Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Utcát neveznek el Puskás Ferencről

Nemsokára megvalósul a Budapest Honvéd FC, a kispesti lakosok és számos magyar sportbarát álma: utcát neveznek el Puskás Ferencről, a kispesti klub, illetve a magyar és az egyetemes labdarúgás halhatatlan legendájáról, s nem mellesleg Kispest, valamint Budapest díszpolgáráról.
Múlt héten a Fővárosi Közgyűlés hivatalosan is jóváhagyta, hogy az Újtemető utcát, ahol a Bozsik-stadion is található, és amelynek mentén annak idején a Puskás (illetve Purczeld) családnak is otthont adó „városi házak" álltak, Puskás Ferenc utcára nevezzék át.

Régóta küzdöttek már ezért Kispesten - a kezdeményezés akkor lett a legerőteljesebb, amikor tavaly ősszel Öcsi bácsi állapota válságosra fordult. Hiába támogatta azonban a névváltoztatást a kispesti önkormányzat és internetes szavazásokon több tízezer futballrajongó, a Fővárosi Közgyűlés sokáig nem járult hozzá, mert az érvényben lévő rendeletek alapján halála után 25 évig senkiről sem lehet közterületet elnevezni Budapesten. Bár e jogszabály Magyarország viharos történelmi múltja miatt általánosságban valóban szükségesnek tűnik, az illetékesek elfogadták, hogy ebben az esetben kivételt kell tenni, mert ha valaki, akkor Puskás Ferenc nem megosztja, hanem egyesíti a magyar nemzetet, s az ő nevére szerte a világban büszke lehet minden honfitársunk.

Így idén április elején, Öcsi bácsi születésének 80. évfordulóján először jelképes utcanévtáblát helyezett el a Bozsik-stadion főbejáratánál - egy emléktáblával együtt - a Budapest Honvéd FC, Kispest önkormányzata és a sportért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, majd szeptember 27-én megszületett a várva várt döntés.

Ami az ügyintézés további menetét illeti, Gajda Péter kispesti polgármester elmondása szerint a Főpolgármesteri Hivatalnak 30 napja van arra, hogy hivatalosan is elküldje határozatát, amelyet a kispesti önkormányzat építési hatóságának engedélyeznie kell. A hivatalos névavatóra így várhatóan legkésőbb november 17-én, Öcsi bácsi halálának első évfordulóján kerülhet sor. Közben készülnek az immár „valódi" utcanévtáblák, s értesítik az érintett területen lévő cégeket a változásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiestek a magyarok női párbajtőrben a vívó vb-n

Hormay Adrien után Nagy Tímea, Szász Emese és Mincza-Nébald Ildikó is búcsúzott a szentpétervári… Tovább olvasom