Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Sportlegendák: Rébeli-Szabó József, a szentesi vízilabda újraalapítója

Sportlegendákat felelevenítő sorozatunkban ezúttal a szentesi vízilabda egykori meghatározó alakjára, a játékosként és edzőként is dolgozó, idén február 6-án 79 évesen elhunyt Rébeli-Szabó Józsefre emlékezünk. A rendszerváltást követően egy cikluson át polgármesterként irányította a várost.
A szentesi vízilabda legendás alakja, Rébeli-Szabó József (1932. szeptember 10-én született a Kurca-parti városban) játékosként és edzőként is maradandót alkotott.

Először a MÁV-ban (1943-tól 1952-ig), majd a Kinizsiben (1952-től 1967-ig ) pólózott, és 1951-ben hiába hívta, csábította a Szolnoki Dózsa bajnokcsapata, hű maradt szülővárosához, amelynek színeiben, játékosként, az OB II-ben 1959-ben és 1961-ben is aranyérmet szerzett. Két városban, Szentesen (a Kinizsiben 1964-től 1967-ig, a Vízműben 1967-től 1978-ig) és Hódmezővásárhelyen (1981-ben) edzősködött, és a szentesiekkel 1971-ben ezüst-, a következő bajnokságban pedig aranyérmet szerzett az OB II-ben, az utóbbi feljutást ért.

Rébeli-Szabó József a legendás 2-es sapkájában.  Fotó: szentesinfo.hu
Rébeli-Szabó József a legendás 2-es sapkájában.
Fotó: szentesinfo.hu

Nevéhez fűződik a szentesi vízilabda újraalapítása: 1964- ben a klub „kiüresedett", kis híján megszűnt, a játékosok zöme kiöregedett; ekkor kezdett edzősködni, gyerekekkel foglalkozott, és szinte a nulláról építette újra a férfipólót a városban. Nála sajátította el az alapokat Pengő László (59).

Civilben

Rébeli-Szabó József a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett (1951), majd Szegeden jogi diplomát (1959), a TF-n edzői képesítést szerzett (1960), míg az ELTE-n mezőgazdasági szakjogász szakvizsgát tett (1985). Sorrendben a kunszentmiklósi járási tanács jogügyi előadója, a vásárhelyi KIOSZ jogügyi előadója, a szentesi járásbíróság állami közjegyzője, a városi tanács igazgatási osztályának vezetője, a Felszabadulás TSZ jogtanácsosa volt, majd a rendszerváltást követően az első ciklusban (1990-től 1994-ig) Szentes polgármestereként tevékenykedett.

– Már a 60-as években felírta az öltözőfalra: „Az OB II legfelső fokáról már csak egy ugrás Hollandia" – emlékezett Pengő. – Lehet, emiatt is, de megnyertük az 1972-es pontvadászatot, feljutottunk az első osztályba, és 1976-ban utaztunk először nyugat-európai túrára, Hollandiába! Már akkor tudta, mi történik majd évekkel később? Azt sem felejtem el soha, hogy a téli hidegben a termálfürdőben edzettünk, és hogy elférjünk, gumikötélen „úsztunk", egy-két tempót, mert utána a kötél visszarántott. Erőnléti edzésnek is jó volt. És vallom, az 1980-as Magyar Népköztársasági Kupa-győzelemben ugyancsak benne volt Jozsó bácsi munkája.

Pengő elmondta még, a szentesi öregpólósok vezetőjeként, edzőjeként az Indianapolisban rendezett világbajnokságon tért vissza hosszabb szünet után a sportágba, és a Kurca-partiak ezüstérmet szereztek vele. Valamint közölte, hogy a 33-as medencét döntően neki köszönheti a város.

– Ebben a sportágban nőttem fel – mondta az 50 éves Rébeli-Szabó Tamás –, meghatározó volt édesapám személyisége, jó értelemben vett fanatizmusa, így nem csoda, hogy a vízilabdánál kötöttem ki. Hajnalban ment el otthonról, edzést tartott, dolgozott, majd az utolsó tréning után késő este ért haza. Ez az életforma édesanyámtól nagy türelmet és áldozatvállalást követelt. Sokáig úgy tűnt, nem dolgozhatunk együtt, aztán 1981-ben Hódmezővásárhelyen edzősködött, jómagam ott katonáskodtam, a helyi élvonalbeli csapatban szerepeltem, és így végre a játékosa lehettem. Első házasságomból született Dóra lányom nem pólózik, de azért a vízilabda „öröklődik", hiszen feleségem, Vincze Edit a sportág klasszisa, többszörös válogatott, BEK-győztes, fiaim közül Benedek még csak úszik, Máté már pólózik, Tamás pedig tavasszal, 16 évesen debütált az OB I-es együttesben. Ugyanúgy 2-es sapkában játszott, mint édesapám – sajnos, ő ezt
a pillanatot már nem élhette meg...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Militár Iván amerikai futballálma

Militár Iván óriási lehetőséget kapott: az USA-beli norfolki egyetem ösztöndíjasa lett, amely jó ugródeszka akár a Major Soccer League felé is. Tovább olvasom