Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Tékvandó: ismétlés akár ezerszer

Máté József (57), a vásárhelyi tékvandó egyik alapítója – édesapjával, Józseffel és testvérével, Zoltánnal – versenyzőként és edzőként is szép sikereket ért el. Jelenleg a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE elnöke, és a mai napig tart tréningeket.
– Kevesen tudják, de családunkban már a harmadik generáció foglalkozik tékvandóval: édesapám, Máté József, öcsém, Zoli és én kezdtük 1980-ban, a sportág ITF változatával – mondta a vásárhelyi ifj. Máté József 3. danos mester, a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE elnöke, aki már 35 éve harcol. A még aktív Máté József 21 évesen kezdte a küzdősportot, amit 36 éves koráig űzött, válogatott volt (1982-től), 1996 végén sérülés miatt hagyta abba.

Budapesten 1984-ben rendezték a III. ITF Taekwon-do Európa-bajnokságot, amelyen küzdelemben bronzérmes lett. Ezt a helyezést annak is köszönhette, hogy az Eb előtt két hetet töltött Vásárhelyen az észak-koreai válogatott, kiváló mesterekkel edzhetett, készülhetett a versenyre. Több bemutatót is tartottak – először 1986-ban, a most bontás alatt álló Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola sportcsarnokában. 1985-ben egy hónapos edzőtáborban vehetett részt Phenjanban, ami azt jelentette, hogy az ország legjobb 18 harcosa között volt.

Erről ezt vallja: – Óriási megtiszteltetést jelentett koreai mesterek irányításával edzeni, dolgozni, nem volt gyerekjáték, kétszer 3 órás tréninget tartottak naponta. Életem egyik felejthetetlen, meghatározó élménye volt az az egy hónap.

Még aktív. Máté József edzés közben. Fotó: Máté Gergő
Még aktív. Máté József edzés közben. Fotó: Máté Gergő

Ezt követően sorban szerezte danfokozatait, a harmadikat 1996-ban, a vizsgáztató Tom MacCallon 7. danos mester volt. Pályafutása során Eb-3., négyszeres magyar bajnok lett – plusz 7 ezüst és 4 bronz –, és kétszer választották az országos bajnokság legtechnikásabb versenyzőjének. – Sportolóként a legnagyobb sztori az volt, hogy a Budapesten rendezett ITF-világbajnokságon töréstechnikában egyetlen deszkával maradtam le az aranyról, de az akkori szabályok szerint csak elsőt hirdettek – mesélte.
2000 novemberében csatlakozott a Magyar WTF Taekwon- do Szövetséghez, és megalapította a stílust követő klubját.

– A gyerekek, a most 30 éves Gergő, a 25 éves Zsolt és később a 14 éves Mirabella szinte mindig az edzőteremben voltak, belenőttek a tékvandóba. Jómagam 1996-ban lezártam egy korszakot, de edzéseket a mai napig tartok. Egyébként a tudást nem a danfokozat határozza meg. Folyamatosan képezzük magunkat, és kijelenthetem: mindent tudunk a tékvandóról – mondta.

A fásultság már a kezdőket is fenyegeti, hiszen a bázis- és a formagyakorlatoknál egy-egy mozdulatot – hogy jól rögzüljön – ezerszer kell ismételni.

– Hogy a fiúkkal küzdöttem-e? Komolyan, életre-halálra nem, edzéseken néha, illetve szóban, virtuálisan. Édesapám, aki tiszteletbeli mesteri címet kapott Choi Hong Hitől, 86 éves, de még mindig érdeklődik. Eljön az edzésekre, tőlem és a fiúktól részletes beszámolót vár a versenyekről, minden apróságra kíváncsi. Hiába, a tékvandót nem lehet abbahagyni – jegyezte meg végül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgás: Dóra 3, Bernát 4

Gólgazdag felkészülési mérkőzéseket játszottak a hétvégén a megyei labdarúgócsapatok. Tovább olvasom