC, de ki nem állás miatt kizárták. Vagyis tulajdonképpen megszűnt, a „stafétát" a 2004-ben alakult Varga Tamás és Dávid Tibor vezette SZRSE vitte tovább, Starcopy és HPQ szponzori néven. Tavaly 4. lett az extrában. A női team, az SZDRE is megjárta a mennyet és a poklot. De a Szegedi Egységes SK NB I-es női kézilabdacsapata és nagyon eredményes motorcsónak-szakosztálya is már régen a múlté – akárcsak maga az egyesület.

Makón az NB I-es női asztalitenisz-csapat 3 éve szűnt meg, s hasonlóképpen járt az élvonalbeli női kézilabda-alakulat, a Németh Toll Makó is. A 2006–2007-es elitben szereplést és kiesést követően anyagi okok miatt szétesett az együttes; a más néven újjászerveződött klub jelenleg az NB II-ben vitézkedik. Az MSVSE Balogi József vezette triatlonszakosztálya 1995-ben még világbajnokokkal büszkélkedhetett (Góg Anikó, Panyor Krisztina, Kádár István), három év múlva megszűnt. Szentesen az NB III-as Szentesi FC, míg Csongrádon az NB I/B-s labdarúgócsapat tűnt el a süllyesztőben, a sportágat manapság mindkét városban megyei I. osztályú (Kinizsi és Tiszapart SE) együttes képviseli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HNKC: kiütés Vácott

Az ASA-Consolis-HNKC NB I-es női kézilabdacsapata kiütéses vereséget (19–40) szenvedett a Vác… Tovább olvasom