Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tisza Volán SC: nyolc korosztály, négy arany-, egy ezüstérem

Nem csupán a klub történetében, hanem a magyar kézilabda múltjában sem található olyan egyesület, mint a Tisza Volán SC, amely ebben a bajnoki évben a megszerezhető nyolc aranyéremből ötöt megszerzett. A siker hátteréről beszélgettünk Kővári Árpád ügyvezető elnökkel és Bartók Csabával, az utánpótlásért felelős vezetővel.
Olyan eredmények mellett, mint amilyet a most befejeződött kézilabdás bajnoki évben produkált a Tisza Volán SC, nem lehetett már szó nélkül elmenni. Ha kissé későn is, de végre észrevette a Magyar Kézilabda-szövetség vezetése is a Csongrád megye székhelyén folyó szakszerű és tervszerű utánpótlás-nevelő munkát. Az elmúlt tizenhét évben ugyanis számtalan nagyszerű siker bizonyította már, hogy Szeged a kézilabdássá nevelés egyik hazai fellegvára. Sinka László főtitkár nyújtotta át dr. Szeri István elnöknek a Magyar Kézilabdázásért kitüntető címet.

– Mi ezt úgy fogtuk fel, hogy a mostani bajnokságban elért eredményeink az elmúlt harminchat év termése, s munkánk koronája – jelentette ki Kővári Árpád, a Tisza Volán SC ügyvezető elnöke. Majd arról beszélt, hogy korábban is voltak már sikeres éveik, hiszen nem ez az első korosztályos aranyérmük. Sőt előfordult, hogy az ifjúsági csapatuk egymást követő évben is megvédte bajnoki címét. De hogy a felnőtt Pick Szeged mellett még négy csapatuk végezzen a dobogó legmagasabb fokán, arra nem csupán a Tisza-parti klub, hanem egyetlen magyar csapat történetében nem volt még példa.

– Az utánpótlás szerkezetét 1990-ben határoztuk meg – folytatta a sportvezető. – Az ifjúsági és a serdülő csapat felkészítésére, bajnokságban való szerepeltetésére is nagy gondot fordítottunk. De központilag is egyre szervezettebbé és életszerűbbé vált a versenyrendszer. Kimondottan jótékony hatást váltott ki a Cséfay-program elindítása, amelynek keretében 50 és 200 ezer forint közötti összegre lehetett pályázni. Ugyanebbe a kategóriába sorolnám az adidas belépését a gyermekbajnokságok lebonyolításába. Ez a háttér is nagyban hozzájárult az eredményeink javulásában.

– Összesen tíz edzőt foglalkoztatunk, s ebből ketten általános iskolában alánk dolgoznak – tájékoztatott a szakmai részről Bartók Csaba, a klub korábbi válogatott és az 1996-os bajnokcsapat tagja. – Amióta ezeket a nagyszerű eredményeket elértük, megélénkült Szegeden a kézilabda iránti figyelem és érdeklődés. Jelenleg százötven gyerekkel foglalkozunk. A legnagyobb gondunk, hogy sajnos olyan gyerekekkel kezdjük meg a munkát, akiknél hiányosságok mutatkoznak a fizikai képzésben és a mozgáskészségükben. Sajnos az iskolák többségében hiányzik az a képzés, amely a mi munkánkat is segítené. Nagyon sokat segítene, ha Szegeden végre megszerveznék a sportiskolai rendszert. Hasonló nagyságrendű városokban már működik.

– A szép eredményért köszönet a játékosoknak, a szülőknek, az edzőknek – Avar György, Bartók Csaba, Bella Árpád, Szabó Levente – és a Tisza Volán Zrt.-nek, amely harminchat éve töretlen lelkesedéssel támogatja a szegedi kézilabdát. Nem szabad azonban elfeledkeznünk a Főnix Rubber Kft., a Szefo Rt., a Szegedi Tudományegyetem, a Mol Rt., a Gép-Villép Kft., a Lapcom Kft., a Prim-Vol Kft. és az FHB anyagi segítségéről sem. Egyelőre elégséges feltételekkel, de hosszú távon biztosított a munkánk – fogalmazta meg a zárszót Kővári Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontot rabolt a Floratom Szeged

A férfi asztalitenisz Extraligában az utolsó előtti fordulót Pécsett játszotta a Floratom Szeged AC… Tovább olvasom