Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

3D-animációk a Kass Galériában

Szeged - Falakra szerelt monitorokon Tóth Pál Balázs Béla-díjas animációs rendező hét filmjét láthatja a közönség a Vár utcai Kass Galériában a ma 17 órakor nyíló 7×3D című tárlaton.
Az animáció világnapja alkalmából nyíló rendhagyó kiállításon a filmek mellett a 3D-animáció munkafázisaiba bepillantást engedő állóképeket, rajzokat is megtekinthetik az érdeklődők. Tóth Pál 1971-ben kezdte pályáját a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban, ahol részt vett a Mézga család, a János vitéz, a Gusztáv és a Magyar népmesék sorozat munkálataiban. Maga rendezte, és írta a Leo és Fred című, tizenhárom epizódból álló rajzfilmsorozatot. 1986-tól Belgiumban dolgozott, 1995-ben telepedett le Szegeden, és megalapította saját cégét, a Paja Filmet. 1996-ban elkészítette első 3D-s technikával alkotott szerzői filmjét, a Szezonvéget. Finom, intellektuális humorú, mégis közérthető 3D-animációs filmjei az elmúlt évtizedben számos díjat nyertek rangos fesztiválokon, többek között a győri Mediawave-en, Unicában, Chicagóban, Espinhóban és Montecatiniban.

„A határtalan kifejezési lehetőségeket magában rejtő 3D-technika napjainkra vizuális anyanyelvvé vált a filmgyártás és a képzőművészet területén. Használata igen változatos utakat kínál, amelynek egyik végpontja a valószínűtlenség határait súroló látványtrükkök előállítása, a másik a tartalom szolgálatába állított, csupán sokat tudó eszközként való alkalmazása. A 3D-technika nemcsak új stílust teremtett, de divatossá tett egy felfokozottan illuzionisztikus látványvilágot. Tóth Pál filmjeinek elsődleges célja a gondolat közvetítése, amihez a digitalizált forma, az effektek és a látványvilág megteremtése nem öncélú bravúrként, hanem kifejező keretként társul" – fogalmaz a december 19-éig látható kiállítást megnyitó Ibos Éva művészettörténész, a Móra-múzeum képzőművészeti vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági Republic-koncert

Sólyom Utcai Általános Iskola alapítványa novemberben jótékonysági koncertet rendez. Tovább olvasom