Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Kozmosz Egyesület: határ a csillagos ég

Éppen tízéves a szegedi Kozmosz Egyesület, amely ma már 200 fölötti létszámú sportolóval rendelkezik. Az akrobatikus táncra szakosodott klub szombaton 10 órától tartja ünnepi műsorát a Magyar Nemzeti Cirkusz szegedi turnéállomásának helyszínén (Makkosházi körút).
Kozmosz. A világegyetem. Ezt a nevet választotta magának a tízéves megalapítását szombaton ünneplő Kozmosz Egyesület, amely az akrobatikus rock and roll területére szakosodott.

– Tíz évvel ezelőtt még nagyok akartunk lenni. Nem csak egy területen terveztük a kiteljesedést, és olyan nevet kerestünk, amely kifejezi, hogy minden miből indul ki. Így jutottunk el a kozmosz szóig, amely lefedi a filozófiánkat is: határ a csillagos ég – mesélt Karó Krisztián, a szegedi klub egyik alapítója, aki Oroszi Sárával és Schuszter Boglárkával együtt kezdte el 10 éve a klub építését.

– A Gumimacik RRC megszűnése után is szerettem volna, ha továbbmegy ez a képzés. Először egy 15 fős csoporttal foglalkoztam a szegedi Makkosházi óvodában, majd terjedt a hírünk, jöttek az érdeklődések és a felkérések, így további két óvoda és négy esztendeje már egy iskola következett. Mára odáig jutottunk, hogy 200 fő fölötti a létszámunk, és a Szeged Plazában kialakíthattunk egy közösségi teret, ahová 2013 márciusában költöztünk. A kezdő óvodásaink már felnőttek, és van egy felnőttcsoportunk, de főleg az óvodásokkal foglalkozunk.

Szépen fejlődnek. A Kozmosz Egyesület népes csoportja. Fotó: DM
Szépen fejlődnek. A Kozmosz Egyesület népes csoportja. Fotó: DM

Karó Krisztián táncoktatói és főiskolai végzettséggel is rendelkezik, emellett a magyar válogatott tagjaként szerepelt például a Bosznia-Hercegovinában megrendezett Európa-bajnokságon is, ahol a B kategóriában legjobb magyarként a 11. helyet érte el.

– Kondíció, ritmus, ütemérzék, erő, állóképesség: mindezt adja a sportágunk. Nem egyik napról a másikra jönnek a sikerek, hiszen a fejlődési szakaszok nem léphetők át. Az órák elején főleg játékok vannak, utána jön a terhelés. A gyerekek a párokban vagy a formációkban egymásra vannak utalva, így csak akkor működik a dolog, ha együtt csinálják a feladatokat. Mindenki fontos, és mindenki számíthat a másikra. Igyekszünk a szülőkkel is együtt élni, hiszen tudjuk, mennyi áldozatot hoznak. Akad olyan gyermek, aki velünk volt először külföldön, a hazai viadaloknak pedig rendszeres résztvevői vagyunk. Hetente kétszer egy óra a képzés, a versenyzőknek még egy edzésük van, illetve az ovisokkal egyszer találkozunk. A Jég veled című film alapvetően vígjáték, ám volt benne egy nagyon fontos gondolat, amely kifejezi az egyesület filozófiáját is: az aranyérem szép, de ha nélküle nem érsz semmit, vele sem fogsz – jegyezte meg végül Karó Krisztián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályán az utánpótlás

Gólok, eredmények, sikerek. Tovább olvasom