Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Risztov, a balatoni öböl királynője

Sikerült az újrakezdés, a váltás. Több mint három év szünet után a vásárhelyi–mártélyi kötődésű Risztov Éva a medencék világa után március elején a hosszútávúszásra, a nyíltvízi szakágra váltott. Jól döntött, amit az öbölátúszáson elért győzelme is igazol.
A háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hatszoros rövidpályás Európa-bajnok Risztov Éva (23) jól döntött. Március elején, engedve a csábításának, visszatért az úszáshoz: Ruza József, a szakszövetség főtitkára vetette fel az ötletet, nem lenne-e kedve kipróbálni magát a nyíltvízi szakágban, hosszú távon. Igent mondott, és Vajda Tamás edzővel Debrecenben megkezdték a közös munkát, a héten érnek egy 15 hetes felkészülési periódus végére. Az első közös sikert már besöpörhették: Éva az öbölátúszás női mezőnyében mindenkit maga mögé utasított, s a férfiak közül is csak ketten előzték meg.

– Nagyon jól ment az úszás, élveztem a versenyzést – mesélte a klasszis –, utólag elárulhatom, sokkal rosszabbra számítottam. Jó volt, hogy együtt tempózhattam Verrasztó Dáviddal és Kutasi Gergővel, hamar elszakadtunk a mezőnytől, Gergővel pedig szinte a tihanyi célig együtt haladtunk. Külön öröm, hogy minden idők legjobb női idejét értem el; számomra is meglepetés volt az eredmény, hiszen rutinos hosszútávúszók – mint például Kovács Rita – voltak az ellenfelek között. Csak az zavart, nem tudtam, hol tartok, igaz, a szervezők a rajtnál közölték, a sárga bóják jelzik a táv felét. A tájékozódást még meg kell szoknom.

Risztov Éva élvezte a versenyzést. Fotó: Schmidt Andrea
Risztov Éva élvezte a versenyzést.
Fotó: Schmidt Andrea

A már említett 15 hetes felkészülési ciklusban napi két tréninget tartottak, tartanak, és alkalmanként 10–11 kilométer vár Évára. Nagyon jól kijön edzőjével, emberileg és szakmailag is közös hullámhosszon vannak, mindent megbeszélnek. És a munkához erőt, hitet adnak a sikerek, a legközelebbit lehet, hogy már a most szombati, Révfülöp és Balatonboglár közti Balaton-átúszást (5,2 kilométer) követően ünnepelhetik. Augusztusban kicsit szusszanhat Éva – napi egyet a pihenő alatt is „mártózik" –, szeptembertől azonban nemzetközi mezőnyben is megméreti magát: Európa- és világkupaversenyeken indul.

– A terveim között továbbra is szerepel a 2010-es hazai rendezésű Európa-bajnokság, és szeretném kiharcolni az olimpiai indulás jogát, konkrét helyezésről még nem akarok beszélni. A nyáron jó lenne eljutni Vásárhelyre, valamint figyelemmel kísérem a római vizes világbajnokság eseményeit, és szorítok a magyaroknak – árulta el Éva.

A legjobb női idő
A vásárhelyi–mártélyi kötődésű Risztov Éva nem csupán megnyerte a Balatonfüred és Tihany közötti 3,5 kilométeres öbölátúszást a nők között, de nemének eddigi legjobb időeredményét produkálta 40:15 perces teljesítményével. A férfiak közül is csak ketten előzték meg, a győztes Verrasztó Dávid 37:46, az ezüstérmes Kutasi Gergely pedig 40:08 percet tempózott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Micsoda szegedi nyolcasok!

Evezés - Tizennégy aranyérmet gyűjtöttek a Démász-Szegedi VE versenyzői a Maty-éren rendezett evezős… Tovább olvasom