Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

12. szegedi könyvárverés: 324 éves kötetre lehet licitálni

Szeged - Szeged volt főmérnökének saját kézzel rajzolt és festett Csongrád megye térképe, valamint Boethius 1686-ban megjelent, törökellenes felszabadító háborúkról írt műve is kalapács alá kerül a 12. szegedi könyvárverésen.
Boethius Christophorus törökellenes felszabadító háborúkról szóló, 1686-ban megjelent könyvének első kiadása lesz a szervezők szerint az egyik legnagyobb durranása a november 6-án 10 órakor kezdődő 12. szegedi könyvárverésnek a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

– Egy külföldi magyar ajánlotta fel a kötetet, amely Buda 1686-os felszabadításának évében jelent meg. Ugyanennek a műnek a 2. kiadása korábban 800 ezer forintért kelt el az egyik hazai árverésen. Nálunk 250 ezerről indul a licit – magyarázta Jakó Csaba. A Dekameron antikvárium vezetője elmondta: idén minden eddiginél több ritkaság, mintegy 600 könyv, folyóirat, metszet és térkép kerül kalapács alá.

– Az ország minden pontjáról és a határokon kívülről is érkeztek hozzánk árverésre szánt művek. Ezeket azokkal a ritkaságokkal egészítettük ki, amelyeket a szervező két antikvárium az év folyamán gyűjtött össze. A vevők részéről is nagy az érdeklődés, hiszen a szakemberek a szegedi aukciót az ország tíz legjobb árverése között tartják számon – magyarázta Jakó Csaba.

Igazi ritkaságok kerülnek kalapács alá a 12. szegedi könyvárverésen – mutatja Jakó Csaba.  Fotó: Karnok Csaba
Igazi ritkaságok kerülnek kalapács alá a 12. szegedi könyvárverésen – mutatja Jakó Csaba.
Fotó: Karnok Csaba

Igazi szegedi blokk is szerepel majd a kínálatban: Bálint Sándor halálának 30. évfordulója alkalmából a „legszögedibb szögedi" 20 ritka, első kiadású, dedikált kötete kerül kalapács alá.

Az elmúlt években egyre hevesebb licit alakult ki a folyóiratok körül. Igazi csemege lesz a Németh László és Illyés Gyula által szerkesztett Válasz című lap két világháború között megjelenő teljes sorozata. Számos metszet és térkép is új gazdára találhat, amelyek közül kiemelkedik Josef Bainville, Szeged volt főmérnökének 1851-ben saját kézzel rajzolt és festett Csongrád megye térképe.

– A hagyományokhoz híven idén is nagy érdeklődésre számítunk a különböző halász, vadász és szakácsművészettel foglalkozó könyv iránt. Az eddigi aukciók tapasztalata: a gyűjtői kör független az éppen aktuális gazdasági eseményektől, így szinte az összes árverésre bocsátott könyv új gazdára talált – mondta Jakó Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékszoba Vörös Lászlónak

Szeged. Vörös László Emlékszobát avat. Mélykút önkormányzata ma 11 órakor a városi Fenyő Miksa… Tovább olvasom