Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

2,8 milliárd forintból rekultiválják a megyei hulladéklerakókat

Csongrád megye - 26 Csongrád megyei település 27 hulladéklerakóját számolják fel jövő augusztusig. A 2,8 milliárd forintos, uniós pályázat révén a szeméthalmokat tömörítik, szigetelik. Helyüket parkosítják – a környezet- és ivóvízvédelem jegyében.
Fajansz, kibelezett televízió, gumiabroncs hever Dóc hátárában, az egykori hulladéklerakóban – holott a település háromnegyede természetvédelmi védettséget élvező, Natura 2000-es terület. – 2005 márciusától működik a szervezett szemétszállítás, előtte jó 30 évig hordták a hulladékot a település határában álló telepre – tájékoztatott Tóth Margit, Dóc polgármestere.

Jövő augusztusig eltűnik a telep, területét füvesítik – folytatódik a térség bezárt szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációja. Megírtuk: az uniós normáknak nem megfelelő hulladéklerakókat a környezetvédelmi minisztérium rendelete alapján be kellett zárni. Ezeket a lerakókat rekultiválni kell, megszüntetve a környezetszennyezést, védve az ivóvízbázist.

Szeged 33 település élén 1999-ben sikeresen pályázott uniós forrásokra. 7 milliárd forintból korszerű hulladékgyűjtési rendszer alakult, központja a 35 hektáros Sándorfalvi úti regionális lerakó.

Szeméthegyek – újratöltve. Fotó: Frank Yvette
Szeméthegyek – újratöltve.
Fotó: Frank Yvette

– A rekultivációs program bruttó 2,8 milliárd forintból 23 Csongrád megyei és 3 Bács-Kiskun megyei település felhagyott szilárdhulladék-lerakóját rendezi – közölte Makrai László, a beruházást koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tegnap Kisteleken. Az Európai Unió támogatta program várhatóan 2012 augusztusában zárul. Kedvezményezettje a 2008-ban alakult Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. A településeket nem terheli önrész.

– A hulladékot depóniákba rendezik, tömörítik, ezekre szigetelőréteg és talaj kerül. A lényeg, hogy nem juthat bele víz. A területet befüvesítik, véderdőket telepítenek, s talajvízfigyelő kutakat alakítanak ki – mutatta be az igazgató az eljárást, amelynek célja a természetes vízbázis és a környezet védelme, a korábbi tájkép helyreállítása.

26 település

26 település 27 lerakóját érinti a beruházás. Csongrád megyében 23 település vesz részt a projektben: Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Domaszék, Forráskút, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös (két teleppel), Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Üllés, Zákányszék, Zsombó. Bács-Kiskun megyében Balotaszállás, Kelebia és Tompa érintett.

– Végre rend lesz. Áldatlan állapotok uralkodtak a kisteleki hulladéklerakó közel 6 hektárján. Füves, olajfás, ligetes, parkszerű terület lesz, mintegy 200 millió forintból újul meg – tudtuk meg Nagy Sándortól, Kistelek polgármesterétől.

A kivitelező – az AKSD Városgazdálkodási Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. alkotta – AS Szeged Konzorcium 483 ezer négyzetméteren mintegy 650 ezer köbméter szemét ártalmatlanítását végzi el a 26 település 27 lerakójában. Baks és Dóc Natura 2000-es védelem alá esik – innen elszállítják a mintegy 60 ezer köbméter hulladékot. Még tárgyalnak arról, hova, földrajzilag logikus választás a Sándorfalvi úti szemétlerakó. Balástya, Domaszék és Szatymaz hulladékát részben elszállítják, részben helyben kezelik.

Kispéter Géza, Domaszék polgármestere tegnap elmondta: a hulladéklerakó a 60-as évek óta működött a településen. – Vegyszereket, akkumulátorokat, mezőgazdasági hulladékot hordtak ide. Évekig ide került a kiszippantott szennyvíz is. Kérdés, eddig mennyi szívódott fel a környezetszennyező anyagokból – fogalmazott.

Nagy Attila Gyula polgármester éppen Üllés hulladékgazdálkodásáról írta szakdolgozatát. – Még mindig szennyezi a környezetet a telep, nagy szelek után műanyag palackokat találni a közeli barackosban. Esztétikai okokból és a vízminőség szempontjából is fontos lépés ez. 100 milliós a beruházás – még nem tudni, mire lehet majd használni a területet, hiszen a tömörített hulladék bomlik, rothad. Évente több tíz centit süllyedhet az erjedési folyamat miatt.

Olvasóink írták

 • 4. tahoszegedi 2011. május 12. 08:13
  „"...Végre rend lesz. Áldatlan állapotok uralkodtak a kisteleki hulladéklerakó közel 6 hektárján. Füves, olajfás, ligetes, parkszerű terület lesz, mintegy 200 millió forintból újul meg - tudtuk meg Nagy Sándortól, Kistelek polgármesterétől...."

  Talán a terület kezelőjének kellene panaszkodni, nem a nyilvánosságnak, és a KÖFÉhez bejelenteni, ha már a szennyező fizet elv-et tarjuk szem előtt.
  Kispéter Géza, Domaszék polgármestere is tettestárs, ha tudja milyen szennyező anyagok vannak a lerakón és nem tett semmit annak ártalmatlanítása ügyében.

  Ilyenkor jobb csendben maradni, és inkább minden lehetséges erőt megmozgatni, hogy mihamarabb elkezdődjön a kivitelezés, gondolok itt rögtön a szerződés aláírására, mert a mai napig csak Botka Laci írta alá, és még nem ment fel a minisztériumba ellenjegyzésre, sőt a PIU szervezet sem írta alá.
  Ja, és a határidő ketyeg, mert visszadátumozva lesz aláírva a szerződés. :D

  Igen Magyarország, én így szeretlek.....”
 • 3. CID 2011. május 11. 22:03
  „Egyébként, Baks, miért Natura2000-es terület ? Talán, csak nem a Kossuth telep miatt ? :)”
 • 2. CID 2011. május 11. 22:02
  „Ettől még sajna, a sok paraszt az út szélére fogja dobni a szemetét...............”
 • 1. Phaedra 2011. május 11. 20:01
  „Lesz itt baj, nem kevés...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis és Kissné hendikepes jelölt az igazgatói posztra

Szeged - Két jelölt kivételével eldöntötte az oktatási bizottság, hogy kit javasol iskolaigazgatónak… Tovább olvasom