Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

1,5 milliárd a tanyaprogramra

Röszke - Sok dél-alföldi tanya fejlődhet a következő néhány hónapban a tanyaprogramnak köszönhetően. A röszkei Lőrincz család több mint 2 millió forintból egy hűtőberendezéssel bővíti gazdaságát.
233 pályázó nyert vissza nem térítendő állami támogatást tavaly a tanyafejlesztési programban: a pályázatokat főleg dél-alföldi önkormányzatok, tanyagondnoki szervezetek és tanyai gazdálkodók nyújtották be, akik fejlesztésre, karbantartásra és a tanyagondnoki szolgáltatás javítására pályáztak. A keret 1,5 milliárd forint volt, a nyertes pályázóknak a fejlesztéseiket legkésőbb április 30-áig kell megvalósítaniuk.

A gazdálkodásnak akkor tud igazán örülni az ember, ha mindent árban tud eladni – magyarázza röszkén élő  Lőrincz Jánosné Erzsébet és lánya Anita. Fotó: Schmidt Andrea
A gazdálkodásnak akkor tud igazán örülni az ember, ha mindent árban tud eladni – magyarázza röszkén élő Lőrincz Jánosné Erzsébet és lánya, Anita. Fotó: Schmidt Andrea

A röszkei önkormányzat tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére nyert közel 1,5 millió forintot. – Röszkén négy körzetben, nagyjából 500 ember él tanyákon. Két kategória létezik: akik életvitelszerűen élnek itt, illetve akik hobbiszinten használják ingatlanukat. Az életvitelszerűen itt élők többsége idős ember, akikkel a tanyagondnoki szolgálat segítségével vagyunk napi kapcsolatban. Örömteli ugyanakkor, hogy egyre több fiatal család vásárol magának tanyát, és komoly perspektívát látnak benne – magyarázta Borbásné Márki Márta. A röszkei polgármester elmondta: a falu hagyományosan mezőgazdasági település, így nem csak a tanyákon foglalkoznak az emberek növénytermesztéssel, állattenyésztéssel. Az utóbbi években mégis egyre elterjedtebb a körzetekben folyó szántóföldi munka.

Az önkormányzat az elnyert összeget eszközbeszerzésre fordítja majd: szűrővizsgálatokat szeretnének a tanyákon élők körében elvégezni, például helybe vinnék ki többek között a mammográfiás szűrővizsgálatot is. Az embereknek így egy komolyabb vizsgálat miatt sem kellene bemenniük Szegedre.

Iskolások a gazdaságokban

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter február 4-én a tanyapedagógiai programot értékelő konferencián elmondta: az Európai Unió következő költségvetési ciklusában sem csökken az agrártámogatás, de inkább a fenntarthatóságra irányul, a magyar tanyák is ezért juthatnak újfent támogatáshoz. Elhangzott: fontos cél, hogy a gyerekek is megismerjék, mit jelent a földművelés, becsüljék a természetet, és találkozzanak olyan példával, amelyik megmutatja, hogy a vidéki élet biztos megélhetést nyújt – kísérleti jelleggel már több általános iskolai osztályt is vittek ki tanyákra.

Tanyagazdaságának fejlesztésére nyert 2 millió 160 ezer forintot a röszkei Lőrincz Jánosné Erzsébet. A beruházáshoz további 1 millió forint önerőt kell hozzátennie a növénytermesztéssel 15 hektáron gazdálkodó családnak. Erzsébet elmondta: gazdaságuk fenntartása évente legalább 4-5 millió forint, egész évben a legkülönfélébb növényekkel és zöldségekkel foglalkoznak, reggeltől estig a földeken kell lenni. – Amit termelünk, azt a piacra visszük. A retekkel kezdünk húsvét tájékán, amit a zöldség, az eper, az őszibarack és az alma követ. Azért termelünk ennyi mindent, hogy minden hónapban legyen valami bevétel. Már a szüleim is gazdálkodással foglalkoztak, így nem volt kérdés, hogy én is ezt folytatom. Három lányunk közül Anita már végzett agrármérnök, de még gondolkodik azon, hogy továbbvigye-e a gazdaságunkat. A pályázatok többsége utófinanszírozású, így komolyan félre kellett tenni a mostani beruházásra is. A tanyaprogram segítségével az őszibaracknak és az almának fontos hűtőrendszert építettünk ki, a munkások a jövő héten jönnek hozzánk. A gazdálkodásnak akkor tud igazán örülni az ember, ha mindent árban tud eladni. A nehezebb rész: ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, és az őstermelőknek sajnos kevés pályázatot írnak ki. A mostani hűtőberendezésen kívül eddig csak egy traktort sikerült pályázati pénzből vennünk – mondta Lőrincz Jánosné. A család azért maga is fejleszti birtokát: legutóbb önerőből egy kemencét húztak fel a kertben, ahol télen sült tököt tudnak nagyüzemben készíteni a piacra.

Olvasóink írták

  • 2. Tambitoma 2013. február 12. 08:34
    „A susogós nadrág azért elárul mindent! :-) :-) :-) Mai magyar gazdálkodó!!!! :-)”
  • 1. dodoni 2013. február 11. 20:26
    „"Három lányunk közül Anita már végzett agrármérnök, de még gondolkodik azon, hogy továbbvigye-e a gazdaságunkat."

    Ha Istent ismer, ne gondolkozzon rajta! Vigye tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plébánospuccs Kisteleken: új papot kér a püspöktől a város

Laczkó atya megöregedett, elfáradt – döntött a kisteleki képviselő-testület még decemberben. A pap ezt múlt szombaton tudta meg. Tovább olvasom