Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

16 lakás azonnali elhelyezésre

Szeged - Van-e elegendő, jó állapotban lévő üres önkormányzati lakás Szegeden arra az esetre, ha hirtelen 10-20 családot kellene elhelyezni? Az IKV igennel válaszolt, ám Dávid Imréné, egy csőtörés miatt pórul járt olvasónk nehezen talált elfogadható lakást.
 647 üres bérlakás

Az IKV-tól kapott tájékoztatás szerint 647 üres bérlakás van a városban: 313 helyreállítatlan műszaki állapotú, 237 helyreállított, 34-et értékesítésre, 41-et bontásra jelöltek ki. 2015-ben a „helyreállítatlanok" közül 61 lakás felújítását tervezik. Piaci alapon az elmúlt években nem pályáztattak lakásokat, de az ELI-beruházás miatt számolnak ezzel a lehetőséggel, és újítanak majd fel lakásokat a leendő munkatársaknak, határozott idejű bérleti szerződéssel. Úgy tudjuk, mintegy 4200 önkormányzati bérlakás van Szegeden.

– Társaságunk az érvényes lakásrendelet alapján a kifejezetten ilyen célra kijelölt lakásokat ajánlhatja fel azonnali elhelyezést igénylő esetben: például a Kemes utca 3–5. számú épületben – válaszolta Kardos Kálmán, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, mi lenne, ha váratlanul 10-20 családot valahol el kellene helyezniük.

– Jelenleg 16 üres, ilyen célra kijelölt lakást tartunk nyilván, de a jogszabály értelmében kivételesen indokolt esetben – figyelembe véve az eset összes körülményeit – az önkormányzat több lakást is felkínálhat.

Szétázott Marika lakása címmel mutattuk be lapunkban az Olajbányász téri, 11 emeletes önkormányzati bérházban élő Dávid Imréné kálváriáját. A fölötte lévő lakásban csőtörés történt, 6 órán át ömlött a víz a plafonból. A szépen felújított és rendben tartott lakás tönkrement. Neki nem sikerült elsőre hasonló színvonalú otthont mutatni, mint amilyenben addig élt.

Megírtuk: először két tartós bérleményt, illetve egy átmeneti lakást ajánlottak fel az asszonynak, de ezeket nem fogadta el. Dávid Imréné elmondása szerint 10 lakást nézett meg, végül egy, információink szerint némi felújításra szoruló lakást fogadott el, ami 2015 elejére lesz kész. Addig ismerősénél él, bútorait pedig az Olajbányász téri házban tárolja.

Az eset kapcsán olvasóinkban merült fel először: mi az oka annak, hogy a város nem rendelkezik olyan üres önkormányzati lakásokkal, amelyeket elfogadható, beköltözhető színvonalon felújítottak. Az IKV vezérigazgatója válaszolt: vannak felújított műszaki állapotú, komfortos és összkomfortos lakásaik is. Ezeket a helyi lakásrendeletnek megfelelően hasznosítják. A levélben az áll: a pórul járt asszonynak, mivel egy 3. lakbérövezeti lakásban lakott, hasonlót ajánlottak fel, amit ő a helyszíni szemle során el is fogadott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Tamás: európai őrségváltás

13 új önkormányzati cégvezetőt nevezett ki a közgyűlés egy évre. Tovább olvasom