Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kövér-Kis Réka a szentesi póló nagy ígérete

A saját nevelésű, 18 éves Kövér-Kis Réka a Hungerit MetalCom-Szentes OB I-es női vízilabdacsapatának meghatározó embere lett. Réka hisz abban, hogy igazi csapategység csakis úgy alakulhat ki, ha a kerettagok „civilben" is összetartanak, barátok, és erre a Szentes jó példa.
Több mint 10 éve, 2000. február 1-jén jegyezte el magát a szentesi Kövér-Kis Réka (18) a vízilabdával. A sportágról a véletlen, pontosabban a ligeti strandon üzemelő büfé döntött.

– Nagymamámnak volt a fürdőben büféje, hétvégeken és nyáron rendszeresen elkísértem a munkába – emlékezett a kezdetekre Réka. – A lelátóról néztem, figyeltem a pólósok edzéseit, megtetszett, amit láttam, és a helyi egyesületben, a Szentesi VK-ban elkezdtem tréningekre járni.

Atletizált és futballozott is, de végül győztek a Kurca-parti hagyományok, a városban sikeres és magas szinten művelt játék. Fontos, hogy csapatsport, vagyis nemcsak magáért, a többiekért is hajtania, küzdenie kell. Nagyobb a felelősség, nem lehet könnyelműsködni. Kedvenc játékosa, példaképe is két pólós: Biros Péter és Steinmetz Barnabás.

Az első edzője Kozák László volt, majd Tari László, Kocsis István, dr. Tóth Gyula és Zantleitner Krisztina következett a sorban. Az alapokat Kozák rakta le, ahogy Réka fogalmazott: „ő adta a kezembe a labdát". De minden szakembernek rengeteget köszönhet (például: Kocsisnál debütált az élvonalban), az utóbbi hónapokban pedig sokat tanult, számos fortélyt lesett el a játékosként világbajnoki aranyig jutó Zantleitnertől. Az eredmények sem maradtak el, három MK-bronzot nyert már a Szentessel.

Kövér-Kis Réka igéretes jövő előtt áll. Fotó: DM/DV
Kövér-Kis Réka igéretes jövő előtt áll.
Fotó: DM/DV

– Zani szigorú, következetes tréner, és mivel a közelmúltban hagyta abba a magas szintű aktív játékot, frissek az élményei, emlékei. Figyel ránk, minden helyzetre példát hoz, közli, ezt felejtsük el, azt megtartjuk, amazt továbbfejlesztjük. Ebben a bajnoki szezonban lettem stabil kezdő, és az utóbbi meccseken valóban jól ment a póló. Melyik volt az eddigi legjobb mérkőzésem? Április elején az Eger elleni, négyszer találtam be a kapuba.

A Hungerit MetalCom-Szentesi VK új üdvöskéjének a támadás, a lövés az erőssége, de jól teljesít védekezésben is. A jobbszélső, jobbátlövő a távlati tervekről – felnőtt válogatottság (egyébként kerettag), olimpia, vébé – nem akart nyilatkozni, a soron következő feladatok foglalkoztatják. Például a szombati, Dunaújváros elleni idegenbeli rangadó.

– Bármi megtörténhet. Bár el kell ismerni, a hazaiak a favoritok. A mi keretünk is erős, és a bravúr benne lehet a pakliban. Terveim? Szeretnék a szentesi felnőtt és ifjúsági együttessel – fél évig még utóbbiban is érdekelt vagyok – minél jobb eredményt elérni, érmet szerezni.

Tanulás, szabadidő, csapat

Kövér-Kis Réka érettségire készül, utána sportvonalon maradva szeretne továbbtanulni: testnevelő tanári, edzői vagy rekreációs képesítés jöhet szóba. A „magolás" és a vízilabda mellett kevés szabadideje marad, ami mégis, azt alvással vagy bulizással tölti. Utóbbit a játékostársakkal, szerdán is együtt bowlingoztak. „Fontos, hogy a medencén kívül is legyenek közös programjaink, még jobban összecsiszolódjunk, mert amikor kell, csakis így tudunk igazán csapatként működni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépen búcsúzott a HPQ

Szépen búcsúzott a szezontól, és a szegedi röplabda egyik legendájától, Petheő Gábortól a HPQ-Szeged. Tovább olvasom