Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

150 millió gondozási központokra

Ásotthalom, Öttömös, Pusztamérges, Zákányszék - Négy homokháti település gondozási központja bővült, korszerűsödött több mint 150 millió forintból. Az öttömösi és a pusztamérgesi elkészült, egy hete ki is nyitott.
Gondozási központok kialakítására, bővítésére nyert uniós támogatást a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása a Dél-alföldi Operatív Programban. A fejlesztések megoldják az idős emberek nappali ellátását; javulnak a családsegítő, a gyermekjóléti, a házi segítségnyújtási, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtási szolgáltatások, valamint a szociális étkeztetés körülményei.

Elkészült a gondozási központ Pusztamérgesen. Fotó: Csala István
Elkészült a gondozási központ Pusztamérgesen. Fotó: Csala István


– Négy homokháti település három „csomagban" nyert támogatást a gondozási központjára. A napokban kettő már működési engedélyt is szerzett, és egy hete fogadja az ügyfeleket – tájékoztatott Csótiné Ördög Edit, a Homokháti Szociális Központ intézményvezetője. Öttömös és Pusztamérges társulása összesen közel 75,6 millió forint támogatást nyert. Öttömösön 36 millió forintból az iskolával szemközti szolgálati lakásból irodákat alakítottak ki; a vadonatúj központban egy fedél alá költöztek össze a szakemberek a régi ingatlanokból. Új szolgáltatásként 15 férőhelyen idősek nappali ellátását is megoldják étkeztetéssel, programokkal, pihenéssel. A külterületen élők ellátására vásároltak a projektben egy Dacia terepjárót.

A pusztamérgesi beruházás költsége 39,6 millió forint; a régi gondozási központ külső és belső felújításával, akadálymentesítésével 15 idős ember nappali ellátása oldódik meg, valamint itt kapott eszközt, bútort és irodát a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés és a családsegítő. Korszerűsítették a fűtési rendszert, felszerelték a központot mosó- és mosogatógéppel, étkezővel, melegítőkonyhával. Így nemcsak a nappali bent tartózkodásra és szakszerű ellátásra, hanem közösségi együttlétre is nyílik lehetőség. Két új szakember, klubvezető és klubgondozó segíti a munkát.

Ásotthalmon is elkészült az 52,5 millió forintos beruházás, az összegből 50 millió forint a támogatás, a többi önerő. Ha meglesznek a szakhatósági engedélyek, a tetőtérrel bővült, akadálymentes épületbe költözhet a támogató szolgálat, a közösségi pszichiátriai ellátás, a házi segítségnyújtás és az idősek nappali ellátása. A földszinten a bentlakásos idősellátás eddigi 37 férőhelye bővül 10 fővel. Zákányszéké a legnagyobb falat: 100 milliós támogatással és 7–8 milliós önrésszel zajlik a fejlesztés, most tart a félidejénél. A régi tanácsházát, későbbi teleházat építik át, így 100 fős közétkeztetést biztosítanak konyhával, étteremmel, étkezővel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komolyzene a kovácsműhelyben

Két éve egy Bengálinak is nevezett, sárga villamoson, idén egy kovácsműhelyben fotózkodott komolyzenei koncertjének plakátjához a Szegedi Harsonaegyüttes. Tovább olvasom