Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Vajda Attila: rutinnal a fiatalok előtt

Ezer és ötezer egyesben is nyert a hétvégi első válogatón az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila. Az egyik szám izgalmas, a másik fárasztó volt – a sportoló tudja, mi kell ahhoz, hogy még mindig legyőzze a nála fiatalabbakat.
 Egyeduralom

A férfi C1 1000 méteres

A döntőben Vajda Attila volt a korelnök a maga 32 évével, aztán Sarudi Pál (Szolnok) következett 31, Varga Dávid (Győr) pedig 27 esztendejével. A többiek, így a második, hamarosan 24 éves Vasbányai is már mind a 90-es években születtek, ám egyelőre ezen a távon Vajda egyeduralmát nem veszélyeztetik.

– Az utolsó kétszáz méteren döntötte el az első vb-válogató ezer egyesét. Jönnek a fiatalok?


– Egyértelmű, hogy egyesben Vasbányai Henrik ott van közvetlenül mögöttem, a többiek viszont változnak. Jelen pillanatban ő az az ellenfél, aki ha arra kerül a sor, akkor az ezer egyesben át tudná venni a stafétát tőlem. Nekem is jót tesz, hogy itthon is van erős riválisom, és látszódik, hogy a nemzetközi mezőny átalakul, egyre kevesebben vagyunk harmincasok.

– Az edzéseken túl mi kell még ahhoz, hogy az elsőség továbbra is Vajda Attiláé legyen?

– Folyamatosan meg kell újulni, keresni kell az új ingereket. Másrészt ki kell használni az adódó lehetőségeket: ha például megnézhetek egy statisztikát, egy mérési eredményt mondjuk az ellenfelekről, azt meg is nézem. Előrébb járok náluk, mert 12 éve versenyzek, és ez hatalmas rutint ad. Ismerem magam és az ezer méter minden szakaszát, centijét. Azokon a határokon mozgok, amelyek az ideális állapothoz közeliek.

A rutin és az évek. Vajda Attila hajrájával senki sem tudta tartani a lépést. Fotó: Karnok Csaba
A rutin és az évek. Vajda Attila hajrájával senki sem tudta tartani a lépést. Fotó: Karnok Csaba

– Mennyivel másabb most a regeneráció?

– Az adott munkát el tudom végezni, inkább az utána következőkre és a pihenésre kell nagyon figyelnem. Rögtön a futam után például gyúratnom kell, mert úgy elfáradok egy ilyen izgalmas döntő után, hogy másnap izomlázam lesz. A versenyen sokkal jobban kihajtom magam, mint az edzésen, ezért nem is lehet egy tétre menő viadalt modellezni másképp, mint versennyel.

– Ha a kisfia, Dávid is a kenut választaná, mit tenne?

– Részben örülnék, részben lebeszélném róla. Szép és jó dolog az élsport, de pontosan tudom, mivel jár. Egyébként meg ő dönt.

– Azért volt egy sima győzelme is ötezer méteren.

– Viszont rettenetesen fájt. Meleg volt, sokáig tartott, elfáradtam, bár jó időt mentem: 22:24 perc egyedül – ez már nemzetközi idő.

– Baku a következő állomás, ott mit vár magától?

– Csütörtök reggel utazunk, most vagyok éppen egy általános orvosi vizsgálat előtt. Vélhetően Európa-bajnoki szintű mezőny lesz C1 1000 méteren az Európai Játékokon, mert tudjuk, hogy köztes állapot, és beleillik a felkészülésbe, viszont a pályát egyáltalán nem ismerem, semmilyen információm nincs róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medikémia Szeged: összeáll a bajnokcsapat!

20 éve, 1995. június 9-én bajnok lett a Medikémia Szeged férfi röplabdacsapata. Tovább olvasom