Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Maty-éri idillből Poznanba

Holnap kezdődik a lengyelországi Poznanban a 39. kajakos, kenus sík vízi, gyorsasági világbajnokság. Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzői közül Janics Natasa, Gyökös Lajos, Fürdök Gábor, Vajda Attila, valamint edzőik, Vécsi Viktor, Kovács László, Andrian Dusev és Hűvös Viktor ma, az ötödik versenyző, Horváth Gábor pénteken repül. Tegnap a férfiak edzésén jártunk.
Friss reggelre ébredt a kánikulai napok után tegnap a Maty-éri olimpiai vízicentrum. A csend, a még gyengén világító nap, a mozdulatlan vízfelület, a bójasor, a felevező sáv melletti parton gyülekező horgászok együtt olyan idillt nyújtottak reggel nyolckor, amely a nyüzsgő városi életet, a rohanást kirekesztve maga volt a tökély.

Friss volt a létesítmény vezetője, Horváth András, aki a szokásos nagy tisztelettel és segítőkészséggel fogadott bennünket, de frissek voltak az edző Viktorok, Hűvös és Vécsi tanítványai is. Előbbiek, a férfi kajakosok hamarabb indultak el edzeni – köztük volt a szegedi Petrovics Máté is, aki nem Poznanba, hanem a maratoni ob-ra, míg Sík Márton az egyetemi és főiskolás vb-re készül –, ám a kenusok sem sokat késlekedtek, igaz, mesterüknek egy kicsit nógatni kellett őket, hogy végre nekiinduljanak a napi penzumnak a frissítés hetében.

A holnap kezdődő világbajnokság előtt még egyszer együtt edzett az EDF Démász- Szegedi VE Poznanban is érdekelt férfi kvartettje, akik közül a két kenus, Fürdök Gábor, Vajda Attila és a kajakos Gyökös Lajos ma az edző Vécsi társaságában megérkezik a lengyel városba, a harmadik kenus, Horváth Gábor pedig pénteken repül utánuk.

– Elég érdekes volt a három különböző távon induló versenyzőmet felkészíteni a vb-re, de ez a szép kihívás ebben a szakmában. A szolnoki napjaink nem voltak zökkenőmentesek, de most már célegyenesben vagyunk, egyetlen dolog számít: a jó szereplés – mondta Vécsi. Hogy érzékeltessük, mire gondolt, érdemes megjegyezni, hogy Vajda – aki túl van egy torokfájáson, és a pekingi olimpiai versenysúlyánál is kevesebbet nyom, azaz igazán szálkás – ezer méteren egyesben indul, Fürdök az ötezren érdekelt, míg Horváth a 4×200 méteres váltóban. Mi lehet közös e három számban? A laikusnak csak az, hogy mindhárom kenus szám.

Büszkék, mosolygósak. Indulás előtt a szegedi férficsapat (balról): Gyökös Lajos, Vécsi Viktor, Vajda Attila, Fürdök Gábor, Horváth Gábor. Fotó: Karnok Csaba
Büszkék, mosolygósak. Indulás előtt a szegedi férficsapat (balról): Gyökös Lajos, Vécsi Viktor, Vajda Attila, Fürdök Gábor, Horváth Gábor.
Fotó: Karnok Csaba

– Pénteken egy körülbelül tízfős csapattal megyek a válogatott után, mert csak vasárnap délután lesznek az előfutamok, majd a döntők a váltóban – tette hozzá Horváth Gábor. – Esélyesek az oroszok, a franciák, de talán mi is. A szolnoki Holt-Tiszán egészen jó időket mentünk, legalább gyakoroltuk a poznani, cseppet sem a Maty-éri, ideálishoz hasonló körülmények közötti versenyzést. Remélem, amikor a váltó záró, negyedik tagjaként sorra kerülök, olyan pozícióban válthatok, amely után legalább érmes helyen érek a célba.

A sportág mindkét szakágában, a kajakban és a kenuban is találhatunk olyan szegedit, aki a vb programjába bekerülő ötezer méteren érdekelt. Aki látott már ilyen viadalt, az tudja, a fordulóknál nem ritka a birkózás, a kézi tusa.

– Szerencsére telente járok dzsúdóedzésre, így aztán felkészülten várom a pozíciókért zajló hadakozást – vélte Hűvös Viktor tanítványa, Gyökös Lajos, aki Fürdökhöz hasonlóan a vb leghosszabb távján érdekelt. – Fontos, hogy az elején, a rajt utáni első kétszáz méteren, amikor nem én leszek a leggyorsabb, ne szakadjak le, majd onnantól tartsam a tempót és a pozíciót.

Amikor mindenki az edzés végére ért, és felvette a szponzoros pólóját, mezét, jött a közös csapatkép. Büszke és mosolygós sportolók néztek vissza ránk. És mi lesz, ha még frissebbek lesznek...

Storcz tíz érmet remél

A magyar kajak-kenu válogatott első része ma kel útra az év fő versenyére, a lengyelországi Poznanban holnaptól vasárnapig sorra kerülő világbajnokságra, amelyen tíz érmet, köztük öt aranyat remél Storcz Botond szövetségi kapitány. A csapat közvetlen felkészülése az elmúlt három hétben Szolnokon zajlott, ahol ugyan kicsit zsúfolt volt a víz, de a vezetők és a versenyzők szerint mindenki el tudta végezni a szükséges munkát.

– Egy ilyen központi felkészülés sok feszültséget rejt magában, de meglátásom szerint az érintettek ezt most jól tudták kezelni. Én összesen tíz érmet, köztük öt aranyat remélek, de ha kijön a lépés, akár még szebb is lehet a végeredmény – fogalmazott a tegnapi sajtótájékotztatón Storcz, aki hangsúlyozta, kíváncsian várja a 200 méteres versenyeket, amelyek közül négy tavaly óta már olimpiai szám.

A magyarok közül a háromszoros olimpiai bajnok szegedi Janics Natasa indul majd a legtöbb számban, pontosan ötben a vb-n, és Storcz azt mondta: képesnek tartja a szegedi versenyzőt arra, hogy akár „mesterötöst" érjen el. Az összesen 37 fős csapat – plusz három parakenus – második része pénteken utazik majd Poznanba, ahol a csütörtök-pénteki előcsatározások után szombaton és vasárnap rendezik a döntőket.

Olvasóink írták

  • 2. unknown 2010. augusztus 18. 21:36
    „Csak keményen, mély levegőt srácok! Sok sikert!”
  • 1. Esovaro 2010. augusztus 18. 15:02
    „"legalább gyakoroltuk a poznani, cseppet sem a Maty-éri, ideálishoz hasonló körülmények közötti versenyzést."

    A poznani palya a maltai lovagok parkjaban kelet nyugati iranyu es gondolom az uralkodo szeljaras meg eszaki leginkabb igy nagy valoszinuseggel allando oldalszelre kell szamitani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katzirz és Zubai kényszerpihenőn

Nem múlt el nyomtalanul a tatabányai nemzetközi férfi kézilabdatorna a Pick Szeged… Tovább olvasom