Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

400 ezret raboltak Marika nénitől

Bordány, Öttömös, Üllés - Otthonaikban fosztottak ki egyedül élő, idős embereket több homokháti településen. A magukat polgárőrnek kiadó trükkös tolvajok közel 800 ezer forintot zsákmányoltak. A 84 éves Marika nénire is rátörtek – még a cukrot, olajat is elvitték.
– „Asszonyom, a k... életbe, itt ülnek benn, a tolvajok meg mindent elvittek, dunnát, párnát, pénzt!" Ezzel lépett be a házba a nagy szőke ember. Akkora volt, alig fért be az ajtón. Azt mondta, polgárőr. Elkapta a karomat, húzott maga után. Gyerünk a szobába – kiabálta. Ekkor láttam, hogy egy társa is bejött vele: ő már addigra szétdobálta a dunnát, párnát a szobában, felforgatta az egészet! Na, már kiabáltam: maguk nem polgárőrök! De azok csak dúlták tovább a házat! – mesélte a 84 éves Vetró Mária Anna. Trükkös tolvajok áldozata lett – nemrégiben írtuk meg, közel 800 ezer forintot szerzett két pécsi férfi január elején Bordányban, Üllésen és Öttömösön ilyen módszerrel – a két gyanúsítottat a napokban fogta el a rendőrség, egy társukat még keresik.

Linda, a csahos eb minket hangos ugatással köszöntött, január 4-én este azonban valamiért néma volt az Üllés szélén, de belterületen álló ingatlan házőrzője. Pedig mással nem osztja meg hajlékát Marika: férje közlekedési balesetben évekkel ezelőtt elhunyt, azóta egyedül él. Gyermeke nincs, csak testvérei gyermekei és a szomszédok látogatják néha. – 7 évig tanyán laktam, egyedül, volt ló, kocsi, tehén, minden. Ott nem féltem. Itt most már félek – mondta.

Vetró Mária Anna most már fél üllési házában. Oda a félretett pénze, karikagyűrűje. Fotó: Segesvári Csaba
Vetró Mária Anna most már fél üllési házában. Oda a félretett pénze, karikagyűrűje.
Fotó: Segesvári Csaba

A rablók minden szekrényt, vitrint kinyittattak vele, minden ágyon végighúzták a kezüket, van-e pénz a takaró alatt. – Még a spájzot is feldúlták, zsákba pakolták a rizsát, a cukrot, olajat. Odavan a nyakláncom, a karikagyűrűm is – sorolta. Megtakarított pénzét, 400 ezer forintot a konyhában, a mosogató alatt rejtette el – egy kávésdobozban. A kéményt, a tetőt akarta megcsináltatni belőle. Az is oda. – Én dolgozok, az ilyen rablók meg gyünnek. 54 ezer forint a nyugdíjam. Hányszor elvittem a kis körtémet ezért a pénzért a piacra – panaszolta. Ott a falon a segélyhívó: egyetlen gombnyomással elérhető a rendőrség, a mentő és a tanyagondnok is. Csakhogy kihúzták a rablók, hiába próbálta megnyomni.

Bekamerázott községek

– Ne tartson senki sok készpénzt otthon, inkább tegye be a takarékba. Ne engedjenek be senkit, csak ha igazolta magát – tanácsolja Bánóczki József. Az esetek miatt Üllés és Bordány is tervezi, hogy pályázat révén térfigyelő kamerákat szereltet fel a frekventált pontokon.

Az önkormányzat 25 ezer forintos gyorssegélyt juttatott neki. – Fontos a megelőzés: többet mozognak a polgárőreink, magam is az vagyok. Napközben a rendőrség fokozott figyelmére is szükség van a településen. A házaló árusítást be kell jelenteni a jegyzőnél. Robotzsaru-program indult: a rendőrszobában kialakítottak egy adatbázist, forró nyomon utána tudnak nézni például egy rendszámnak – vette számba az óvintézkedéseket Nagy Attila Gyula, Üllés polgármestere. Bordányi kollégája, Balogh Ferenc szerint néhány idős ember nehezen hiszi el, hogy vele is megtörténhet hasonló. – Azóta egyiküknek fát adtak el, közel 100 ezer forintért, holott 10 ezret sem ért – mesélt egy újabb esetről.

Bánóczki József, az öttömösi polgárőrök parancsnoka emlékeztetett: 2008 nyarán tűnt fel a bűnözőcsoport a Homokhátságon. – Akkor az volt a trükk, hogy villanykarót állítanak fel a kertben. Elkezdtek méregetni, aztán bekéredzkedtek kezet mosni. Négyen voltak, de Balotaszálláson egyiküket elkapták. A helyiek az idős pár segélykiáltásait hallva rohantak a házhoz, s akit elcsíptek, nadrágszíjjal odakötözték a villanyoszlophoz. Többször kihallgatták, ebből indult a nyomozás – tájékoztatott. De itt is történt káreset: a több mint 80 éves Németh Istvánnénak 2 havi nyugdíját lopták el. A falvédő mögött tartotta a pénzt.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. flexsnake 2010. január 23. 06:41
  „A régi időkben nem zártuk az ajtót == mert tanyán a közeli ház is 20kilóméterre volt.
  Idősek és nem értik meg ez nem az a világ == erre találták ki a gondviselő titulust mint a gyerekeknek.

  Akkor is lopni fognak ha gyula bácsi meg józsi néni gyűjtögeti a párnája alatt a valutát. Nem a tolvajt kell alakítani hanem megértetni a nem tolvajokkal hoyg a pénznek a bankban a helye.

  Azokban az esetekben ahol már a lopás, rablás megvalósult esélyesebb a komolyabb életellenes bűntény is. Ahol nincs mit ellopni, az életellenes bűncselekmények is elenyészőbbek. Ez statisztika, az meg nem tud hazudni.”
 • 48. flexsnake 2010. január 23. 06:37
  „,,A világ mindig a saját útján halad. Nem a világ fog a képünkre alakulni, nekünk kell a világhoz idomulni."
  Pejszepopodész”
 • 47. darch 2010. január 20. 17:39
  „flex: ők még olyan korban nőttek fel, amikor még beengedhették a házba azt akiről nem rítt le első látásra, hogy rablógyilkos. Te, én, de még szüleim se engednek be senki sem a házba, portára, de 70 fölött mások a beidegződések.”
 • 46. hy48711 2010. január 20. 11:38
  „flexsnake!
  Én is kimoderálnálak, de nem csak innen, hanem minden fórumról.
  Tényleg egyre gusztustalanabbak a hozzászólásaid.
  De nagyon ráérsz állandóan itt lógni a neten, minden fórumon!”
 • 45. gróf 2010. január 20. 08:01
  „Egy normális társadalomban bizony pátyolgatni kell a rászorulókat...nyugdíj, gyed, családi pótlék, rokkant nyugdíj, és egyéb módon...nem bele rúgni még egyet mert minek tartott otthon pénzt...meg olajat, rizst és cukrot... mert azt is vitték.”
 • 44. Kerion 2010. január 20. 01:37
  „Drága Marika néni ne aggódjon . Ezek a rossz szándékú emberek hamarosan le lesznek választva a jó szándékúaktól . Hátralavő éveiben már nem kell tartania ilyen dolgoktól , ráadásul sokkal jobb élete lesz , mint eddig volt . Hamarosan .”
 • 43. hírfigyelő 2010. január 19. 17:32
  „flexsnake
  Nem bírtam már tovább, ezért leírom!
  Annyira visszataszító, hogy valaki azért jön ide, hogy beugasson mindenkinek!
  Én nem tudom milyen elkeseredett egy idióta lehetsz, de már csak a Mónika Showba kéne elmenned!!”
 • 42. SP 2010. január 19. 15:33
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/flexsnake_megbanta_maro_hozzaszolasat/2134764/”
 • 41. gróf 2010. január 19. 14:52
  „Az öregség és a hülyeség nem ugyanaz!

  http://www.hirado.hu/Hirek/2010/01/18/12/Hihetetlen_atveres_Afrikabol_szedtek_ra_egy_pecsi_not.aspx”
 • 40. flexsnake 2010. január 19. 13:56
  „35. te sem vagy egy matyóhímzás, ha nem tetszik akkor nem olvasod. Bocs hogy elegem van abból hogy nyugdíjasokat kell pátyolgatni mert nem múlik el úgy egy nap hogy ne 10 nyugdíjas engedne be idegeneket vagy ne 10 nyugdíjas adna pénzt mondván felváltják neki.... A rendőri erő ezekre a hülyeségekre megy el. A kapacitás 30%a csak erre. Közben kérdezd meg hogy miért nincs évek óta jelentős elfogás mondjuk heroin ügyben. Kurvanagy a baj csak még nem látjátok. De majd ha már automatákkal lőnek az utcán legyen embered rá hogy szenilisek dolgait intézd.”
 • 39. flexsnake 2010. január 19. 13:52
  „34. gondolom feltűnt hogy nincs linkelés a hozzászólásban azért nincs hogy ha videózni akarsz majd feltöltöd ide, én meg lusta vagyok kimásolni a címet, bocs.
  Aki nem tud vigyázni az értékeire az ne tartson magánál értékeket. Ilyen egyszerű. Ezt sem tudom mikor volt utoljára a kezemben pénz, mindig kártyát használok, de soha nem is loptak meg.”
 • 38. flexsnake 2010. január 19. 13:50
  „moderálva”
 • 37. SP 2010. január 19. 11:10
  „Az egyik hölgy azt mondta,
  hogy Ő mindig hord magánál valamennyi pénzt azért, mert ha megtámadják legyen mit odaadni. Így a fizikai megpróbáltatásokban jó eséllyel nem kell szembesülnie.
  A bűnözök megkapták amiért jöttek. A néni sértetlen maradt.”
 • 36. gróf 2010. január 19. 10:19
  „Most komolyan a néni a hibás mert bűncselekmény áldozata lett???
  Esetleg az elkövetők?

  Ha az utcára kirakok 400 000 ft-t azt sem viheti el senki, ha nem az övé!”
 • 35. lamatic 2010. január 19. 09:54
  „flexsnake , amióta megjelent a cikked a DM ben egyre jobban undorító vagy. Tudod majd amikor te is 80 éves leszel és hasonló dolgokat kell majd csinálnod mint a néninek (pl. bank kártya, pin kód megjegyzés, egyáltalán mi az a pin kód- kérdi a néni, és próbáld elmagyarázni neki (tudom még nem próbáltad)), neked majd hasonló dolgokkal kell megküzdened, amelyeket az éveid véget még ha akarnál sem tudnál felfogni, majd rájössz hogy mit is mondasz..<moderálva..>..... Bocs a személyeskedést, de undorom van az olyan bátor ...., aki keményen egy 80 éves nénit hozz ki hibásra.”
 • 34. Norman_Bates 2010. január 19. 07:11
  „flexsnake!
  Az odáig tiszta sor, hogy mi a francnak tart otthon 400 rugót valaki kp.-ba, meg minek híreszteli el?
  De például ennek a nyugdíjas öreg néninek mit tanácsolnál?
  http://www.youtube.com/watch?v=FSWVXdyajAA
  (a 3. perctől a lényeg, komolyan érdekel a véleményed)”
 • 33. flexsnake 2010. január 19. 06:46
  „moderálva durva”
 • 32. flexsnake 2010. január 19. 06:45
  „moderálva”
 • 31. flexsnake 2010. január 19. 06:43
  „moderálva”
 • 30. web 2010. január 18. 21:49
  „Ha levágják a szép kezét amelyikkel ellopta a pénzt, akkor nem lesz többet ilyen, legalább is
  ritkítja a történéseket.”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 napos tetőzés után keddtől apadás

Két hete hétfő reggel zárták le a forgalom elől a szegedi rakpartot, mert a tiszai árhullám szintje 570 centire emelkedett. Azóta a parton a víz az úr. Tovább olvasom