Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

3000-rel kevesebb középiskolás Szegeden

Szeged - Háromezerrel kevesebben tanulnak a szegedi középfokú oktatásban, mint a rendszerváltás után. A középiskolák sorsa közel sem volt olyan viharos, mint az általánosoké, de a két évvel ezelőtt kezdődött koncentráció folytatódhat – a következő években ezerrel csökken a diákok száma.
Hatezerrel kevesebb az általános iskolás Szegeden, mint 1991-ben – írtuk nemrégiben. Ezúttal azt vizsgáltuk meg, hogyan változott a középiskolá-
sok száma. – Míg 1991-ben 14 ezer 700, 2000-ben pedig 12 ezer 100 középiskolás tanult a városban, az idei tanévet 11 ezer 840 diák kezdte el – tudtuk meg Kardos Jánostól, az önkormányzat oktatási irodájának vezetőjétől.

Vagyis jelentős a csökkenés, de hogy pontos képet kapjunk, több szempontot érdemes vizsgálni. Évről évre kevesebb volt az általános iskolából ballagó gyermekek száma. Szeged iskolavárosi rangjához hozzátartozik ugyanakkor, hogy az ide járó középiskolások nagyjából 40 százaléka más településről érkezik. A képzés is változott, jóval tovább maradnak az iskolapadban a diákok, mint korábban. A szakiskolai képzés például úgy alakult át, hogy az első két évfolyam általános képzése után választ szakképzést a diák – aki további 2-4 évet tölthet tanulással.

2000 diák tanul a móravárosi szakközépiskolában. Fotó: Segesvári Csaba
2000 diák tanul a móravárosi szakközépiskolában.
Fotó: Segesvári Csaba

Éveken át változatlanul 19 önkormányzati fenntartású középiskola működött Szegeden (mellettük természetesen egyházi és alapítványi fenntartásúak is). Míg 2007-ig 9 általános iskola is megszűnt, a középiskolák száma nem változott. Legfeljebb költözködtek az intézmények. A Kossuth Zsuzsanna gimnázium kétszer is: előbb a Kálvária sugárútról a bezárt Gutenberg általános iskola épületébe – előbbi visszakerült a jezsuita rendhez, majd a Szegedi Tudományegyetem vásárolta meg és alakította ki a gazdaságtudományi kar új épületét; 2007-ben pedig a Kodály térre, ahol addig szintén általános iskola működött. Az Eötvös József gimnázium a Csongor téri iskola épületét vehette birtokba, átadva épületét az SZTE Rajz–művészettörténet Tanszékének.

Az említett év, 2007 hozta el a legnagyobb változásokat a szegedi középfokú oktatásban. Az addig meglévő párhuzamosságok felszámolása kezdődött el a Móra Ferenc és a Tápai Antal szakközépiskola összevonásával – a mintegy kétezer diák azóta a Szeged-Móravárosi Szakközépiskolában és Szakiskolában tanul. A szegedi textilipar elolvadásával vált szükségessé a könnyűipari képzés nyesegetése – a Kodály térre így költözött össze a Kossuth Zsuzsanna és a Tisza Lajos könnyűipari iskola. Több mint ezer diák jár ide. Létrejött az úgynevezett mamutiskola, a Szegedi Többcélú Kistérségi Társulás Egységes Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda is.

Koncentráció ideje

A demográfiai kilátások nem kedvezők, a szakemberek szerint a következő években mintegy ezerrel csökken a középiskolások száma Szegeden. Ezért további párhuzamosságok tűnnek el: július 1-jétől 13 szegedi szakképző intézményből 4 nagy jön létre, a hasonló profilú szakképző iskolák egy „bokorba" kerülnek. Kérdés, ami a közgazdasági képzést adó Vasvári és Kőrösy esetében működik majd, hogyan valósul meg például a szintén egy bokorba kerülő élelmiszer-ipari Fodor és erdészeti Kiss Ferenc között.

Olvasóink írták

 • 3. török 2009. április 07. 13:23
  „pille: nagyon igazad van ebben, én is ezt gondolom. Végre lehetne 10-20 fős osztályokat összerakni a 35 fős tömegek helyett, és normális lenne az oktatás, illetve nem kellene annyi pedagógust elbocsátani. De mindegy, ha nem, hát nem. :(”
 • 2. pille 2009. április 07. 12:35
  „Mennyit beszéltek arról, hogy milyen jó lesz, ha kevesebb lesz a tanulólétszám, mert akkor majd személyreszabottan lehet a diákokkal foglalkozni. És tessék. Itt lenne a lehetőség mindezt megvalósítani, ami pedagógiai szempontból is nagyon üdvösítő lenne, erre megszüntet, összevon.Csak gratulálni tudok ehhez.”
 • 1. Gazficko 2009. április 06. 16:29
  „" Kérdés, ami a közgazdasági képzést adó Vasvári és Kőrösy esetében működik majd, hogyan valósul meg például a szintén egy bokorba kerülő élelmiszer-ipari Fodor és erdészeti Kiss Ferenc között."

  Ennél a résznél kiváncsi leszek,hogy mi fog megvalósulni. Szerintem semmi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

54 mázsa hal a Maty-érbe

Szeged - Ötvennégy mázsányi ponty csúszdázott bele a Maty-érbe szombaton és vasárnap. A haltelepítés… Tovább olvasom